Food photo created by freepik - www.freepik.com

Želite pripremiti neka slatka iznenađenja koja će zadovoljiti okusne pupoljke svih vaših ukućana? Ispecite im hrskave veganske keksiće, koje će obožavati i djeca i odrasli, svi čokoljupci, kao i ljubitelji badema.

atma.hr – 78




Savršeni spoj čokoladnog preljeva izvana, hrskave teksture i finog bademova maslaca iznutra osvojit će baš svako nepce.

Recept

Sastojci (za otprilike 20 keksa):

  • 1 šalica (200 g) smeđeg šećera
  • 1/2 šalice (112 g) veganskog maslaca (ili margarina)
  • 1 šalica (250 g) bademova maslaca
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1,5 šalica (190 g) glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 130 g veganske čokolade ili 3/4 šalice čokolade u kapljicama

Priprema:

1. Stavite šećer i veganski maslac u posudu za miksanje pa izmiksajte električnim mikserom. Dodajte bademov maslac i vaniliju pa još malo izmiksajte.

2. Vlažnoj smjesi dodajte suhe sastojke: brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Sve dobro ručno izmiješajte (bez upotrebe miksera).

atma.hr – 39

3. Stavite komadić tijesta između dlanova pa oblikujte kuglicu. Ako se kuglica raspada, dodajte u tijesto malo sojina mlijeka pa sve izmiješajte. Radite li keksiće s domaćim bademovim maslacem (za koji vam recept donosimo u nastavku) u koje je dodano ulje, vjerojatno nećete trebati dodavati sojino mlijeko.

4. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Od komadića tijesta oblikujte između dlanova kuglice pa ih rasporedite na lim prekriven papirom za pečenje. Svaku kuglicu pritisnite vilicom tako da ostane rebrasti trag.

5. Pecite kekse u pećnici oko 15 minuta, odnosno dok lagano ne posmeđe. Potom ih izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade.

6. Čokoladne kapljice ili čokoladu možete otopiti na vatri (još bolje na vodenoj kupelji). Ako primijetite da je otopljena čokolada pregusta, umiješajte u nju malo kokosova ulja. Zatim izlijte ukrasne trakice otopljene čokolade preko keksića.

Kekse možete čuvati na sobnoj temperaturi do 3 dana ili ih prebacite u hladnjak, gdje će vam trajati tjedan dana.

atma.hr – 75



Kako napraviti bademov maslac

Maslac od badema možete i kupiti, no najbolja (i puno povoljnija) ideja je da sami kod kuće izradite ovaj maslac – vrlo je jednostavno i lako. Trebat će vam svega dva sastojka i desetak minuta miksanja!

Najukusniji maslac dobit ćete od zapečenih badema, no, naravno, možete upotrijebiti i sirove bademe, ali za tu varijantu trebat će vam više vremena za miksanje.

Izrada:

1. Bademe prvo malo zapecite u pećnici oko 20 minuta na 150 stupnjeva (po potrebi ih povremeno okrenite).

2. Zapečene bademe stavite u multipraktik pa ih izmiksajte. Smjesa badema malo će se zalijepiti za stijenke multipraktika, tada stanite s miksanjem pa malo ostružite stijenke i umiješajte u smjesu.

3. Dodajte malo soli i neko biljno ulje, primjerice maslinovo (na šalicu badema dovoljne su vam dvije žlice ulja i prstohvat soli), pa nastavite miksati do glatke teksture.

Gotovi maslac prebacite u staklenu posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do 3 tjedna.

atma.hr – 78




Ideje za konzumaciju: osim što je odličan sastojak keksića, maslac od badema možete poslužiti s narezanim jabukama, bananom ili ga namazati na tost, a možete ga dodavati i u smoothieje.

Napomena: keksići nisu pogodni za osobe osjetljive na gluten.

alternativa-za-vas

55 SLATKI VEGAN

SLATKI VEGAN

Cjeloviti gurmanski deserti za svaku prigodu

Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi nam u ovoj slatkoj kuharici maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu.

Hrskavi keksi, kremasti kolači, raskošne torte, slasne savijače, prhke pite i bogata dizana tijesta od prirodnih, cjelovitih sastojaka, bez mliječnih proizvoda, teških masnoća i šećera, zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a tu su i omiljeni klasici u zdravijoj varijanti kao što su tiramisu, zapečene palačinke i nezaobilazne zaherice. Sto posto okusa za sto posto gurmane.

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.