Pitaš li se ponekad: “Kada će me život više, jednom za svagda, pustiti na miru!?” Uvijek nešto… Ljudi zločesti, glupi, nerazumni, situacije uznemirujuće, bolesti i smrti, pandemije i plandemije, posao težak, računi neplaćeni, odnosi nesređeni, misli negativne i nezaustavljive, emocije nepodnošljive… Kada će više to prestati!?

atma.hr – 52
“Bože, spasi me od naivnog uvjerenja da u životu sve mora ići glatko!” ~ Antoine de Saint-Exupéry

Ako takve misli prevlavadaju u našem umu, za pretpostaviti je da očekujemo, svjesno ili nesvjesno, da nam život bude bez problema i izazova.

“Život je težak. Ovo je velika istina. Jedna od najvećih. Ovo je velika istina jer kada jednom uvidimo ovu istinu, nadilazimo je. Jednom kad uistinu spoznamo da je život težak – kad ga istinski shvatimo i prihvatimo – tada on prestaje biti težak. Jer kada prihvatimo činjenicu da je život težak, ona više nije bitna.” ~ M. Scott Peck, Put kojim se rjeđe ide

Zaboravimo na pretpostavku da bi život trebao biti bez izazova i da ih, kad se pojave, treba smatrati nepoželjnim preprekama koje ne bi trebale postojati. Ako se osvrnemo na svoj život, vidjet ćemo da je oduvijek bio izazov. Postoje kratki trenuci predaha, ali dobro znaš da te život neće ostaviti na miru. Izazvat će te na ovaj ili onaj način.

Život je težak, naravno u relativnom smislu, ali kad smo potpuno u redu s tom činjenicom, onda on više nije težak. Teško je samo ako mislimo da takav ne bi trebao biti. Takvim shvaćanjem života pružamo neprestani otpor prema stvarima, ljudima, situacijama, stanjima i događajima. I zato slijedeći put kada se pojavi izazov, sjeti se da je to samo život, koji opet samo radi svoju stvar… biva težak.

atma.hr – 78
Kada se pomirimo s činjenicom da svrha života nije sreća, već iskustvo i rast, ironično, sreća dolazi kao prirodna nuspojava.

Život nije namijenjen da bude lak i da nas uvijek drži izvanjski zadovoljnima i sretnima, bez problema ili izazova. Sreća, unutarnje ispunjenje i mir dolaze uz prihvaćanje činjenice da su izazovi bitan dio našeg evolucijskog procesa. Izazovi su ovdje da nas bude, ako su teži, pomoću njih se ponekad budimo malo brže i dublje. Dokle god smo u ovom svijetu, nećemo biti lišeni izazova. Međutim, kada prepoznamo i prihvatimo taj princip života, više ne trebamo biti u neprijateljskom sukobu prema životu. Ne trebamo uvijek biti razočarani i ljuti na život kada se dogodi nešto van naših očekivanja ili želja.

Kada tako razvijemo odnos prihvaćanja i predaje sadašnjem trenutku i onim što jest, izazovi više nisu toliko teški jer smo povezani s dubljom dimenzijom sebe. U nama živi duboka jezgra tišine i mira. Ponekad smo svjesni toga i bez obzira što se događa na površini, ta srž tišine je tu, netaknuta izvanjskim situacijama i komentarima koje stvaramo u svom umu i egom koji se na taj način bori za opstanak.

Ono što nam se događa u životu, ne događa se nama, već se događa zbog nas. Nema slučajnosti, sve je namjerno. Život nam pruža upravo ona iskustva koja su najkorisnija za evoluciju naše svijesti.

Napisao: Dario Duišin Džunić
Instagram: dario.ddd
Facebook: https://www.facebook.com/dharma3d

117 BUĐENJE U 5D

banner za knjige BUDJENJE U 5D