Atma u suradnji s Paul Rodney Turner-om ili Food yogijem Vam predstavlja produhovljeni koncept prehrane – Food Yoga. Pratite našu novu kategoriju članaka o Food Yogi koju ćemo redovito nadopunjavati informacijama i receptima.
Što je Food Yoga? Koncept Food Yoge je ukratko kombinacija dvije stvari – čiste hrane (hrana koja je dobivena nenasilnim putem i energetski vrlo čista) i yoge (sanskritska riječ koja znači povezati). Ona je sistematska prezentacija prehrane kao jogičke znanosti, drevna umjetnost korištenja hrane za povezivanje uma, tijela i duha, a u konačnici za povezivanje s Vrhovnom Dušom.
To je poziv svima nama, izazov kako podignuti prehranu na najvišu moguću razinu, ne samo puku tjelesnu već i mentalno-duhovnu te kako to podijeliti s drugima. Princip Food Yoge je da u svom životnom stilu postanemo svjesniji Prirode te svjesniji pet osnovnih elemenata – vode, zemlje, vatre, zraka i etera, postanemo svjesniji situacije u kojoj se nalazimo te tako prilagodimo svoju prehranu kako bi imali pravu kombinaciju tih elemenata i u konačnici bili zdravi i sretni.
Činjenice govore da više od 50% ljudi koji danas prakticiraju jogu nisu vegetarijanci te ne smatraju hranu važnim dijelom svog joga procesa a to je vrlo tužno jer je prehrana ključni princip. Patanjali, autor Joga sutri jasno izjavljuje da je prvo učenje Joga sutri da postanemo nenasilni u svojim riječima i djelima, što naravno uključuje i vrstu hrane koju jedemo. Zdrava vegetarijanska biljna prehrana je ključna za jogu.
Food yogi je dakle osoba koja temelji svoju prehranu na kontroli jezika. Sluša više svoje tijelo i inteligenciju nego svoj jezik jer jezik zna prevariti. On bira zdravu i čistu hranu, pažljivo je priprema, ima pozitivan mentalni stav, prihvaća što prirodniji način života, voli dijeliti s drugima te je nadasve duhovno orijentiran.
Paul Rodney Turner duboko vjeruje da nam Food yoga može donijeti mnogostruke dobrobiti na osobnoj razini ali kao takva, ona također ima moć i da transformira cijeli Planet u bolje mjesto.
Ekskluzivni interview: Paul Rodney Turner – Food Yogi
Paul Rodney Turner (Sydney, 1963.) je osnivač cijelog koncepta Food yoge i direktor organizacije Food For Life, najveće svjetske organizacije za dijeljenje besplatne hrane onima kojima je potrebna. U zadnjih 25 godina proputovao je kroz 54 zemlje kako bi uspostavio FFL projekte. Prikupio je milijune dolara za distribuciju hrane, održao na stotine javnih predavanja, pojavljivao se u TV emisijama i susretao s državnim dužnosnicima. Za njega, hrana je ultimativni mirotvorac između svih ljudi, životinja i okoliša.
Nedavno je na engleskom jeziku izašla njegova knjiga “Food Yoga – Nourishing Body, Mind & Soul”, vodič kroz važnost prehrane koja liječi tijelo, um i dušu.
Tijekom njegova nedavnog boravka u Splitu, porazgovarali smo ukratko o cijelom sistemu Food yoge.
Atma: Kako i zašto si započeo s Food Yogom i o čemu se zapravo radi?
Paul R. Turner: Koncept Food Yoge mi se pojavio prije 3-4 godine, ali su temelj i značenje Food Yoge zapravo vrlo stari jer predstavljaju filozofiju projekta Food For Life koja nije samo organizacija koja hrani gladne diljem svijeta već je organizacija koja koristi ‘čistu hranu’ koja može stvoriti mir i zajedništvo u svijetu. Kad govorimo o Food Yogi govorimo o kombinaciji dvije stvari – o hrani (‘čistoj hrani’ u ovom smislu) i yogi (sanskritska riječ koja znači povezati).
Food Yoga je, dakle, umjetnost i znanost korištenja hrane za povezivanje uma, tijela i duha, a u konačnici za povezivanje s Vrhovnom Dušom, Bogom.
Utemeljitelj programa Food For Life mi je jednom rekao da svakome trebamo dati šansu da iskusi ‘čistu hranu’. On je sam vjerovao da, ako ljudi iskuse ‘čistu hranu’ hranu koja je pripremljena s ljubavlju, ona može stvoriti mir u njihovim srcima, probuditi ljubav i stvoriti jedinstvo u cijelom svijetu. Uvijek sam razmišljao kako dobrovoljci u programu Food For Life mogu doći do svakoga i dati im šansu da iskuse ovu ‘čistu hranu’ i onda mi je došla ideja kako moramo opunomoćiti ljude, dati im znanje. Postoji poznata izreka – ako čovjeku date ribu, možete ga nahraniti jedan dan, ali ako ga naučite kako da ulovi ribu, možete ga hraniti svaki dan. Na sličan način, ako ljudima damo znanje o ‘čisotj hrani’, oni mogu naučiti kako svjesno jesti i kako im takva hrana može nahraniti ne samo tijelo, već i um i dušu. To je zapravo značenje Food Yoge – dati ljudima znanje i vodstvo kako bi mogli iskusiti kako je to kad jedete ‘čistu hranu’ svaki dan i kakve povoljnosti takva prehrana donosi.
Atma: Direktor si programa Food For Life Global i putuješ cijelim svijetom pomažući ljudima pogođenim siromaštvom ili nekom katastrofom. Kako ljudi reagiraju kad vide da se servira vegetarijanska hrana?
Paul R. Turner: Ljudi su vrlo sretni. Nikad nisam doživio ništa negativno u pogledu toga i ljudima često govorim o dobrobitima vegetarijanskog aspekta organizacije Food For Life, a to je da možemo nahraniti više ljudi za manje novca. U prosjeku možemo nahraniti 10 ljudi za jedan dolar ili u najgorem slučaju 5 ljudi za jedan dolar što je vrlo mala svota novca i prema mojim istraživanjima to je najučinkovitija organizacija za dijeljenje besplatne hrane na svijetu. Učinkovitija čak i od Crvenog Križa, World Food Program-a itd., što u praksi znači da možemo nahraniti više ljudi za manje novca od bilo koje slične organizacije na svijetu. To je vrlo pozitivan aspekt vegetarijanstva. Naravno postoji i mnoge druge prednosti vegetarijanske prehrane – ono je bolje za vaše zdravlje, za zaštitu okoliša i postoje mnoga istraživanja koja to potvrđuju. Ljudi nemaju problema s time i vrlo su sretni. Puno ljudi danas već shvaća da je, čak iako oni sami nisu vegetarijanci, takva prehrana zdravija.
Atma: Koje su glavne teme koje opisuješ u svojoj novoj knjizi?
Paul R. Turner: Mi smo energetska bića. Hrana je energija. Naše su misli energija i mi plivamo u oceanu energije. Moramo biti svjesni činjenice da sve što razmišljamo i sve što radimo ima vrlo značajan utjecaj na sve oko nas. Na ljude, biljke, planetu Zemlju itd. Naše misli i djela imaju utjecaj na sve oko nas. Kao rezultat našeg odgoja u školi i od strane roditelja i okoline, programirani smo da razmišljamo kako smo mi gospodari ovog svijeta i možemo raditi što god želimo. Krivo mislimo da su životinje namijenjene da ih iskorištavamo, biljke i povrće su isto namijenjeni da ih iskorištavamo i ne postoji shvaćanje da je svugdje oko nas prisutan život i svjesnost. Ja pokušavam poučiti ljude da cijene sve te vrste života u svojim različitim očitovanjima. Da postanu svjesniji svog izbora hrane i da imaju više poštovanja prema drugim živim bićima.
Još jedno bitno razumijevanje je da je hrana koju jedemo bila u kontaktu s mnogim ljudima i svi oni ostavljaju svoj energetski pečat na tu hranu i ta hrana sadrži tu energiju. I tako kad konzumiramo hranu, ta energija ima učinak na nas. Tako da ne jedemo samo fizičku hranu već jedemo i tu suptilnu energiju. Većina ljudi na shvaća važnost toga.
Klasični primjer toga je kad odemo u neki restoran i dobijemo hranu koja je vrlo ukusna jeziku, ali se nakon objeda emocionalno i energetski možemo osjećati nečisto i nemirno. Ili, s druge strane, ako odete kući kod svoje majke i ona vam spremi jako lijepo jelo, a vi dok jedete osjećate ljubav u toj hrani. To su praktični i opipljivi primjeri koje gotovo svi možemo primijetiti.
Misli imaju utjecaj na hranu. Ono što razmišljamo i energije koje imamo u sebi i oko sebe imaju utjecaj na tu hranu i ona tu energiju zadržava te je naposljetku mi unosimo u sebe.
Još jedna od bitnih tema knjige je ‘kako povratiti kontrolu nad stolom za objedovanje’. To je posebno bitno za sve majke svijeta. Majke su ‘kontrolu stola za objedovanje’ prepustile prehrambenim korporacijama koje nam diktiraju što bismo trebali jesti što argumentiraju na navodnim nutricionističkim vrijednostima ili slično. Međutim, činjenica je da to možda i nije najbolja hrana za nas.
Svijetom vlada korpotokracija (eng. corpotocracy), što bi značilo da korporacije vladaju svijetom i govore nam što bismo trebali raditi i kako bismo trebali živjeti, što nije u harmoniji s našom stvarnom koristi. Korporacije djeluju u korist investitora. Što god da donosi korist investitoru, one će napraviti. Napravit će predstavu marketinškim taktikama kako se oni brinu za naše zdravlje, ali zapravo su u konačnici oni zainteresirani za profit svoje kompanije. To je činjenica. Zato moramo povratiti svoju ‘kontrolu nad stolom za objedovanje’, uzgajati vlastitu hranu, imati povezanost s uzgojiteljima i biti bliskije povezani s evolucijom hrane. Danas smo vrlo nepovezani, živimo u velikim gradovima, stanovima, hrana nam se dostavlja kroz supermarkete i na taj način je hrana vrlo nezdrava za nas osobno kao i za društvo općenito.
Atma: Kako su duhovnost i vedska tradicija povezani s vegetarijanstvom?
Paul R. Turner: Očito postoji povezanost jer je princip yoge povezan s ahimsom, što znači da bismo trebali biti nenasilni u svojem djelovanju i svojim riječima, što je naravno povezano i s prehranom jer ono što jedemo bi trebalo biti slobodno od nasilja. Postoji princip u đainizmu, koji je takvo razmišljanje doveo do ektsrema, a koji objašnjava kako ubijamo živa bića dok dišemo, dok hodamo i dok kuhamo i oni pokušavaju živjeti na način da minimiziraju ta ubijanja. Zato oni ne jedu korjenje biljaka jer na taj način ubijaju biljku, već jedu samo plodove i tako biljka može nastaviti živjeti. To je vrlo lijepo, vrlo pozitivna tradicija premda možda nije baš toliko praktična.
U vedskoj vaišnavskoj tradiciji postoji koncept u kojem se hrana nudi u žrtvovanju kako bi se oslobodila od karme koja je nastala uzimanjem života. Hrana se nudi natrag svom izvoru kako bi se pročistila. Bog se ponekad uspoređuje sa suncem. Sunce je toliko moćno da može pročistiti nečista mjesta. Sunce može pročistiti čak i kanalizacijski otpad. Na sličan način, kad se hrana ponudi natrag Bogu, koji je izvor svega, ona se može pročistiti sve negativnosti.
Vegetarijanstvo je bitno jer je ono barem jedan korak u smjeru smanjivanja nasilja.
Atma: Kakvu prehranu preporučuješ; vegetarijanstvo, makrobiotika, sirova hrana ili veganstvo?
Paul R. Turner: Preporučujem ljudima da postanu svjesniji svojih navika prehrane i izbora hrane. U ovom svijetu ništa nije apsolutno. Treba uzeti u obzir vrijeme, mjesto i okolnosti, svatko ima jedinstvenu konstituciju tijela, trebamo postati svjesni potreba svoga tijela, ali također imati na umu da što manje imamo nasilja u našoj hrani to će biti bolja naša svjesnost i naš karmički put. Zato treba postati svjesniji svog izbora hrane. Vjerujem da je bitno da se svaki dan uzima određena količina sirove hrane, a to je preporučeno i u Bhagavad-giti u kojoj Krišna govori kako želi da mu se ponudi list, voće ili voda, što je u osnovi sirova prehrana.
Također su i mnogi veliki yogiji vašnavske tradicije bili pobornici prehrane sirovom hranom. Veda Vyasa, sastavljač Veda, hranio se orašidima, bobicama i divljim povrćem iz šume. Tako da ova dijeta sirovom hranom nije neka nova ideja. Obično ljudi misle da je to nešto što se dogodilo prije dvadesetak godina, ali zapravo je riječ o vrlo drevnoj tradiciji. Što više sirove hrane možete uzimati to je bolje jer na taj način uzimate hranu u svom prirodnom stanju koja je puna enzima i to je način na koji nam ju je Bog namijenio da je konzumiramo. Međutim, možete se naći u okolnostima da živite na vrlo hladnom području i tada prirodno trebate više vatre u svojoj prehrani – trebate jesi kuhanu hranu. Princip Food Yoge je da u svom životnom stilu postanete svjesniji Prirode te svjesniji pet osnovnih elemenata – vode, zemlje, vatre, zraka i etera. Na taj način postajete svjesniji i tih pet elemenata u svom tijelu i situaciji u kojoj se nalazite te prilagođavate svoju prehranu u skladu s time kako biste imali pravu kombinaciju elemenata i u konačnici bili zdravi i sretni. To može onda biti kombinacija sirove i kuhane hrane ili makrobiotička prehrana ukoliko ona odgovara vašoj konstituciji.
Atma: Što misliš o korištenju mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani?
Paul R. Turner: Mlijeko je u svom čistom obliku zdravo za tijelo. Ako dolazi od krave koja je mlijeko dala iz osjećaja ljubavi, drugim riječima mlijeko je muženo rukama i krava, kao majka, donosi svjesnu odluku da daje mlijeko iz ljubavi jer ona u bilom kojem trenutku može prestati davati mlijeko. I ako rukama muzete kravu i krava daje mlijeko to znači da je ona zapravo sretna što vam daje mlijeko. Takvo mlijeko može vrlo lijepo nahraniti naše tijelo. Trebamo, naravno, uzeti u obzir da je veliki broj populacije netolerantan na laktozu, mislim da je, u manjoj ili većoj mjeri, čak riječ o 60% cjelokupne svjetske populacije, a na nekim mjestima, kao što je Sicilija čak je 95% stanovništva netolerantno na laktozu te u mnogim azijskim zemljama oko 70%. To treba uzeti u obzir, a uvjeren sam da je to rezultat konzumiranja kontaminiranog, vrlo nekvalitetnog mlijeka koje se čovječanstvu servira zadnjih 50-tak godina. Takvo je mlijeko promijenilo konstituciju ljudi, učinilo ih manje sposobnim da ga probave.
Mlijeko koje se prodaje u dućanima je toliko daleko od tradicionalnog čistog mlijeka da ga se ne bi trebalo ni nazivati mlijekom. To je u osnovici voda s nekim dodacima. Prije svega krave se hrane kontaminiranim produktima, genetički modificiranim žitaricama, nekad i mljevenim kravama koja uzima oblik nekakve šećerne supstance, ali su ustvari samljevene krave koje se dodaju njihovoj hrani kao proteinski dodatak. Dakle, krave jedu krave, a ponekad jedu i kokoši i papir i štogod je potrebno da bi krave povećale udio masnoće svoga tijela i na taj način umjetno davale više mlijeka. Ubrizgavaju im se hormoni i sl. Mislim da jedna prosječna krava u svom životu primi oko 2000 injekcija antibiotika. Takve krave žive oko tri godine što je rezultat katastrofalne prehrane i uvjeta u kojima žive. Nakon što se mlijeko kroz to razdoblje vrlo nemilosrdno isisava iz njih, one su iscrpljene i umiru te se šalju klaonicu kako bi ih se raskomadalo i prodalo kao meso.
U prirodnom okruženju krava živi od 20-30 godina. To je ogromna razlika. Dakle, ja jesam za konzumaciju mlijeka ako dolazi od krave koja je mlijeko dala iz ljubavi i koja živi prirodno. U malim količinama i ovisno o vašoj konstituciji. Bilo kakvo drugo mlijeko je, vjerujem, nezdravo za čovjeka.
Atma: Koji je tvoj savjet za osobu koja se tek počinje hraniti zdravije? Koje su osnovne namirnice i koja su osnovna kuhinjska pomagala ili posuđe koje bi trebali imati?
Paul R. Turner: Mislim da za početak prvo trebate napraviti detoksikaciju. Jer tijela većine ljudi nose puno toksina kao rezultat loših prehrambenih navika. Njihov probavni sistem sadrži dosta neprobavljene hrane. Poznata je izreka ‘ono si što jedeš’, ali smatram da to nije baš točno. Bilo bi točnije reći ‘ono si što upijaš’. Mnogi ljudi jedu zdravu hranu i misle kako je super to što jedu zdravu hranu, ali zapravo njihova tijela ne mogu upiti tu zdravu hranu jer je u njihovim tijelima toliko nečistoća da se nutrijenti ne mogu apsorbirati u stomaku. Ako želite krenuti zdravom stazom, prva stvar je detoksikacija kako biste očistili sistem.
Krenite na post sokovima, kako biste dopustili tijelu da razlomi neprobavljenu hranu, uništi toksine u sistemu, te koristite razne biljke koje prirodno mogu ukloniti toksine iz vašeg tijela.
To je prva stvar. Nakon toga krenite na dijetu sirovom hranu barem nekoliko tjedana ili mjesec. To je uvijek dobar način kako dobiti maksimano nutrijenata, obnoviti vaš sistem, dobiti dovoljno enzima i probiotika, dobru floru, dobre bakterije. U našem tijelu imamo oko 1-2 kg bakterija i kad malo razmislite to je poprilično puno. Zdravo tijelo je ono koje ima više dobrih nego loših bakterija. To je to. Ako ste bolesni to znači da imate previše loših bakterija. I zato je potrebno jesti više sirove i prirodne hrane kako bismo svojem tijelu priskrbili dovoljno dobrih bakterija.
Slijedeća bitna stvar je da ne dozvolite jeziku da bude vaš gospodar. Slušajte više svoje tijelo umjesto svog jezika jer će vas jezik prevariti. Većina ljudi prihvaća princip jedenja onog što je dobrog okusa. Ali trebamo postati gospodar svog jezika i to je vrlo važna stavka joga tradicije u kojoj je rečeno da ako kontrolirate jezik – kontrolirate i sva ostala osjetila. Trebamo slušati tijelo više nego što slušamo svoj jezik i biti svjesniji potreba svoga tijela, saznati što je dobro za nas i našu prehranu prilagoditi tome.
To bi bila dva glavna koraka – detkosikacija i postati više ‘uštimani’ sa svojim tijelom.
Što se tiče kuhinjskih pomagala, naravno trebali bi imati dobar sokovnik. Jedna od najboljih kombinacija za sok su mrkva i špinat, čiji sok liječi mnoge elemente u tijelu. Samo mrkva i špinat. Još jedna dobra kombinacija je mrkva, špinat i jabuka. Ako želite vrlo djelotvornu detoksikaciju možete dodati i kupus u kombinaciju. Znači sok od kupusa s mrkvom i špinatom. Ti će vam sokovi ne samo pomoći da očistite svoj sistem već ćete se i osloboditi toksina, a također i dobiti potrebne vitamine i minerale. Prekrasna stvar kod sokova je da se vrlo brzo apsorbiraju u vaš sistem tako da vaša krv vrlo učinkovito dobija vitamine i minerale. Ključna stavka je imati sokovnik.
Kad jednom prođete kroz detoksikaciju onda se možete više prebaciti na blender. Ono što ja radim je da jednostavno ubacim svoje voće i povrće u blender kako bih dobio dovoljno vlakana. Tako da radije ubacim cijelu naranču (bez kore ali s pulpom i košpicama) u blender nego da je procesuiram kroz sokovnik. Pulpa je također vrlo važna i sadrži dosta minerala i vitamina. Ali glavna uloga sokovnika je čišćenje sistema.
Atma: Koji su tvoji planovi za budućnost?
Paul R. Turner: Moji su planovi proširiti ovaj koncept Food Yoge kroz joga društva jer sam kroz svoja istraživanja saznao kako više od 50% ljudi koji danas prakticiraju jogu nisu vegetarijanci, ne smatraju hranu važnim dijelom svog joga procesa i to je vrlo tužno jer je prehrana ključni princip. Patanjali, autor joga sutri jasno izjavljuje da je prvo učenje joga sutri da postanemo nenasilni u svojim riječima i djelima, što naravno uključuje i vrstu hrane koju jedemo.
Zdrava vegetarijanska biljna prehrana je ključna za jogu i zato ljude obrazujem kroz Food Yogu kako bi mogli uvidjeti važnost te povezanosti. Volio bih također razviti neku vrstu certificiranja kako bi ljudi naučili što zapravo znači ‘čista hrana’ – hrana koja je nenasilna i energetski vrlo čista.
Također planiram raditi retreatove i radionice i obučiti ljude kako mogu postati majstori i učitelji Food Yoge te proširiti ovu poruku cijelim svijetom.
Food Yoga je zapravo filozofija programa Food For Life i mislim da je to slijedeći stadij dobrotvornog djelovanja. Ona je kao Food For Life verzija 2.0. To je slijedeći stadij ekspandiranja koncepta Food For Life jer prelazimo s hranjenja gladnih ljudi do životnog stila u kojem ljudi shvaćaju važnu ulogu hrane u svom duhovnom razvijanju.
Atma: Kako ti se sviđa Split?
Paul R. Turner: Volim Split jer u njemu ima toliko divnih ljudi, prekrasnih plaža, dobre hrane i ugodne klime. Podsjeća me na Australiju i na Italiju.
Atma: Možeš li podijeliti s čitateljima Atme recept za ukusni veganski sladoled koji si napravio na radionici koju si održao?
Paul R. Turner: Naravno!
Klasični Raw food veganski sladoled je više kao šerbet. Jednostavno zamrznete banane noć ili dvije. Najbolja vrsta banane su male slatke banane i jednostavno ih zaleđene ubacite u blender dok ne dobijete šerbet. One služe kao osnova, a po želji možete dodati razne okuse poput čokolade, vanilije, jagoda i sl. I to je jednostavni šerbet sladoled.
Za drugi tip sladoleda koji sam razvio i koji je jako dobar, bi trebalo u najboljem slučaju imati zreli avokado. U blender stavite jednaku količinu avokadoa i banana. Nije potrebno da budu zamrznuti. Dodate još djevičanskog mirisnog kokosovog ulja, pola količine voća ili još bolje ¾ od količine voća. To sve blendate dok ne dobijete smjesu koja je poput vrlo gustog smoothija ili poput moussea. Možete dodati kakaov prah, neki zaslaživač kao što je agavin sirup ili javorov sirup. Sladoled je zelene boje zbog avokadoa pa možete dodati koji listić mente i dobiti pepermint sladoled. To sve blendate dok ne dobije mousse i stavite u zamrzivač te nakon 3-4 sata imate jako dobar sladoled. Neće biti kristaliziran jer sadrži vrlo malo vode. Imat ćete lijepi, gusti i ukusni sladoled.
Kao dodatak možete ga preliti čokoladnim preljevom koji se sastoji samo od djevičanskog kokosovog ulja, kakaovog praha i agavinog sirupa. Jednostavno ih pomiješate i prelijete preko hladnog sladoleda i za 30-tak sekundi preljev će se stvrdnuti tako da možete uživati u ukusnom čokoladnom preljevu.
Interview vodila: Ines Žižić
Prijevod: Dario Duišin Džunić