Užurbanost, preopterećenost, pretrpanost poslom i obavezama na prvu mogu djelovati kao da osoba stvarno nema vremena te kao da ju neprestano sve te vanjske okolnosti guše i stišću. No, uvijek postoji i druga strana priče.

atma.hr – 78
Radila sam sa jednom ženom koja je vječno bila u žurbi, strci, nemiru, neimanju vremena, pretrpana poslom itd. Na svako moje pitanje ili prijedlog da probamo vidjeti što se događa kada stane, ona je to odbijala govoreći da nikako ne može stati.

„Ako stanem, sve će propasti.“

„Ako stanem, neću imati novaca.“

„Jednostavno nemam vremena za stati.“

Iako sam joj rekla da možemo tokom procesa raditi probati istražiti kroz par minuta opciju „Što se događa kada malo mirujem i samo dišem?“ (nije bilo govora o trajnom stajanju). Ništa nije dolazilo u obzir jer ona „to“ jednostavno ne može.

I nije se zaustavila sve dok ju bolest nije zaustavila. Tada je „morala“ stati i posvetiti se sebi te onome što je u njoj.

Zašto je toliko teško stati?

Dok smo zaokupljeni stalnom borbom, brigom, poslom nemamo vremena za sebe. Tako mnogi kažu. No, kada takvo ponašanje odlazi u krajnost, znači da je u pitanju nešto drugo osim silnog posla.

atma.hr – 39

Jednom kada stanete, okrećete se sebi i onome što je u vama. Sve misli, osjećaji, senzacije u tijelu, sjećanja, boli i osjećaj praznine počinju izlaziti na površinu. Progutana tuga počinje dolaziti u valovima te vam se u jednom trenutku čini da će vas preplaviti i da nećete preživjeti.

Hoćete, vjerujte mi da hoćete, da ste nastavili potiskivati tugu tada bi ishod bio drugačiji. Jednom kada stanete, mogu se pojaviti toliko davna sjećanja da se pitate kako ste ih tako dobro prikrili i gdje su se do sada skrivala. Odgovor je da je sve potisnuto u vama i dalje živo te djeluje na nesvjesnoj razini. Davna iskustva povrijeđenosti, srama, tuge, ljutnje, ostavljenosti nastave živjeti u vama polagano vam uzimajući energiju. Mnoge osobe se pretrpaju raznim obavezama samo da ne osjete ponovno sve to iz prošlosti. I tako mogu živjeti godinama.

Što se događa kada stanete?

Osobi koja je navikla na kaos, nemir, žurbu, stajanje može zvučati kao nemoguća misija. Iz tog razloga možete polako krenuti u taj proces. Početi povremenim fokusom na sebe i svoje tijelo u toku dana te pritom budno promatrati svoje misli i sve što se događa u vama. Korisno bi bilo te misli kao i procese zapisivati na papir bez puno analiziranja. Kasnije se možete vratiti na te bilješke i polako ih pročitati. Možete ostati iznenađeni onime što ste zapisali. Te bilješke mogu postati vaš vodič u istraživanju unutarnjeg bića.

atma.hr – 78
Kada stanete nalazite se u sadašnjosti i tu se sve odvija. U sadašnjem trenutku možete proživjeti davno nezavršeno iskustvo, otpustiti, odabrati bolji život za sebe…ali sve to možete kada stanete.

Tada možete osvijestiti kakav život živite, da li je takav život uistinu ono što želite? Jeste li ispunjeni, sretni, budite li se sa osmijehom? Ili vam je život do sada bio samo borba?

Ponekad imate sve, ali zapravo nemate ništa. Imate materijalno, ali nemate ono što vaše biće želi. Nijedan posao, novac ili stvar to ne može nadomijestiti.

Tek kada stanete možete početi tragati za načinom kako se približiti tome da živite ono što želite.

Stati znači vjerovati, prepustiti se i nastaviti djelovati na smiren način u smjeru svojih snova.

Sa punim povjerenjem polako ugasiti u sebi stalnu borbu i napetost i promatrati što se tada događa oko vas i u vama.

atma.hr – 75
martaNapisala: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, savjetnica u procesu gestalt psihoterapije.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:[email protected]

Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha

Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com

Haemin Sunim: Ono što vidiš tek kad usporiš

ono sto vidis tek kad usporisminiNadahnute misli budističkog učitelja o ljepoti svakodnevnog života

U ovoj knjizi nalaze se misli budističkog učitelja o ljepoti svakodnevnog života. Haemin Sunim, budistički svećenik i učitelj iz Koreje, poručuje nam da smo blagoslovljeni divnim životom i da samo trebamo naučiti kako ga prihvatiti i proživjeti u svoj njegovoj ljepoti. Kada otvorimo svoje srce i produbimo odnose s ljudima, živjet ćemo lijepo i u miru. Autor knjige nudi vam niz savjeta i mudrosti o onome što je najvažnije u životu, od ljubavi i prijateljstva, do duhovnosti i budućnosti.

206 stranica/format: 13,5×21 cm

Cijena: 119 kn – Kupi ovdje
Prethodna objava12 praktičnih trikova ljudi koji znaju kako uštedjeti: Koristite samo gotovinu!
Slijedeća objavaDobro se dobrim vraća
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]