Medical photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Slijede vrlo zanimljivi savjeti za cjelovito zdravlje pluća iz knjige Pip Waller „Holistički pristup životu“…

atma.hr – 78
Vježbe disanja

Vježbe disanja vrlo su korisne za pluća. Prakticirajte joga disanje kako biste proširili pluća učeći da u najvećoj mjeri proširite i koristite pokrete rebara i dijafragme. Meridijansko disanje tonirat će vam pluća i izgraditi samopouzdanje.

Prakticirajte neki oblik vježbanja koji koristi svjesno disanje, kao što su joga, Qigong ili Tai Chi. Počnite svirati neki puhački instrument, Didgeridoo, ili pjevajte.

Nemojte pušiti

Više volite sebe, manje pušite.

Razmotrite svoju naviku pušenja, ali bez teških emocija.

Svjesno dišite

Disanje za preporod moćna je tehnika svjesnog disanja koja dovodi nesvjesno suzbijene osjećaje i uvjerenja u svest.

Radeći s terapeutom, naučit ćete disati tako da integrirate i iscijelite nerazriješene probleme, što vam donosi radost, živost, slobodu i majstorstvo.

atma.hr – 39

Konzumirajte hranu koja je korisna za pluća

Jedite za svoja pluća. Posebno izbacite prerađenu hranu i pređite na organsku kako biste smanjili unos konzervansa i aditiva koji se dovode u vezu s astmom, rakom pluća i kroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

Ako ne možete u potpunosti prijeći na organsku hranu, posebno izbjegavajte sve s ovim aditivima. Obogatite prehranu antioksidansima i usvojite antiupalnu prehranu. Svakodnevno konzumiranje kefira dokazano smanjuje alergije i astmatičari mogu imati dosta koristi od njega.

Izbacite iz prehrane namirnice koje potiču proizvodnju sluzi, uključujući mliječne proizvode (osim jogurta i kefira), prerađeni šećer, pšenicu, duboko prženu hranu, kukuruz, soju, banane, jaja, crveno meso, alkohol i kofein. Ako želite znati što utječe na vas, izbacite sve nabrojane namirnice na barem jedan do dva tjedna i onda ih uvodite jednu po jednu, s novom na svakih nekoliko dana, pažljivo vodeći računa o bilo kakvom pogoršanju simptoma.

Pjevajte

Pjevanjem do zdravlja. Priključite se nekom zboru i zabavljajte se pjevajući – to je odlična vježba za pluća, a i pomoći će vam da upoznate nove ljude i steknete prijatelje. U mnogim mjestima sada postoje razne pjevačke grupe, obično otvorene za sve, ne samo za one s „dobrim” glasovima.

Kao što kaže izreka iz Zimbabwea: „Ako možeš hodati, možeš i plesati; ako možeš pričati, možeš i pjevati!” Dokazano je da zbor unapređuje živote pojedinaca i živote čitave zajednice.

atma.hr – 75
Izbacite tugu

Tugujte za svojim gubitcima. U kineskoj medicini pluća se dovode u vezu s tugom. Tugu osjećamo kada izgubimo nešto što smatramo dragocjenim. Kada izgubimo voljenu osobu, prirodno je da smo tužni. Uz tugu možemo osjećati još svašta: ledenu hladnoću, očaj, beznađe, nevjericu, bijes.

Moramo plakati kad tugujemo, da isperemo gubitak sa sebe. Ako suzbijamo tugu, nikada je nećemo prebroditi. Ako dozvolimo sebi da budemo tužni, to će nas osloboditi bolnih osjećaja koji prate tugu.

Molitva

Moć molitve. Pluća su put kojim se povezujemo s božanskim. Vrijeme pluća je, prema kineskoj medicini, između tri i pet sati ujutro. Mnoge istočne i zapadne tradicije smatraju ovo najboljim periodom za molitvu – za razgovor s božanskim. Kada imamo vezu s božanskim, životi nam dobivaju dublje značenje.

Bez nje, mnogi se muče da pronađu suštinu života. Neki ljudi se identificiraju kao ateisti ili su neodlučni, ali ipak čvrsto vjeruju u dobrotu ljudske vrste ili u urođenu dobrotu svijeta. To uvjerenje ukazuje na misteriju koju neki nazivaju Bogom. Bilo da su vjernici, neodlučni ili ateisti, ljudska bića moraju posvećivati vrijeme tihoj i spokojnoj kontemplaciji.

Znanstvenik na području sna i spavanja Thomas Werr otkrio je da ljudi, ako žive bez umjetnog svjetla poslije zalaska sunca, ubrzo počnu spavati vrlo duboko i slatko i to u dva dijela podijeljena periodom „tihe, neuznemirene budnosti” oko 2.00- 4.00. Pretpostavka je da je ovo vjerojatno najprirodniji ritam ljudskog spavanja.

atma.hr – 78
Čisti zrak

Čist zrak je od ključne važnosti za zdravlje. Nažalost, u današnjem svijetu mnogim ljudima nije pristupačan. Ponekad smo u stanju smanjiti vlastiti doprinos zagađenju zraka i kampanje za čist zrak zaslužuju podršku i mogu promijeniti situaciju. Također je moguće poboljšati kvalitetu zraka u domu. To rade negativni ioni (oni su zaslužni za svježinu planinskog ili morskog zraka).

Smanjivanje doprinosa zagađenju korak je da se pomogne svijetu i svim njegovim stanovnicima, kao i korak ka životu u pravoj mjeri, u boljem integritetu.

To bi moglo podrazumijevati smanjeno korištenje fosilnih goriva (da manje vozite i rjeđe letite, da dijelite automobil, da se vozite gradskim prijevozom)i da pazite što koristite: mnogi proizvodi u domaćinstvu (za čišćenje, boje i lakovi, proizvodi za osobnu higijenu i drugi) sadrže toksine koji doprinose zagađenju.

Uzimajte kvalitetne dodatke prehrani

Razmislite o uzimanju suplemenata vitamina A i D3, i minerale magnezij, cink i selen, koji su neophodni za dobro funkcioniranje pluća. Uvijek kupujte samo kvalitetne suplemente – oni su skuplji, ali jeftiniji su često beskorisni, u najboljem slučaju, a štetni, u najgorem.

Minerali trebaju biti u stanju hraniti kako bi ih tijelo moglo dobro iskoristiti. Ako imate bilo kakve sumnje oko suplemenata, konzultirajte se s kvalificiranim zdravstvenim radnikom.

Autor: Pip Waller; odlomak iz knjige „Holistički pristup životu“

novasvest

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA