S 29 godina Tolle je prošao kroz unutrašnju transformaciju izazvanu depresivnim djetinjstvom. Nakon toga posvetio se potpunom razumijevanju kao i integraciji i produbljivanju te transformacije. To je označilo početak intenzivnog unutarnjeg putovanja.

atma.hr – 52
U jezgri Tolleovog učenja leži transformacija svjesnog, duhovno buđenje koje čini centralni važni dio ljudske i globalne transformacije i evolucije. Osnovni pristup ovog buđenja leži u nadilaženju našeg stanja svijesti temeljenog na egu. Njegov pristup je počeo s temeljnim pitanjem „jesam li ja jedan ili dvoje?“

Tolleovi inspirativni citati vezani za buđenje svijesti o sadašnjem trenutku pružaju bolju odskočnu dasku za transformaciju kada su afirmirani i primijenjeni. Neki od njegovih citata se nalaze u nastavku.

1. Neke promjene izgledaju negativne na površini, ali uskoro ćete shvatiti da je njima kreiran prostor u vašem životu za nešto novo što će se pojaviti.

2. Shvatite duboko u sebi da je sadašnji trenutak sve što imate. Učinite SADA svojim primarnim fokusom u životu.

3. Prihvatite – a zatim djelujte. Štogod da sadašnji trenutak sadrži, prihvatite ga kao da ste ga sami odabrali. Uvijek radite zajedno s njim, a ne protiv njega.

4. Život je sada. Nikada nije postojalo vrijeme da vaš život nije bio sada, niti će ikada postojati.

atma.hr – 52
5. Ništa se nikada nije dogodilo u prošlosti, dogodilo se u sadašnjosti. Nikada se ništa neće dogoditi u budućnosti, dogodit će se sada.

6. Kvaliteta vaše svijesti u ovom trenutku je ono što oblikuje budućnost, što naravno može jedino biti proživljeno kao Sada.

7. Biti oslobođen od vremena je biti oslobođen od psihološke potrebe za prošlošću zbog svog identiteta i budućnošću zbog svojih ispunjenja.

8. Nelagoda, anksioznost, tenzije, stres, brige – svi oblici straha – izazvani su s previše budućnosti i premalo sadašnjosti. Krivnja, žaljenje, srdžba, nezadovoljstva, tuga, ljutnja i svi oblici nepraštanja su izazvani od strane previše prošlosti i premalo sadašnjosti.

9. Ne možete pronaći sebe vraćanjem u prošlost. Možete pronaći sebe dolaskom u sadašnjost.

10. Život će vam podariti ono iskustvo koje je od najveće pomoći u evoluciji vaše svijesti. Kako ćete znati da je upravo to iskustvo ono što trebate? Tako što je upravo to iskustvo ono koje proživljavate u sadašnjosti.

11. Naći ćete mir ne tako što ćete presložiti stvari i situacije u svom životu, nego tako što ćete shvatiti tko ste na svojoj najdubljoj razini.

12. Postoji li razlika između sreće i unutarnjeg mira? Postoji. Sreća ovisi o okolnostima koje se percipiraju pozitivnima; unutarnji mir ne ovisi.

atma.hr – 52
13. Osnovni uzrok nesreće nikad nije situacija, već vaše misli o njoj.

14. Prepoznavanje dobrog koje već imate u životu je temelj sveg obilja.

15. Ponekad je otpuštanje stvari čin daleko veće snage nego obrana ili zadržavanje stvari.

16. Život nije toliko ozbiljan koliko ga um čini takvim.

17. Budite svjesni vaših misli. Odvojite ih od situacije, koja je uvijek neutralna. Tako je kako je.

18. Smrt je uklanjanje svega što vi niste. Tajna života je „umrijeti prije nego što umrete“ i shvatiti da nema smrti.

19. Biti duhovan nema ništa s onim u što vjerujete, a ima sve s vašim stanjem svijesti.

20. Prihvatite – a zatim djelujte. Štogod da sadašnji trenutak sadrži, prihvatite ga kao da ste ga sami odabrali. Uvijek radite zajedno s njim a ne protiv njega.

21. Svi istinski umjetnici, bez obzira znaju li to ili ne, stvaraju iz mjesta bez misli, iz unutarnje tišine.

atma.hr – 52
22. Sve stvari koje su uistinu važne – ljepota, ljubav, kreativnost, radost, unutrašnji mir – dolaze iz mjesta izvan uma i misli.

23. Ljubav, radost i mir ne mogu procvjetati dok se ne oslobodite dominacije uma.

24. Veći dio ljudske patnje je nepotreban. Mi je sami kreiramo dokle god nas neprimjetni um vodi kroz život.

25. Sve žudnje su potraga uma za spasenjem ili ispunjenjem u vanjskim stvarima, a budućnost je zamjena za radost postojanja.