Foto: commons.wikimedia.org

David Agus je najpoznatiji i najcjenjeniji doktor Hollywooda. Slavu je stekao liječeći Steve Jobsa, koji je uz pomoć njegovih savjeta živio sedam godina iako je imao rijedak i težak oblik raka gušterače. Kakvo ponašanje po njemu “ubija” rak, a koje ga “budi”?

atma.hr – 78
“Glavna smetnja raka je sama priroda: on je samodestruktivan, u smislu da zbunjuje naše vlastite stanice. Rak spava u svakom od nas. Ponekad se probudi nakratko, izbacujući grupu čudnih stanica nazvanih tumori, ali u većini slučajeva ponovo pada u hibernaciju pod utjecajem čitavog arsenala genijalnih metoda  utjecaja. Ali ponekad kada to najmanje očekujemo, probije se kroz obranu cijelog tijela, što dovodi do poremećaja stanice, do funkcioniranja te stanice i dolazi do rasta malignog tkiva.

Ne znamo što uzrokuje rak i zašto se tumor razvija, ali postoji nejasna pretpostavka da je rak povezan sa sistematskim problemom – složenim poremećajem funkcije našeg tijela koji se NE mora kirurški liječiti … Prevencija je važna!

Postavite sebi cilj da stalno proučavate sebe i vodite bilješke. Slušajte tijelo i zapamtite da vi najbolje znate sebe.

Liječnik vam neće ući u glavu ili opaziti vaše nagovještaje. Nikad nemojte slijepo vjerovati liječniku. Budite svoj glavni doktor. Ne ostavljajte svoje medicinske dokumente kod liječnika. Zatražite kopije i držite ih kod sebe.

Slijedite pravila zdrave prehrane, sna i fizičke aktivnosti bez obzira na dan u tjednu.  Morate se naviknuti da radite sve u isto vrijeme, na primjer, jesti ručak u isto vrijeme, odlaziti u krevet u isto vrijeme.

atma.hr – 75
Promjena načina spavanja tijekom vikenda, u smislu da duže spavate, može narušiti vaše zdravlje. Ako u krevet idete u devet, a zatim u deset navečer, također remetite svoj ciklus, čak i ako spavate isti broj sati.

Naučite se pripremiti za san… Zračenje s računala, televizora ili mobilnog telefona suzbija lučenje melatonina – hormona koji stimulira san. Najmanje pola sata prije spavanja, isključite televizor, telefon ili kompjuter kako biste imali miran san.

Nedostatak sna odvaja mozak od stomaka, što dovodi do “nesvjesnog jedenja”. To tjera tijelo da vjeruje da je gladno, a u stvari nije.

Dajte mozgu pauzu. Momenti u kojima vam je “dosadno” su u stvari predah za vaš mozak.

Uvijek se trudite vježbati, a malo vježbi je uvijek bolje nego nimalo vježbanja.

Kretanje je mnogo lakše nego se čini, pogotovo ako znate da je to jedini znanstveni dokaz tajne mladosti, a ne zahtjeva posebna ulaganja, vrijeme ili novac.”

stil.kurir

atma.hr – 78