Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Duhovne lekcije koje prerastemo ne treba podcjenjivati jer se i zbog njih rađamo. Kad naučimo lekcije, tada ih otpuštamo ili prenosimo drugima da ih nauče. Sve što je čovjeku dano, trebalo bi mu služiti za buđenje svijesti.

atma.hr – 52
Ako nekim djelovanjem slavimo Boga, primjerice molitvom, ritualom, obredima slavlja Boga, općenito zahvalnim stavom, tada uzdižemo svoju svijest. Čitanjem i proučavanjem svetih spisa i knjiga bilo koje religijske tradicije, ili knjiga na duhovne teme, također stječemo vrijedna znanja i duhovne uvide. Intelektualna sposobnost ne služi samo kako bi čovjek bolje živio u materijalnom smislu, školovao se i zarađivao, već i da njeguje svoj duh i svijest.

Eckhart Tolle kaže: „Kad se bavite meditativnim čitanjem ne čitate prvenstveno zato da biste prikupili informacije, nego kako biste čitajući zakoračili u drukčije stanje svijesti.“

Kada tvrdimo da je intelektualizam u duhovnosti nepotrebna, to je kao da tvrdimo da su sve knjige negativne i nepotrebne, unatoč tome što upravo mnoga duhovna znanja čovječanstvu dolaze upravo preko njih. Nemaju svi dar samostalnog duhovnog uvida u drevne tajne ili mistična čitanja onostranog.

Kada sviješću neka znanja prerastemo, tada na njihovim temeljima gradimo viša znanja. Ono što duh preraste, temelj je za još čvršće spoznaje koje će tek doći. Isto tako, ne možemo reći da su roditeljstvo, školovanje, partnerstvo negativne životne uloge, ali i ovdje naša svijest prerasta faze, baš kao i duhovnu literaturu.

Nije li se duh utjelovio kako bi stekao znanja u svrhu uzdizanja svoje svijesti? Oplemenjujemo se spoznajama iz ovog materijalog svijeta, našeg fizičkog tijela i međuljudskih odnosa.

atma.hr – 52
Duhovne lekcije koje prerastemo ne treba podcjenjivati jer se i zbog njih rađamo. Kad naučimo lekcije, tada ih otpuštamo ili prenosimo drugima da ih nauče. Sposobnost čitanja i pisanja najveći je dar čovjeku i to ga prvo razlikuje od ostalog živog svijeta. Sve što je čovjeku dano, trebalo bi mu služiti za duhovno buđenje svijesti.

Indijski mistik Sadhguru kaže: „Jer upravo na točkama gdje su uvjeti savršeni – kad se uvid artikulira iz točke unutarnje jasnoće i kod čitatelja zatekne u pravom trenutku receptivnosti, drevna istina postane eksplozivno alkemijska. Odjednom postaje svježa, blistavo nova, kao da ju je po prvi put u povijesti netko izgovorio i čuo.“

N .D. Walsch tumači ovako: „Naša je priroda ISTRAŽIVAČKA – ne da nauči, već da SHVATI.“

Imaš li MISAO koja opisuje to što gledaš? To je STVARALAČKA MISAO.“

Sanja Vuković Grbac