Za pravilan protok energije kroz čakre neophodan je zdrav san koji bi trebao trajati oko 8 sati, a idealno vrijeme je od 22 do 06 sati, nikako poslije ponoći ili spavanje po danu. To potpuno remeti funkciju korijenske čakre. Isprekidan i kratak dnevni san ne mogu nadoknaditi ono što smo izgubili noću, posebno jer sama energija mjeseca, koja je noću aktivna, ima svoj učinak na naše nesvjesno. Takvo spavanje uništava naš tjelesni chi (pranu, energiju), stvarajući stagnirajuću, gustu i ljepljivu energiju koja nema propusnosti i zadržava razne (negativne i bespotrebne) informacije u našem biopolju stvarajući stanje košmara i nervoze.

atma.hr – 78
Naše čakre predstavljaju sponu između fizičkog i eteričnog tijela. Prohodnost mnogobrojnih meridijana (energetskih kanala – kojih u tijelu ima 72 000) uslovljava kvalitetu uspostavljene veze, kao kada uspostavljamo telefonsku vezu koja se prenosi prema svijetu kroz bezbroj različitih žica i spojeva koji trebaju besprijekorno funkcionirati da bismo imali dobru vezu.

Naša prva čakra se odnosi na najraniji period života, kada dolaskom na ovaj svijet još uvijek nismo svjesni ničega, već funkcioniramo na razini instinkta za preživljavanje i uglavnom spavamo. Spavanje je od velike važnosti za “pročišćavanje” energetskih kanala i uspostavljanje balansa između duhovnog i fizičkog svijeta.

Prva čakra jeste poveznica s materijalnim svijetom, ali ne i svjesnost, ona dakle funkcionira na duboko nesvjesnoj razini. Mi u fizički svijet dolazimo iz sfere nesvjesnog gdje smo se osjećali potpuno zaštićenima. Tako, naš prvi kontakt s ovim svijetom se doživljava kao “napuštanje osjećaja sigurnosti” za kojom poslije neprestano tragamo kroz cijeli život.

Ali, naš odlazak u san svjedoči da smo mi trajno ostali vezani za taj duhovni, nesvjesni aspekt postojanja, što znači da trebamo omogućiti što kvalitetniju konekciju s tim sferama i imati prohodne kanale koji će nas neometano prebacivati iz jedne u drugu frekvenciju.

Stanje sna jeste vrijeme za koje je svijest potpuno isključena, moždani valovi su jako usporeni i kreću se na delta frekvenciji koja iznosi 0-4 Hz, fizičko tijelo je također izvan domašaja svjesnih reakcija, potpuno opušteno i mirno.

Za pravilan protok energije kroz 1. čakru neophodan je zdrav san koji bi trebao trajati 8 sati, idealno vrijeme je od 22 do 06 sati, nikako poslije ponoći ili spavanje po danu.

atma.hr – 52
To potpuno remeti funkciju korijenske čakre. Na listi zanimanja koje donose najkraći životni vijek među prvima se ubraja ono policajca. To je zato što prosječan policajac veći dio radnog vijeka provede radeći noćne smjene, jer policijski posao mora biti pokriven 24 sata.

Prosječan radni vijek policajca podrazumijeva oko 10 do 15.000 sati noćnog rada (nespavanja), dok kroz isprekidan i kratak dnevni san ne mogu nadoknaditi ono što su izgubili noću, posebno jer sama energija mjeseca koja je noću aktivna ima svoj učinak na naše nesvjesno. Rijetko koji policajac dugoročno uživa u svojoj mirovini, ukoliko nije imao sreću raditi neke druge poslove koji ne obuhvaćaju noćni rad.

Sjetimo se samo koliko smo puta, nakon što smo noć proveli urnebesno uz možda i višak cigareta i alkohola, prespavali naredni dan u bunilu i imali glavobolju po nekoliko dana i osjećaj odsječenosti, nepovezanosti s realnim životom.

Koliko smo također noći proveli ispred računala i osvanuli zureći u ekran. E pa trebamo znati, sve to uništava naš tjelesni chi (pranu, energiju), stvarajući stagnirajuću, gustu i ljepljivu energiju koja nema propusnosti i zadržava razne (negativne i bespotrebne) informacije u našem biopolju stvarajući stanje košmara i nervoze.

atma.hr – 78
Poremećaj 1. čakre može se javiti kroz nedostatak sna ili  prekomjerno bježanje u san iz koga se ne bismo nikad budili, jer nas ubija slika fizičke realnosti zbog određenih loših iskustava pa svijet doživljavamo kao neprijateljski nastrojen i najradije bismo pobjegli.

Taj bijeg u san je ustvari potreba da pronađemo sigurnost i zaštitu koju smo pronalazili u djetinjstvu kada smo se osjećali spokojno i sigurno svjesni da su roditelji tu negdje u blizini.

Ponovo nam je neophodan isti takav osjećaj, zato nas korijenska čakra uvijek vezuje za osjećaj sigurnosti kroz pripadnost određenoj grupi, bilo da je to naš dom i obitelj ili šira povezanost na razini nacije i države, prijatelja i sl.

U novije vrijeme tu su virtualna prijateljstva preko društvenih mreža, raznih foruma i sl., ali usprkos svemu, to je i najštetniji vid “pripadnosti” iz razloga što sjedenje za računaloma ili ispred mobitela posebno do kasnih noćnih sati narušava strukturu korijenske čakre i chi energije.

Također, stvara i virtualni (nepostojeći) oblik sigurnosti, masu lažnih uvjerenja, osjećanja,  otupljuje  razinu fizičke osjetljivosti i brige o zdravlju,  i sl. pa do stvaranja ovisnosti što je najgori oblik uništavanja energije bilo koje čakre.

Neumjerenost u ovom pogledu polako i sigurno odsijeca naše korijenje, a mi počinjemo ličiti na uvelu biljku, s puno požutjelog i trulog lišća, koja se jedva održava u životu.

Zato se, prije svega, ultimativno trebamo vratiti navici zdravog i pravovremenog sna!

atma.hr – 52
Pravilo  “6-10-6-10”

Pravilo “6-10-6-10” koje predstavlja prirodni ritam života i uvjet za zdravo i snažno tijelo, dugovječnost i vedar duh, što u prijevodu znači:

  • ustajanje u 6
  • doručak u 10
  • večera u 6 (18 sati)
  • spavanje u 10 (22 sata).

Nemojmo dopustiti da nas sunce zatekne u krevetu.

Kako mjesec predstavlja naš “unutrašnji” vid, tako sunce predstavlja naš vid prema vanjskom svijetu, kreativnost, stvaralačku i životnu energiju koju kroz pogrešan ritam spavanja remetimo.

Možemo mi imati nasuvremeniji i najskuplji aparat (fizičko tijelo), ali on je bezvrijedan ako (unutrašnje) linije i veze nisu prohodne.

Problem je u tome što nemamo uspostavljenu vezu sa sobom na onoj razini koja nas jedino i može učiniti sretnima, naše “telefonske” linije su zapuštene i boje naše aure su tamne i zaprljane, mi funkcioniramo samo na fizičkoj razini održavajući tijelo u životu, što je slično sirovom instinktu preživljavanja koji imaju životinje.

atma.hr – 78
Život nam se svodi na preživljavanje, spavanje, neku uspavanu svijest o sebi koja se mjeri egom i njegovim potrebama. To je razina 1., 2. i 3. čakre, što je zapravo još uvijek duboka uspavanost, odnosno zaustavljanje na pola puta.

Mnogi od nas nikada ne spoznaju čari bezuslovne ljubavi. Pogledajmo samo što pjesnici, mudraci i duhovno razvijene veličine govore o ljubavi,  koju su isti spoznali  kroz prizmu 4. čakre. Spoznaja je dakako najvrjednija na ljestvici svih ljudskih iskustava i ona se ne mjeri (logičkim) znanjem niti materijalnim dobrima, ona je čista božanska svijest o nečemu što je Stvoritelj dao, u onom obliku kako je On to i zamislio.

Spoznati znači izravno ući u srž, atomsku (energetsku) strukturu nekog osjećaja ili pojave i postati taj atom ili čestica svjetlosti, ponašati se kao on, biti jedno s njim.

E, to su naši velikani prenijeli kroz svoje stihove:

Ljubav ne daje ništa osim sebe
i ne uzima ništa osim sebe.

Ljubav nema ništa niti se ona može imati;
Jer, ljubav je dovoljna ljubavi. –
Khalil Gibran

Naša jedinica mjere za ljubav je opipljiva, mjerljiva, naša ljubav je izričito uslovljena i dokle god naše ego uživa i osjeća se ušuškano, mi smatramo da volimo i da smo voljeni.

banner za knjige danvantari

Čim naše ego ispadne iz tračnica sigurnosti i podilaženja, mi doživljavamo gorko razočarenje i pad u crnilo, prekidamo veze i tražimo ponovo nešto što će nam povratiti osjećaj važnosti i veličine i što će biti vrijedno naše “ljubavi”. Nikako da shvatimo da nas takva iskustva nečemu uče i da ih trebamo prevladati i doprijeti do nečeg višeg – što je u sferi 4. čakre.

Tajna ludosti izvor je mudrosti. 

Mudar je čovjek lud od ljubavi. 

Onaj čije srce u razum zaluta tuđin je svom biću po tisuće puta! – Mevlana Dželaludin Rumi

duhovni-razvoj.blogspot.com