Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Viscelarna gimnastika stimulira cirkulaciju krvi u organima smještenim u blizini dijafragme. Jednostavne vježbe disanja cirkulaciju normaliziraju i započinju proces regeneracije stanica gušterače. U kombinaciji s pravom prehranom, možete izbjeći upalu ili pogoršanje postojećeg pankreatitisa, bez lijekova.

atma.hr – 78
Gušterača je glavni izvor enzima iz hrane koji reguliraju probavu proteina, masti i ugljikohidrata. Proizvodi hormon inzulin, koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje glukoze u krvi, koja tijelu služi kao glavni izvor energije.

Ono što ima najštetniji utjecaj na rad i zdravlje gušterače su loše navike, a posljedice su upala ili razvoj ozbiljnih bolesti ovog organa, koje za posljedicu imaju smanjenu produkciju inzulina, što je glavni uzrok dijabetesa. Gušterača je osjetljiva i oštro reagira na lošu prehranu i stres, a dugo joj je potrebno da se oporavi od nakon intoksikacije ili gripe.

Najbolji način da to spriječite su jednostavne visceralne vježbe disanja!

1. Lezite ili sjedite na pod ili kauč, oslobodite se odjeće koja vas steže i otežava disanje.

2. Polako udahnite duboko pa izdahnite puštajući stomak da se “uvuče”. Zadržite dah 5 do 7 sekundi.

3. Ponovo na isti način udahnite i izdahnite. Sakupite zrak u pluća, a istovremeno napušite i isturite stomak naprijed i zadržite položaj 3-5 sekundi.

4. Laganim udisanjem pokušajte uvući što više zraka u stomak na nekoliko sekundi. Izdahnite na usta što sporije. Naglo stegnite stomačne mišiće pa učinite pokret njima naprijed, odnosno nagore.

atma.hr – 39

5. Lezite na leđa, savijte koljena, a šake stavite iza glave. Podignite tijelo i istovremeno vucite lijevo koljeno ka laktu desne ruke. Izvodite vježbu vrlo lagano i koncentrirano. Podizanje tijela mora biti uz uzdah, dok istovremeno “izbacujete” stomak.

6. Okrenite se na stomak, dlanove položite na pod. Duboko udahnite, a dok izdišete, polako podižite tijelo uvlačeći stomak.

Svaku vježbu ponovite 4-5 puta, vrlo polako. Viscelarna gimnastika stimulira cirkulaciju krvi u organima smještenim u blizini dijafragme. Jednostavne vježbe disanja cirkulaciju normaliziraju i započinju proces regeneracije stanica gušterače.

U kombinaciji s pravom prehranom, možete izbjeći upalu ili pogoršanje postojećeg pankreatitisa, bez lijekova.

Koja hrana šteti gušterači

Najnepovoljniji utjecaj na ovaj organ ima alkohol, jer gušterača ne može preraditi etanol pa dolazi do trovanja gušterače. Ova reakcija izaziva smrt stanica gušterače, a proces proizvodnje inzulina je narušen. Masna hrana životinjskog porijekla također je vrlo teška za gušteraču.

Kako biste očuvali zdravlje gušterače na dugo, sljedeće namirnice svedite na minimum ili potpuno izbacite:

  • Meso;
  • životinjske masnoće;
  • maslac;
  • konzerviranu hranu.

atma.hr – 78
Izbjegavajte dodavanje ljutih začina, paprike i lovorovog lista.

Na popisu namirnica koje gušterača “ne voli” nalaze se i masni i slatki namazi na bazi maslaca, kao i ljuti umaci i majoneza. Pića s dodanim šećerom i umjetnim bojama također treba izbjegavati, kao i gazirana. Generalno, gušteraču najviše uništavaju aditivi koje ne može preraditi.

Namirnice za zdravu gušteraču

Ovaj organ “voli” zdravu i svježe pripremljenu hranu. Najbolje je jesti male porcije (150-200 grama) na svaka dva do tri sata. Za doručak i ručak konzumirajte kaloričnije obroke, a s večerom pazite.

Ove namirnice naročito pogoduju gušterači:

  • Povrće kuhano u vodi ili spremljeno na pari, naročito prokulice, tikvice, mrkva i bundeva;
  • Pomalo suh kruh bez kvasca, najbolje od oštrog brašna;
  • Prirodni niskomasni mliječni proizvodi, domaći jogurt bez aditiva;
  • Što više obične, čiste vode.

stil.kurir

57 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA JETRA

zdrava jetra