Acharya Rajneesh Osho (1931.-1990.), indijski mistik i guru, čovječanstvu je prenio mnoštvo iscjeljujućih iskustava o samospoznaji: “Vi ste svjetlo – to možda ne znate, jer svaka čestica materije je svjetlo.” Njegova univerzalna poruka jest da u životu moramo procvjetati, a u nastavku pročitajte kako.

atma.hr – 52
Osho je rasvijetlio mnoge pojmove koji zbunjuju čovjeka poput duh, duša, život, smrt, religija: “Teško je veseliti se praznih želudaca, bolesnih tijela, okružen smrću.” Smatrao je da znanstvenici samo objektivno i grubo promatraju, dok mistici svjedoče čudu života. Odnosno, svjedok-mistik je ideal, stapanje promatrača i promatranog.

Bog nije stvorio svijet, već je svijet njegova neprestana igra stvaranja, što podrazumijeva i uništavanje. Stari čovjek mora umrijeti da bi se rodio novim, probuđenim duhom: “Biti protiv smrti znači izgubiti najveću misteriju.

Govorio je o deautomatizaciji meditacije, jer se ona događa već samim time kad se nešto radi svjesno i polako, umjesto automatski. Pravila svake meditacije su opuštanje, promatranje i neprosuđujući stav, što možemo primjenjivati u svakodnevnom životu, jer meditacija ne znači nužno izolaciju od svijeta i ljudi.

Smatrao je da bilo koja vrsta naklonosti/ljubavi kad-tad donosi nemir, gnjev i srdžbu te da je izravno iskustvo unutarnjeg mira kad ga nijedna ljubav ili odnos ne mogu narušiti: “Sve dok jedna ljubav ne postane vrlo svjesna, ona vodi do velikih muka i velikih problema!“. Kad osvijestimo negativnu emociju ona nestaje, ali ona pozitivna emocija kad se osvijesti – OSTAJE!

Slijedi šesnaest ključeva svih Oshovih učenja, koja nam otkrivaju tajnu kako se duhovno probuditi, odnosno: PROCVJETATI!

atma.hr – 52
1. RELIGIJA nije isto što i RELIGIOZNOST. Religioznost je univerzalna, ona se ne dijeli na kršćansku, hinduističku, budističku, a redovnici su spremni uništiti sve ruže samo da bi izbjegli trnje.

2. Postoji samo jedna religija, a to je religija LJUBAVI.

3. Bolje je SUMNJATI nego VJEROVATI.

4. DUALNOST nije duhovna, već grubo zemaljska. Svjesnost je ne-dualna, a um je dualan.

5. MEDITACIJA nije isto što i KONCENTRACIJA, koja je umna i misaona. Meditacija je opuštanje, a ne napetost, poput koncentracije.

6. OSOBNOST nije isto što i INDIVIDUALNOST. Prvo je nametnuto odgojem, obrazovanjem i na bilo koji drugi način, dok je individualnost ono po čemu smo posebni – naše istinsko biće, autentičnost.

7. ZORBA-BUDDHA je metafora suvremenog čovjeka koji zna uživati te istovremeno živjeti za duhovnu probuđenost, metafora kraja svih religija.

8. Trebamo biti za ŽIVOT, ne protiv života, kako uče religije i redovništvo.

9. Na pitanje TKO SAM JA ne možemo zapravo odgovoriti. Najbolji bi odgovor bio: vi ste ISTINSKO BIĆE, stanje svijesti.

10. SVIJEST nije isto što i SAVJEST jer kad imate svijest, dobro znate što je dobro, a što loše.

11. Budi MUKTA, oslobođen od Krista, Buddhe, Mahavire, Muhameda i ostalih. Nitko ti ne smije govoriti što trebaš raditi i kako trebaš živjeti.

12. Postoji vanjska ZNANOST i unutarnja, duhovna znanost.

atma.hr – 52
13. Odvojenost svijesti i tijela je SMRT.

14. SUSRET Istoka i Zapada znači da Istok uči Zapad meditaciji i unutarnjem zadovoljstvu, dok Zapad donosi Istoku znanost, tehnologiju, vanjsko bogatstvo.

15. Ideal starog ČOVJEKA je bilo odricanje, ideal novog čovjeka jest SLAVLJE.

16. Možemo biti BOGATI i s materijom i sa svijesti!

Sanja Vuković Grbac

https://atmawebshop.com/proizvod/razotkrivanje-tajnih-mudrosti/