Nikom nije lakše, i nikom nije trava zelenija, svi prođemo kroz one bolje i one lošije periode, iza svačije priče u životu stoji njena pozadina.

atma.hr – 39

Sigurno ste svi barem jednom u životu pomislili kako je vašem prijatelju, poznaniku ili osobi koju vidite prvi puta i sjedi pored vas u kafiću bolje, jednostavnije, odnosno lakše. Kako se toj osobi sve kockice slažu „same od sebe“, te je u svim poljima svog života uspješna.

Sama takva pomisao u nama izaziva osjećaj frustracije koja sa sobom vuče brojna pitanja, a ona se zatim gomilaju i zakrče nam um koji tada ne može vidjeti jasnu sliku života.

Svatko od nas rođenjem je već dobio mogućnost da kreira život kakav želi, a naravno da će on imati i dobrih i loših stanica. One su nam i gas i kočnica, poticaj i odustanak, ovisi samo što će prevladati. Tako nam dođu i periodi u životu koji nas guraju naprijed, a tada su naše misli samo fokusirane na nama samima i uopće ne primjećujemo kako je nekom drugom, je li tomu bolje, lakše. Također dođu i periodi kada nas život zakoči i budemo prisiljeni stati tj. nešto promijeniti kako bi mogli ići naprijed.

atma.hr – 78
Promjene su u životu nužne svakome od nas, one dođu više puta u životu kako bi nas nečemu naučile, a najviše kako bi napredovali kao osobe. Život je proces i da nema promjena ne bi mogli koračati životom nego bi zapeli u 5. godini jer je i samo odrastanje promjena, ona je nešto „normalno“ u životu. Možemo je gledati kao nešto pozitivno ili kao nešto negativno. Naravno ako se nađemo u periodu kada se čini da oko nas svi idu naprijed i uspijevaju u skoro svim sferama života, a mi i dalje stojimo na mjestu i gledamo sa iste pozicije već neko vrijeme, nije ni čudo što promjenu ne doživljavamo kao nešto pozitivno.

Kako kažu one izreke – da ništa ne ide preko noći, da je trava zelenija u tuđem vrtu… Ima u njima puno istine. Ako se dogodilo da se našim prijateljima, poznanicima u posljednjih godinu dana sve „posložilo“ od ljubavi, posla, zdravlja bilo kakvih odnosa općenito, a mi smo na poziciji o kojoj smo pričali upravo sa nekima od tih osoba prije godinu dana, osjećaj frustriranosti postane dominantan.

E sad se vratimo na onu zeleniju travu ili kako se ništa ne događa preko noći, upravo od tih složenih kockica koje sada izgledaju kao da su se složile same, budite sigurni kako tomu nije tako i kako to nije niti moguće. Svaka od tih osoba je u životu prošla kroz trnje u nekom periodu, netko kroz oštrije od nekog drugog, ali svih je život barem u jednom trenutku malo ogrebao.

atma.hr – 75
Možda je neki vaš prijatelj prije partnera kakvog je priželjkivao ciieli život, a sad ga ima prošao kroz deset loših iskustava. Možda je vaš drugi prijatelj prije radnog mjesta na kojem se sada nalazi i na kojem je jako zadovoljan i zahvalan prolazio kroz mjesece slanja molbi i razgovora za posao, ali nitko, baš nitko od nas nije bio pošteđen neke promjene u životu, nekog kamena na koji je naišao i spotaknuo se, ali se ustao i nastavio. Tada se kockice krenu slagati, jer kako kaže jedan citat „prvo moraš puzati da bi znao hodati“.

Nikom nije lakše, i nikom nije trava zelenija, svi prođemo kroz one bolje i one lošije periode, iza svačije priče u životu stoji njena pozadina. Sigurno je nekad nekome izgledalo kako je i vama lakše u nekom trenutku, ali ono što je najbitnije je da naš fokus treba biti na nama samima i našem životu, radu i volji za svakodnevnim napredovanjem, a tada trava neće biti zelenija u tuđem vrtu jer je nećemo niti primijetiti.

Autor: Paola Belaš

60 OSHO – STRAH

banner za knjige osho strah