Foto: pixabay.com

Život je prekratak da bismo ga proveli ogorčeni. Ponekada jednostavno poželimo da postoji čarobna pilula koja će riješiti sve naše probleme. Ponakad sve krene u pogrešnom smjeru i teško nam je nositi se s tim, čini nam se kao da se cijeli svet urotio protiv nas.

atma.hr – 78
Ali mi ne možemo ubrzati vrijeme kako bismo stigli do svijetle točke u budućnosti, iako bismo to žarko željeli.

Osjećaj kao što je uvreda zna trajati, okovi vam ne dozvoljavaju da duboko dišete, osjećaj je vrlo gadan. Ali, ove se ogorčenosti možete osloboditi tako što ćete razumjeti njenu suštinu i početi živjeti jednostavnim životom, što je nevjerojatan luksuz. Ovo zahtjeva svakodnevan i uporan rad. Ali se na kraju i te kako isplati.

Odakle dolazi osjećaj gnjeva?

Nezadovoljstvo se javlja kada netko ne ispuni vaša očekivanja. Međutim, ta očekivanja su često uzaludna:

– Očekujete da će voljeni čovjek sam shvatiti kada vam je potrebna njegova pomoć i pažnja i mislite da ne morate o tome govoriti naglas.

– Očekujete da se otac djeteta sjeti kada dijete ima proslavu u vrtiću / školi i uvrijeđeni ste što je zaboravio na to.

– Očekujete da vam roditelji pomognu u odgoju djece, a oni vam kažu da su oni sami podigli svoju djecu.

– Očekujete da prijatelj razumije sve vaše probleme, a on je okupiran rješavanjem svojih.

Postoji još puno primjera, ali u svakome od njih postoji neopravdano nadanje i na kraju – gorko razočaranje. Štoviše, što više nešto očekujete, duže će vas vaše nezadovoljstvo držati.

atma.hr – 39

Odakle dolaze očekivanja?

Ljudi koji se često uvrijede, nesvjesno vjeruju da svi oko njih im uvijek moraju izaći u susret:

– Muž vam mora donositi kavu u krevet svako jutro …

– Djeca moraju slušati roditelje i vrijedno učiti …

– Prijatelj vam mora pomoći u teškim vremenima …

– Roditelji moraju voljeti i podržavati svoju djecu…

Ovo trebate shvatiti

Kada se događaji počnu odvijati suprotno našim težnjama, osoba doživljava veliko razočarenje. Razlozi za ovo razočarenje se često traže van samog problema i gotovo uvijek pronalaze! Ali malo je vjerojatno da u ovom trenutku netko shvati što je zapravo razlog za ovo.

Da zbrojimo: Kada se uvrijedite, vi sami sebe povrjeđujete tako što očekujete da ćete od druge osobe dobiti ono što sami sebi niste dali.

atma.hr – 75
Evo jedne priče koja će vam pomoći da bolje razumijete ovo:

Jednog dana učenik je pitao svog duhovnog učitelja:

– Učitelju, vi se shvatili Veliku Mudrost, uvijek ste u stanju potpunog mira i dobrog raspoloženja. Nitko vas ne nervira, niste ljuti ni na koga. Naučite me da postanem takav.

– Dobro, naučit ću te, ali za to ti je potrebna jedna kesa i krumpir.

Učenik je sve napravio kako mu je učitelj rekao. „Kada se naljutiš na nekoga ili se uvrijediš zbog nečega, napiši ime te osobe na krumpir i stavi ga u kesu“, rekao je učitelj.

– Je li to sve što trebam učiniti? – učenik je bio zbunjen.

– Ne, uvijek trebaš nositi ovu kesu sa sobom gdje god da odeš. I svaki put, kada te netko uznemiri ili uvrijedi, moraš dodati krumpir u kesu.

-Dobro, reče učenik.

Prošlo je neko vrijeme. Kesa svjesnog učenika je dobila na težini. Pored toga, prvi krumpiri su počeli truliti i proizvoditi neugodan miris.

Tada je učenik došao do svog učitelja i rekao: – Više ne mogu nositi ovaj teret i smrad sa sobom. Dajte mi nešto drugo.

atma.hr – 78
Na ovo je mudrac odgovorio: – Nosiš li nešto drugo u svojoj duši kada si uvrijeđen i ljut na ljude? Kada se jednom uvrijediš, ne primjećuješ da je kamen pao na tvoju dušu. Vremenom, ovo kamenje se taloži. Djela postaju navike, navike postaju karakter, što dovodi do nemoralnog ponašanja.

Dao sam ti priliku da pogledaš sve izvana. Mislim da ćeš drugi put razmisliti o tome treba li ti još jedan kamen. Uvreda je nešto što je samo u tvojoj glavi. Nauči osloboditi glavu od ovog trulog smrada i postat ćeš istinski sretna osoba.

stil.kurir

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja