Artwork by Daniel B. Holeman

Mnogi žele početi sa svakodnevnom meditacijom, ali to ne čine, jer misle da postoje brojna pravila koja se moraju pratiti ili se plaše da to ne rade kako treba. Postoje 8 jednostavnih koraka za meditaciju, koja će vam dnevno oduzeti samo 5 minuta vremena.

atma.hr – 78
Louise Hay je govorila kako se za meditaciju može se koristiti moćna mantra na sanskrtu kao što je “OM”, ali i neke umirujuće riječi na materinjem jeziku kako što su “ljubav” ili “mir”, ili rečenice poput “ja isijavam ljubav” ili “sve je u redu “.

“Prije nego što sam naučila kako svakodnevno meditirati, bila sam jako stegnuta i uplašena.

Svaki put kada bih meditirala dobila bih glavobolju. To je trajalo 3 tjedna. Kako su se moje tijelo i um počeli opuštati, po možda prvi put u životu, glavobolja je nestala.

Od tada, meditiram stalno i pohađala sam razne tečajeve tijekom prethodnih godina. Svaki tečaj nudi pomalo drugačiji metod meditacije. Svaki od njih ima svoje prednosti, mada vam oni možda neće u potpunosti odgovarati.

Mnogi žele početi sa svakodnevnom meditacijom, ali to ne čine, jer misle da postoje brojna pravila koja se moraju pratiti ili se plaše da to ne rade kako treba. Ja želim s vama podijeliti 8 jednostavnih koraka za meditaciju, koja će vam dnevno oduzeti samo 5 minuta vremena.

atma.hr – 39

Petominutna vježba koja otvara vaše srce

Udahnite. Izdahnite.

Udahnite. Izdahnite.

Udahnite i izdahnite sve ono što se krije u vama.

Ovo je novi dan i ne treba u sebi nositi prošlost.

Stavite jednu ruku na srce, a drugu na trbuh.

Dok tiho dišete, osjetite koliko vas je utješio ovaj osjećaj. Imajte na umu da ovo možete raditi bilo kad i bilo gdje i time pomoći sebi kad god je to potrebno.

Možete popraviti svoje stanje kad god vam je to potrebno, i to sitnim pokretima i disanjem. Kako je to umirujuće!

Dopustite da “jučer” ode. Daje vam osjećaj sigurnosti. Ovdje ste zbog sebe. I dok puštate prethodni dan, čak i sadašnji trenutak da odu, usmjerite svoju pažnju na ovaj dan, ovaj sat, na ovo vrijeme.

Usmjerite svu svoju pažnju na ovaj divan, predivan dan.

Dopustite vašem srcu da se otvori i napravi mjesto svemu dobrom što vam Univerzum šalje.

atma.hr – 78
Sve je u redu.

Meditacija je jedan od najboljih poklona koji možete podariti svom tijelu. Ono vas svaki dan voli i podržava i lijep je osjećaj podariti mu nešto zauzvrat.

Zapamtite da je meditacija samo način kako se povezati sa svojim unutarnjim vodičem. Mi smo, naravno, uvijek u vezi s njim dok obavljamo svakodnevne poslove, ali svjesno povezivanje je lakše kada mirno sjedimo i osluškujemo.

Vaša afirmacija glasi: uvijek sam u kontaktu s božanskim vodičem.

Kako započeti meditirati i koja je najučinkovitija meditacija u ovom dobu?

Prijevod: Ivana Šarac / Lovesensa

52 OSHO: MEDITACIJA

osho meditacija