atma.hr – 52
Ako možete stvoriti poseban prostor – maleni hram ili kutak u kući gdje možete meditirati svaki dan – tada ne upotrebljavajte taj kutak u bilo koju drugu svrhu jer svaka svrha ima vlastitu vibraciju. Taj kutak upotrebljavajte za meditaciju i ni za što drugo. Tada će on postati ispunjen i čekati vas svaki dan. Kutak će vam biti od pomoći; samo mjesto će stvarati posebnu vibraciju, posebnu atmosferu u kojoj ćete moći ići sve dublje i dublje, sve lakše. Iz tog razloga stvoreni su hramovi, crkve i džamije – jednostavno zato da bi se dobio prostor koji služi samo za molitvu i meditaciju.

Možete li odabrati stalno vrijeme za meditiranje, i to će biti od velike pomoći jer vaše tijelo i vaš um jesu mehanizmi. Ako svaki dan ručate u određeno vrijeme, vaše će tijelo u taj sat tražiti hranu. Ponekad se možete čak i poigrati time. Ako obično ručate u jedan sat, a ura pokazuje da je upravo jedan sat, osjetit ćete glad – čak ako ura nije ispravna i tek je jedanaest ili dvanaest sati. Pogledate na uru, a ona pokazuje jedan sat, i odjednom osjetite glad. Vaše tijelo je mehanizam.

Vaš um je također mehanizam. Meditirajte svaki dan na istom mjestu, u isto vrijeme, i stvorit ćete glad za meditacijom u svom tijelu i umu. Vaše tijelo i um svakog dana će u određeno vrijeme zatražiti od vas da meditirate. To će biti od pomoći. U vama je stvoren prostor koji će postati glad i žeđ. To je vrlo dobro u početku. Dok ne dođete do toga da meditacija postane prirodna i da možete meditirati bilo gdje, na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme – do tog trenutka upotrebljavajte te mehaničke izvore tijela i uma kao pomoć.

atma.hr – 52
Kad ugasite svjetlo, kad zapalite u sobi određeni mirisni štapić, kad imate određeno odijelo, kad postignete određeno raspoloženje, određenu mekoću, kad imate određenu vrstu prostirača, kad zauzmete određen položaj tijela, stvorili ste određenu atmosferu.  Čovjek mora naći vlastiti ritual koji je tu jednostavno da vam pomogne da se osjećate udobno. A kad se osjeaćate udobno, meditacija se dogodi, Bog dolazi poput sna, Bog vam dolazi poput ljubavi.

Uvijek se sjetite: ono u čemu uživate može duboko ući u vas, jedino to može duboko ući u vas. Uživanje u nečemu jednostavno znači da vam to odgovara. Ritam uživanja usklađuje se s vama: postoji fini sklad između vas i metode meditiranja. Ako se dogodi da u nekom trenutku nestane radosti, odbacite tu metodu jer više nije djelotvorna. Nađite drugu metodu. Neka vam mjerilo bude radost.

Osho (“Narančasta knjiga – osnovne meditacijske tehnike”)

Tekst pripremila: Nika Said

atma.hr – 52