Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Jednu od najznačajnijih uloga u organizmu igra cink, bez kojeg naše tijelo ne bi bilo isto. Nedostatak cinka može uzrokovati niz fizioloških promjena i problema. Hrana bogata cinkom pomaže u održavanju moždane strukture i generalnog zdravlja živčanog sustava.

atma.hr – 78
Jedna od najvažnijih uloga mu je stvaranje sinteze proteina i DNK, kao i utjecaj na libido kod ljudi. Nedostatak cinka može uzrokovati niz fizioloških promjena i problema. U nekim istraživanjima se pokazalo da uzimanje cinka u prehrani može smanjiti smrtnost među djecom koja imaju akutnu infekciju donjeg dišnog sustava.

Hrana bogata cinkom pomaže u održavanju moždane strukture i generalnog zdravlja živčanog sustava. Ovaj mineral bitan je za stvaranje rezervi inzulina i potiče njegovu funkciju. Kompleks cinka i inzulina nalazi se u stanicama gušterače, a kada tijelo nema dovoljno tog elementa, postoji mogućnost nastanka dijabetesa. Primjećeno je da dijabetičari imaju dvostruko manju količinu cinka od normalne.

Za razliku od nekih tvari, tijelo ne može skladištiti cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimanje cinka kroz hranu. Ljudski organizam sadrži oko 2-3 grama cinka. Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg dnevno. Kod trudnica se taj broj povećava na 11 mg, a kod dojilja na 12 mg. Unos cinka u trudnoći će pozitivno utjecati na zdravlje bebinog mozga.

Kako biste znali trebate li pojačati unos ovih namirnica i da biste redovno unosili preporučenu dozu cinka, trebate znati koji su simptomi nedostatka ovog minerala u organizmu.

Predstavljamo vam neke od najtipičnijih simptoma koji upućuju na to da vašem tijelu nedostaje cink!

atma.hr – 39

Često ste bolesni

Učestale infekcije su znak opadanja imuniteta.

Nedostatak cinka oslabljuje imunitet pa osobe koje imaju manjak tog minerala češće obolijevaju od gripe i crijevnih infekcija.

Dijareja

Jedna od infekcija koja se često primjećuje kod osoba koje imaju nedostatak cinka je i ona uzrokovana bakterijom koja uzrokuje dijareju.

Gubitak kose i oštećena koža

Kako je cink ključan za normalan rast stanica, manjak rezultira gubitkom kose i oštećenjima na koži.

Gubitak težine i anoreksija

Manjak cinka jednako je gubitak apetita.

Ako se na vrijeme ne ustanovi, manjak cinka može dovesti i do razvoja anoreksije.

atma.hr – 78
Oštećenje motornih i kognitivnih funkcija bebe

Ako trudnici nedostaje cinka, to može izazvati oštećenja ploda koji nosi, točnije može oštetiti motoričke i kognitivne sposobnosti bebe.

Cink u hrani nalazi se u ovim namirnicama:

  • Integralne žitarice i pšenične klice
  • Soja
  • Pivski kvasac
  • Mliječni proizvodi – sir, mlijeko i jogurt
  • Sjemenke – sušene sjemenke lubenice, sjemenke bundeve, suncokreta, chia sjemenke
  • Orašasti plodovi – kikiriki, bademi, orasi
  • Povrće – krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, špinat, batat, rajčica
  • Voće – avokado, banane, kivi, jagode, breskve
  • Kakao

stil.kurir

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

superhrana 1

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".