OPIS TEČAJA

Aromaterapija predstavlja kontrolirano korištenje esencijalnih ulja u svrhu poboljšanja i unaprjeđenja fizičkog, emotivnog i mentalnog zdravlja ljudi. 

Esencijalna ulja ili kako ih često volimo zvati esencije su nemasni biljni ekstrakti dobiveni iz različitih dijelova biljaka ( latica, kore, lista, sjemenke, korijena) pažljivim procesom parne destilacije, hladnog prešanja, ekstrakcije ili neke druge metode izolacije. To su hlapljive prirodne tvari izrazito kompleksne kemijske strukture, a često se sastoje od stotinjak različitih kemijskih spojeva.

Aromaterapija je jedna komplementarna metoda koja djeluje na čovjeka na svim razinama. Uči nas da promatramo sebe i svoju okolinu, da zavirimo u sebe, svoje odluke, svoje stavove, da spoznamo svoj pogled na vlastiti život i da ga prihvatimo ili promijenimo ako nismo zadovoljni.

Aromaterapiju čini nekoliko osnovnih segmenata – masaža i manipulacija tijela, duhovnost i tehnike opuštanja, te izrada prirodnih pripravaka poput dodataka prehrani i prirodne kozmetike.  Profesionalni aromaterapeut poznaje navedene segmente i kontinuirano ih upotrebljava i povezuje tijekom rada.

Naš program Aromaterapeut traje 7 mjeseci, predavanja se odvijaju svaki drugi vikend ( subota i nedjelja po 5 sati dnevno).

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

Osnove aromaterapije

Na ovom kolegiju upoznat ćete se s kratkom povijesti aromaterapije, naučit ćete koja je bit aromaterapije, što su to esencijalna ulja, gdje se nalaze i na koji način se dobivaju. Upoznat ćemo se s načinima apsorpcije esencijalnih ulja te mjerama opreza pri samoj uporabi.

Holistička aromaterapija

Na ovom kolegiju dolazimo do same srži aromaterpije – holizma, holistički pristup zdravlju. Njeguje se cjelina gdje dolazi do izražaja uzamjamna povezanost tijela i uma. Esencijalna ulja djeluju na fizičku, emotivnu, mentalnu i duhovnu razinu čovjeka te znatno mogu ubrzati duhovnu praksu i potaknuti spoznaje koje imaju za cilj promjenu i integraciju čovjeka u cjelovito biće.

Anatomija i fiziologija

Na ovom kolegiju saznat ćete osnove anatomije i fiziologije ljudskoga tijela, naučiti građu i funkciju tijela te svih organskih sustava. Kroz primjere najčešćih tegoba koje zahvaćaju pojedine organske sustave naučiti ćete koja esencijalna ulja možete izabrati u svrhu poboljšanja simptoma. Isto tako saznati ćete kako aromaterapija može pomoći kod stresa, nesanice, boli i upala.

Sadržaj kolegija: uvod i definicije, stanice i tkiva, kosti, mišići, dišni, probavni, mokraćni, živčani, kardiovaskularni, žljezdani te imunološki sustav, osnovne tegobe pojedinog organskog sustava, izrada pripravaka, uljnih mješavina, balzama koji služe za razne zdravstvene tegobe s kojima se susrećemo.

Kemija esencijalnih ulja

Ovaj kolegij pružit će vam osnovna znanja iz opće i organske kemije koje je neophodno za poznavanje i rad s esencijalnim uljima. Naučit ćete kako se ovisno o funkcionalnim skupinama esencijalna ulja mogu podijeliti i koje su karakteristike svakoga od njih. Na ovom kolegiju susresti ćete se s monografijama esencijalnih ulja te saznati na koji način djeluju na naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Kroz kemiju esencijalnih ulja dobiti ćete znanja i o kontroli kvalitete ulja te naučiti kako prepoznati kvalitetno esencijalno ulje. Obrađujemo 60 najčešćih esencijalnih ulja.

Sadržaj kolegija: uvod u opću i organsku kemiju, podjela esencijalnih ulja prema funkcionalnim skupinama, morfologija esencijalnih ulja, sigurnosne smjernice upotrebe esencijalnih ulja, kontrola kvalitete

Botanika i mikrobiologija

Kolegij gdje ćete naučiti osnove mikrobiologije, bakteriologije, virologije te parazitologije. Upoznati ćete najčešće mikroorganzime koji uzrokuju infekcije kod čovjeka.

Sadržaj kolegija: osnove botanike, aktivne tvari biljaka, najvažnije aromatične porodice,  uvod u mikrobiologiju, podjela mikroorganizama,

Farmakologija i toksikologija

Kolegiji na kojem ćete se upoznati sa farmakokinetikom te toksikologijom esencijalnih ulja.

Aromakozmetika

Na ovom kolegiju naučit ćemo izrađivati prirodne kozmetičke pripravke, te naučiti razlikovati prirodnu od industrijske kozmetike. Upoznati ćemo se s različitim tipovima kože te koja esencijalna i biljna ulja i ostale prirodne sastojke upotrijebiti s obzirom na određeni tip. Naučit ćemo kreirati parfem odnosno mirisne mješavine te kako njegovati kožu lica i tijela na pravilan način s obzirom na moguće kožne probleme. Naučiti ćemo vas kreirati vlastite recepture.

Između ostalog izrađivati ćemo i: Tonik, pjenice za čišćenje lica, Serumi za lice, Hranjive kreme, maska za kosu, šampon za kosu, krema za njeg ruku, dezodorans, gel za tuširanje, maslac za tijelo, maceriranje…

Aromamasaža

Stručna masaža izvedena u ugodnom okružju koja će dubinski opustiti klijenta, a u kombinaciji s primjenom esencijalnih ulja imat će veliku terapijsku vrijednost. Na ovom kolegiju dotaknuti ćemo se povijesti masaže te zašto nam je danas potrebna masaža, naučit ćete osnovne tehnike masaže te na koji način ih izvodimo. Da bi se klijent osjećao posebno potrebno je pravilno urediti prostor u kojem ćete izvoditi aromamasažu, a uz to je vrlo bitan sam način na koji pristupate klijentu i pravilno uzimanje anamneze. Upoznati ćemo se s mjerama predostrožnosti i mogućim kontraindikacijama Na kraju ćete  samostalno i sigurno moći izvoditi masažu uz pravilan odabir i korištenje odgovarajuće kombinacije esencijalnih ulja prema potrebama klijenta.

Nastava se dijeli na teoretski i praktični dio.

VODITELJICE

 Andreja Jelačić Mučnjak, aromaterapeut

Osnove aromaterapije

Holistička aromaterapija

Aromakozmetika (teorija i vježbe)

Aroma masaža (teorija i vježbe)

Vanja Lopar Grgrurić, mag.sanit.ing., aromaterapeut, IFPA standard

Anatomija i fiziologija

Kemija esencijalnih ulja

Farmakologija i toksikologija

Botanika  i mikrobiologija

Aromakozmetika (vježbe)

Aroma masaža (vježbe)

Nakon završenog programa: Aromaterapeut se može baviti masažom, izrađivati vlastite pripravke za zdravlje i ljepotu, a može svoje znanje i iskustvo također pretočiti u duhovni rad. Većina aromaterapeuta nakon završene škole otvore svoju tvrtku ili obrt a nije isključeno i da se zaposle u wellness-ima, OPG-ovima  ili industriji kozmetike i parfema.

DODATNE POGODNOSTI PROGRAMA

Program AROMATERAPEUT odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao takav predstavlja prekvalifikaciju kao program osposobljavanja.

  • Polaznici dobivaju Uvjerenje sa državnim pečatom koji se upisuje u e-radnu knjižicu.
  • Polaznici dobivaju i Diplomu o uspješno savladanom Programu.
  • Svaki polaznik dobiva majicu, rokovnik
  • Svi polaznici dobivaju  udžbenik Učilišta Adrianus iz kompletne Aromaterapije 
  • Uključena edukacija iz komunikacijskih i prodajnih vještina u vrijednosti 2.000 kn
  • Uključena edukacija od 2 sata, ukoliko želite pokretati svoj posao – vrijednost konzultacija 2.000,00 kn.
  • Pomoć pri zapošljavanju ( preko 150 poslodavaca iz naše Regije)

Cijene za ovaj program:

  • 13.750,00 kn – jednokratno plaćanje
  • 14.900,00 kn – obročno plaćanje (karticama Diners i Visa premium – 12 rata)

prijavi se plava

Više na: https://adrianus.hr/tecajevi/aromaterapeut/