„Every SUNSET is an opportunity to reset.“
(Richie Norton)

Večer je vrijeme kad se polako povlačiš od svijeta, sabireš dojmove od dana, otpuštaš i odlaziš u mirnoću vanjskog i unutarnjeg doma.

To je vrijeme kad se trebaš posvetiti tišini i uživati u njoj.

Tišina je glas bogova, trenutak u kojem imamo mogućnost uistinu čuti Sebe, osjetiti Sebe. Ona nije isprazna, naprotiv; ona u sebi skriva brojne odgovore. Tišina je izvor velike snage. Ona je put prema meditaciji, put prema dosezanju naše Duše i ostvarenje dijaloga s njom. U njoj se rađaju ideje i iscijeljuju rane.

Biti u tišini je terapija, duhovna hrana; luksuz koji si trebamo što češće priuštiti!

To je izvor na kojem se napajamo, oaza u kojoj odmaramo svoja krila. Ima enormnu moć jer u sebi sadrži sve riječi i sve jezike. Otajstvo je najljepšeg, najnevinijeg, najiskrenijeg.

I često kao takva može biti najglasniji odgovor…

Stanje tišine u Kundalini yogi nazivamo SHUNIYA. Nulto stanje. Početak početka. Kundalini yoga je metoda pomoću koje postajemo ništa, tako da SVE može teći kroz nas.

U druženju s tišinom dobivamo odgovore na pitanja koja su već dugo u nama i vape za rješenjem. Tišina će nam dati odgovor…

„Tišina je izvor velike snage.“
(Lao Tzu)

atma.hr – 75
Kako privesti dan kraju…

Kao što Sunce silazi i traži mjesto za počinak, tako i ti smanji svjetla u svom domu kako bi signalizirao tijelu i umu da buran ritam aktivnosti dana prilazi kraju. Pokušaj minimalno vremena provesti na elektroničkim uređajima barem sat vremena prije lijeganja.

Radije pročitaj nešto inspirativno, pomoli se, meditiraj ili provedi vrijeme s obitelji ili prijateljima.

– Napravi si lijepu i ugodnu prigušenu atmosferu. Upali svijeće, lampu, pročisti prostor tamjanom ili eteričnim uljem. Ona koja ti najviše preporučujem i koja će u tren oka tvoj prostor pretvoriti u oazu mira su: sandal, lavanda, mandarina, bergamot, kamilica. Možeš si napraviti i kupku i tako se okrijepiti na kraju dana…

RECEPT ZA OPUŠTAJUĆU KUPKU:

20 kapi sandala
15 kapi lavande
5 kapi kadulje


Widget not in any sidebars

Navedena ulja pomiješaj ili razmuti u emulgatoru kao što je jabučni ocat, med ili mlijeko i dodaj u kadu napunjenu vrućom vodom.

– Pobrini se da si se se tijekom dana dobro oznojio i ismijao. Ako nisi, odi u šetnju prije spavanja (i smij se za to vrijeme!). Yogi Bhajan je rekao da su to dvije najbitnije stvari koje bi trebali raditi u danu da optustimo toksine i svaku težinu iz tijela, uma…

– Izbjegavaj teški obrok prije spavanja

– Operi zube

– Počešljaj kosu prema dolje i, ako je duga, možeš ju isplesti u pletenicu tako da ostane uredna tijekom noći. Koristi drveni češalj jer plastika stvara statički elektricitet u kosi. Češljanje pomaže da se smiriš i opustiš.

– Dehidracija može utjecati na kvalitetu sna, stoga prije spavanja obavezno popij čašu vode, biljni čaj od kamilice ili valerijane ili napitak protiv nesanice (šalica toplog biljnog mlijeka s prstohvatom cimeta, kardamona i muškatnog oraščića. Zasladi prema želji.)

– Operi stopala u hladnoj vodi i drži minimalno 30 sekundi, kako bi pripremio živčani sustav za opuštanje. Potom ih istrljaj suhim ručnikom. To sve će pomoći smirivanju 72.000 živčanih završetaka na dnu stopala. To će te potpuno opustiti i ukloniti stres.

Također masiraj uši i stavi kap ulja u svako uho, te u nos kako bi se umirili tamošnji živčani završetci.

– Podari si kratku masažu stopala bademovim uljem

– Pusti si neku laganu ambijentalnu glazbu da nahraniš svoju podsvijest

– Spavaj u smjeru ISTOK-ZAPAD

– Spavaj na tvrdoj podlozi

Ako slučajno imaš problema s nesanicom, poslušaj ovu prekrasnu mantru iz tradicije Kundalini yoge prije spavanja.

Osim što opušta i uvodi u duboki san, ova mantra ti pomaže osloboditi se svih blokova. Također mijenja sve izazove u prilike i uklanja strah. Ako te noću bude brige, ova mantra može pomoći da ih otpustiš sa svojih fizičkih, mentalnih i eteričnih tijela.

atma.hr – 75
Har Har Mukunday

Prijevod: Beskonačni Stvoritelj me oslobađa

Slijedeće korake nastavi raditi dok ležiš u krevetu:

  • Uzmi sve svoje brige, ideje i probleme, zamotaj ih u paket i stavi ih policu u svom umu pod imenom G.O.D. I bit ćeš zaprepašten koliko ih je nestalo, riješilo se ili poboljšalo do trenutka kad se probudiš.
  • Kaži si kad želiš ustati ujutro, tako postavljaš svoju mentalnu budilicu. Tvoj podsvjesni um je itekako sposoban da odgovara na tvoju direktivu. Pokušaj!
  • Lezi na desni bok, tako da je desni obraz na jastuku. To automatski otvara lijevu nosnicu i dolazi do hlađenja tijela i umirujuće energije. Blokiraj desnu nosnicu rukom i nastavi dugo, duboko disanje kroz lijevu nosnicu.
  • Kada se osjećaš pospano, prebaci se na leđa ili u željenu poziciju spavanja.
  • Nastavi dugo, duboko disanje kroz obje nosnice dok ne zaspeš…

„Spavanje je taj zlatni lanac koji povezuje zdravlje i naše tijelo zajedno.“
(Thomas Dekker)

Voli te
Jagdeesh Kaur
Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana

Možeš me pronaći i na ovim kanalima:
Facebook
Yoga room LET
Yogini
Youtube Jagdeesh Kaur

budidobro.com