“Sve dok je duhovna duša prekrivena suptilnim tijelom koje se sastoji od uma, inteligencije i lažnog ja, vezana je rezultatima svojih plodonosnih delatnosti. Zbog tog prekrivača, povezana je s materijalnom energijom i mora neprestano ispaštati materijalna stanja i preokrete, život za životom.” Srimad-Bhagavatam 4.2.47

atma.hr – 52
U drevnom vedskom spisu, Srimad Bhagavatamu, zapisanom prije 5000 godina, opisano je kako je živo biće zarobljeno u suptilnom tijelu koje se sastoji od uma, inteligencije i lažnog ja. U trenutku smrti, stanje uma postaje uzrok slijedećeg tijela.

U Bhagavad-giti (8.6) je potvrđeno:

yam yam vapi smaran bhavam tyajaty ante kalevaram

“Kojeg god stanja da se netko sjeća kada napušta tijelo, to stanje će neizostavno dostići.”

U trenutku smrti um postavlja mjerilo po kome se duhovna duša prenosi u drugu vrstu tijela. Um zaokupljen materijalnim željama, vodi živo biće u slijedeće rođenje u kojem će pokušavati ispuniti svoje želje.

atma.hr – 52
Ako živo biće odoli zapovijedima uma i zaokupi ga transcendentalnom svjesnošću u raspoloženju služenja Gospodina s ljubavlju, um ga neće moći degradirati. Stoga je dužnost svih ljudskih bića da drže svoje umove uvijek zaokupljenim služenjem Gospodinovih lotosovih stopala (sa vai manah krsna-padaravindah). Kada je um zaokupljen služenjem Gospodinovih lotosovih stopala, inteligencija biva pročišćena i dobija inspiraciju od Nad-duše (dadami buddhi-yogam tam). Tako živo biće napreduje ka oslobođenju od materijalnog ropstva.

Osobena živa duša podliježe zakonima plodonosnih djelatnosti, ali plodonosne djelatnosti uslovljene duše ne utječu na Nad-dušu, Paramatmu. Kao što je potvrđeno u vedskoj Upanisadi, Paramatma i jivatma su kao dvije ptice koje sjede unutar tijela. Jivatma uživa ili ispašta jedući plodove tjelesnih delatnosti, a Paramatma, slobodna od takvog ropstva, promatra i odobrava njene djelatnosti, u skladu sa željom osobene duše.

atma.hr – 52
Naručite svoj primjerak Bhagavad-gite

bhagavad-gitaZa Hrvatsku

ISKCON Centar Split nudi vam izdanje Bhagavad-gite s prijevodom i komentarima Sri Srimad A.C Bhaktivedante Swamija Prabhupade, cijenjenog indijskog učitelja vedske mudrosti, po cijeni od 150 kn plus troškovi poštarine. Riječ je o knjizi s preko 800 stranica s tvrdim uvezom, izvornim sanskritskim strofama, prijevodom riječi i komentarima te ilustracijama u boji.

U tijeku je akcija u kojoj ćete dobiti na poklon još jednu knjigu, a možete izabrati između “Sri Isopanisade”* i “Život nastaje iz života”** koje su manje po dimenzijama, ali ništa manje vrijedne po sadržaju.

Knjigu možete naručiti direktno preko našeg portala ispunjavanjem niže navedenog obrasca ili kontaktom na e-mail [email protected].

Cijena poštarine je oko 30 kuna.

Obrazac za narudžbu

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

Za Srbiju

Izdanje Bhagavad-gite, s komentarima istog autora, ali na srpskom jeziku, uz razliku što su u ovom izdanje izbačeni sanskritski izvorni tekstovi s prijevodom riječ po riječ, možete naručiti po cijeni od 700 din plus troškovi poštarine. Knjiga je također ukoričena u tvrde korice.

Knjigu možete naručiti direktno preko našeg portala, kontaktom na e-mail [email protected].

sri-isopanisada-slika-32483244* Sri Isopanisada

97 stranica, meki uvez

U ovoj knjizi saznajemo da je krajnji uzrok problema suvremenog društva neprihvaćanje Vrhovne Osobe, koja je vlasnik i upravitelj svega. Šri Išopanišada, zapisana prije nekoliko tisuća godina, na sanskrtu, jeziku starodrevne Indije, pruža nam znanje o prirodi vrhovne inteligencije koja upravlja svemirom. Bez tog znanja čovječanstvo ne može pronaći izlaz iz slijepe ulice u koju su ga navela materijalistička shvaćanja.

** 
zivot-nastaje-iz-zivota-510x510Život nastaje iz života

268 stranica s 8 slika u boji, meki uvez

Ova će knjiga otvoriti oči ljudima koji svaku izjavu suvremenih znanstvenika prihvaćaju kao provjerenu, dokazanu istinu. U njoj se jedan od najvećih filozofa i učenjaka ovog stoljeća, Njegova Božanska Milost A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, na improvizirani, ali briljantan način, kritički osvrće na neke od vladajućih teorija i pretpostavki suvremene znanosti i znanstvenika. Srila Prabhupadine živopisne analize razotkrivaju skrivene, neosnovane pretpostavke na kojima počivaju današnja učenja o porijeklu i svrsi života.