Kava je jedan on najpopularnijih napitaka na svijetu. Osnovni sastojak kave je kofein, blagi stimulans kojeg konzumiraju ljudi mnogih kultura svijeta, u različitim oblicima, a najčešće u obliku čaja ili kave. Upravo zbog visokog sadržaja kofeina, kava je već niz godina predmet znanstvenih istraživanja, rezultati kojih su kontroverzni. Slijedi zanimljivi članak sa www.alternativa-za-vas te dio iz knjige Helmut Wandmakera “Želiš li biti zdrav, zaboravi kuhanje”.

Kava i krvni tlak

Nakon jutarnjeg rituala mjerenja tlaka i ispijanja šalice kave, gledam kako se moja svekrva i svekar raspravljaju o tome, da li je kava loša za krvni tlak ili nije.

“Čak i ako je loša, – kaže svekar – ne mogu je se odreći,” dok svekrva sa sigurnošću dodaje: “Ma nije loša!”

I zaista, koliko ljubitelja kave je spremno ju odbaciti, čak i zbog opasnosti od visokog krvnog tlaka?

Kava je jedan on najpopularnijih napitaka u svijetu. Osnovni sastojak kave je kofein, koji je blagi stimulans. Kofein je prirodno prisutan u mnogim vrstama orašastog i bobičastog voća, kao i u lišću nekih biljaka.




Kofein konzumiraju ljudi mnogih kultura svijeta, u različitim oblicima, a najčešće – u obliku čaja ili kave.

Upravo zbog visokog sadržaja kofeina, kava je već niz godina predmet znanstvenih istraživanja, rezultati kojih su kontroverzni. Dok neka istraživanja pokazuju, da kava ne uzrokuje povećani krvni tlak, niti rizik od srčanog ili moždanog udara, druga istraživanja govore suprotno.

Stimulansi, po svojoj definiciji, povećavaju aktivnost centralnog nervnog sistema i zbog toga poboljšavaju našu budnost, koncentraciju i pozornost. Međutim, takva povećana aktivnost nervnog sistema može izazvati konstrikciju (suženje) krvnih žila, što izaziva rast krvnog tlaka i mijenja količinu krvi, koja prolazi kroz srce.

U stvari, opasnost jakih stimulansa poput kokaina se upravo sastoji u tome, da oni direktno utječu na stanje krvnih žila i srca.

Istraživanja pokazuju, da kofein zaista djeluje kao blagi stimulans i može izazvati suženje krvnih žila, što rezultira povećanim krvnim tlakom.

Međutim, kofein je vrlo blagi stimulans. Prema istraživanjima, konzumiranje 1-2 šalice kave povećava krvni tlak samo za neznatnih 5 mm. Osim toga, takvo djelovanje kave nije trajno i prolazi nakon nekoliko sati. To je zbog toga što se kofein, za razliku od cigareta ili alkohola, ne zadržava u tijelu.

Mnogi ljudi, koji redovito piju kavu, razviju toleranciju na nju i uopće ne doživljavaju promjenu tlaka, čak i nakon nekoliko šalica kave.

“Kofein je vrlo blagi stimulans, koji se brzo eliminira iz organizma. Kava ne uzrokuje bolesti srca i krvnih žila i nije pronađena nikakva povezanost između konzumiranja kave i povećanog rizika od srčanog ili moždanog udara.”

Pretpostavlja se, da je za većinu ljudi sasvim bezopasno popiti 4 -5 šalica kave dnevno, što je ekvivalentno 400 mg kofeina. Trudnice ne bi smjeli uzimati više od 300 mg kofeina dnevno.

Kava i cigarete – vrlo loša kombinacija!

Iako je kava sama po sebi vrlo blagi stimulans, u kombinaciji sa cigaretama ona može podiči krvni tlak za više od 10 mm Hg u roku od par sati. Ako tome dodate stresne situacije na poslu – visoki tlak Vam je skoro zajamčen!

Istraživanja u Duke University Medical Center su pokazala, da konzumiranje kave ozbiljno povećava lučenje hormona stresa – adrenalina i noradrenalina. Ova dva hormona imaju važnu ulogu u našem životu – pomažu, da brzo i adekvatno reagiramo u slučaju opasnosti.

Međutim, kada se ova dva hormona oslobađaju stalno, mogu naškoditi našem zdravlju, na primjer, uzrokovati bolesti krvnih žila i oslabiti imunitet.

“Konzumiranje kave povećava budnost i pozornost, ali istovremeno tjera naš organizam da se ponaša tako, kao da je stalno u stresu. Ako tome još dodate svakodnevne stresne situacije, neizbježno ćete dobiti povećanje krvnog tlaka i ubrzani rad srca. U našim istraživanjima takvo djelovanje je trajalo čak i do kasno u noć, iako je zadnja šalica kave bila ispijena u podne.” – kaže dr. James Lane.

“Možete istraživati, kako kava djeluje na ljude u laboratoriju. Ali to Vam neće odgovoriti na pitanje, kako kava djeluje na ljude u stvarnom svijetu, gdje su oni izloženi svakodnevnim aktivnostima i stresnim situacijama.”

Dr. Lane preporučuje, da ljudi, koji pate od visokog tlaka i/ili su izloženi stresnim situacijama, ipak eliminiraju kavu iz svoga života.

Kava i niski tlak

Iako se kod problema s niskim krvnim tlakom preporučuje i konzumiranje kofeinskih napitaka, s njima ipak ne treba pretjerivati. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da takvi napici ne pridonose zdravoj regulaciji krvnoga tlaka. Šalica kave ujutro bit će sasvim dovoljna.

Dakle…

Iako je konzumiranje jedne ili dvije šalice kave dnevno nije pokazalo znatan učinak na rast krvnog tlaka, otkriveno je da kofein uzrokuje lučenje hormona stresa, što se dugoročno može loše odraziti na našem zdravlju.

Konzumiranje kave u kombinaciji sa pušenjem i stresom može znatno utjecati na krvni tlak i s vremenom uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako imate visoki krvni tlak promijenite način ishrane. Jedite više sirovog voća i povrća, integralnih žitarica, ograničite ili  izbacite unos namirnica životinjskog porijekla, rafiniranih namirnica i šećera, riješite se loših navika (pušenje, alkohol, itd), očistite organizam, izbjegavajte stres, lagano vježbajte, šećite u prirodi, bavite se meditacijom i jogom.

Kava – istine i laži

Postoji knjiga od Charles F.Wetherall-a “Kicking the Coffee Habit” (“Napusti običaj pijenja kave”). Autor je i sam bio veliki kavopija. On piše, da čovjek tek nakon tri tjedna apstinencije od kave doživi što uistinu znači duboki san, i nakon toga postaje ‘novi čovjek’. Kava je zapravo otrovno poticajno sredstvo.

Tko misli da je kava podnosiva, nije naučio pratiti vlastite reakcije, a još manje razmišljati o njima. Zašto se proizvodi kava s malo kofeina ili bez kofeina? Gospodin Wetherall je pokazao kakve simptome izaziva kava:

Svi srčani problemi se pojačavaju, kao i aritmije srca, srce ubrzano kuca, srčane ekstrasistole, poteškoća kod disanja, drhtanje, promjenjivost osjećaja, glavobolja nakon prestanka djelovanja kofeina, nemiran san, veći stupanj nervoze, podrhtavanje mišića, osip, hipoglikemija (pomanjkanje šećera), brzi govor, smušenost, visoki ali i niski krvi tlak, morska i zračna bolest, sklonost povraćanju, proljev, čir na želudcu, krvavi ispljuvak, bolovi u trbuhu, povećanje kolesterola, rak dojke, mjehura i gušterače, zujanje u ušima. Simptomi apstinencije nakon 18-24 sata, nakon što si prestao piti kavu: jake glavobolje, smanjenje koncentracije, depresija, groznica, opća slabost, osjećaj hladnoće, bojažljivost, drhtanje i trešnja, razdraženost, loše raspoloženje, hunjavica, osjećaj težine, nesanica, nadražen želudac, napetost mišića.

Ako dakle napuštanje kave ima tako teške posljedice, već iz toga možeš znati što dnevno radiš svom tijelu! Svjetski poznali liječnik i istraživač Dr. John Harvey Kellogg napisao je već u studenom 1924. godine u “Good Health” o lažima o kavi:

Laži o kavi

Laž o kavi br. 1: Kava smanjuje umor. “To nije istina. Kava prikriva umor. Ona blokira centar za umor. To je Dr. Edward Smith iz Engleske iskušao pred već više od 50 godina. On je pokazao da rad pod utjecajem kave izaziva veći umor nego li rad bez kave.”

Laž o kavi br. 2: Kava povećava radnu sposobnost. “Istina je suprotna tome! Poznati polarni istraživač Nansen je za vrijeme naporne ekspedicije preko Gronlanda napustio pijenje kave. Muškarci koji su po snijegu i ledu vukli teške saonice pili su 2-3 kave poslije podne i uvečer, ali su vidjeli da je učinak toga bio tako loš da su se ograničili na jednu šalicu ujutro! I ta im je šalica bila previše opasna, tako da su na kraju potpuno napustili tu ovisnost, kao što je to kazao Nansen!”

Laž o kavi br. 3: Kava povećava koncentraciju. “Osobe kojima kava pomaže su one kojima se smanjila sposobnost koncentracije zbog pijenja kave. Onome tko pije viski potreban je gutljaj da umiri svoje živce. Pušaču je potrebno nekoliko brzih dimova kako bi se prisilio na rad. Ovisnik o drogama ne može ništa raditi bez svog “šuša”. Tako i rob kave mora imati svoju šalicu, kao bi duševno bio sposoban za rad, tako dugo dok ne napusti taj svoj loš običaj i dok s vremenom opet ne ozdravi.”

Laž o kavi br. 4: Kava, kao i drugi stimulansi, ne vode u depresiju. “Svaki kavopija zna, da to nije istina. Takvoj osobi je potrebna jutarnja kava kako bi potisnuo depresije, koje su nastale kao štetna posljedica pijenja kave. Tisuće kavopija, ako ujutro ne popiju kavu, trpi od glavobolje, nelagodnosti, mučnine, iscrpljenosti. Kušači čaja i kave boluju od teških oblika živčane iscrpljenosti i upale živaca.

Laž o kavi br. 5: Kava ne iscrpljuje tjelesne rezerve. “Promidžba kaže da kava povećava radnu sposobnost bez gubitka energije. Ništa nije smješnije. Ako je netko umoran, potreban mu je mir! Kad se popije šalica kave, umor se više ne osjeća. Uza sve to, takvoj osobi je i dalje potreban mir. Ako ipak ide na posao, ona prazni svoj mozak i akumulatore svojih živaca, nakon što joj je priroda priopćila da joj je potreban mir za ponovno punjenje akumulatora. Dakle, ako ‘prodavači otrova’ kažu da kava ne iscrpljuje energiju, to je onda dobro promišljena lažna izjava.”

Laž o kavi br. 6: Kava u pozitivnom smislu povećava ritam srca. “Kava potiče srce i vodi do ubrzanja pulsa na isti način kao kad se konja udari bičem. Kava je otrov koji moramo isključiti. Povećani broj otkucaja srca nam samo pokazuje da se tijelo, što je prije moguće, želi osloboditi tog otrova. Kako bi takvo otrovno djelovanje moglo uzrokovati nešto dobro? Kava je pouzdan lijek kako bismo povećali otkucaje srca. No, činjanica je, da je kava kao lijek opasna navika. Korištenje kave kao sredstva za povećanje prokrvljenosti uzrokuje stezanje arterija i njihovo zakrečenje. Dugotrajna promatranja pokazuju da je taj otrov osnova za arterosklerozu, senilnost i druge vrlo važne promjene.

Malo podataka…

Šalica kave sadrži otprilike 4 mg kofeina. Običajni kavopija sa svakom šalicom kave pije otrov koji će, prije ili kasnije, razoriti njegove krvne žile, dovesti do prijevremenog starenja. To je neizbježni učinak tog opasnog običaja. Jasno je da kava pojačava rad srca, ali to nije nikakva prednost, nego očiti dokaz, daje uobičajeno pijenje kave opasni običaj koji prerano iscrpljuje srce i skraćuje život. Kardiolozi svojim pacijentima s visokim krvnim tlakom savjetuju kao prvo, da prestanu piti kavu. Taj savjet nije za pacijente nikakvo liječnje. U najboljem slučaju on može samo odgoditi pogreb. Kava je opasna droga koja uzurokuje veliku štetu, više nego li alkohol, jer se kava pije masovno. Prosječni Amerikanaac pije godišnje (1924!) 7 kg kave. Isključivši djecu, to je 8 g kofeina dnevno, a s tim je povezan i tucet drugih otrova. Svaka doza poveća krvni tlak. Tako se brzo približava čas kad će srce otkazati zbog miokarditisa ili angine pectoris.” Preme Nestle-ovoj dokumentaciji u Njemačkoj se po osobi godišnje popije (1988.) 175 litara kave, od toga 19,41 ‘Nesscaffe’. Dr. Kellogg kaže nadalje:

“Kava sadrži i druge otrovne sastojke kao što su tanin, aromatična ulja i piridin, vrlo otrovna tvar koja nastaje prženjem. Ovisnik o čaju je nervozna ruševina, slabih živaca, depresivan, trpi od nesanice, slabih sposobnosti i bolesno bojažljiv. Kakao sadrži teobromin, tvar usko povezanu s kofeinom. Neki stručnjaci kažu da je on još mnogo opasniji od kofeina. Zbog toga bi trebalo jednako osuđivati kakao i čokoladu kao čaj i kavu. Posebno su opasni za djecu čokoladni proizvodi, jer oni ometaju normalni razvoj, i dijele postaje nespretno.” Vidimo da kava, čaj, kakao, čokolada i slične otrovne tvari uzrokuju trajna oštećenja. Kod čaja je to na poseban način tanin, koji je posebno opasan za muškarce s bolesnom prostatom!




Dr. Donsbach kaže u “Super-Health”: Kofein sadrži kadmij, posebno otrovnu tvar, koja je povezana s bolestima srca i s visokim tlakom! Kavopije boluju 2 i pol puta više od raka mjehura zbog promjena u stanicama. Stanica raka je jedna od tako promijenjenih stanica. Utjecaj kofeina je posebno opasan za živčani sustav (posebno mozak). On je razorniji od morfija. Dr.med. Reinhard u NEG (Novi zakon prehrane, pozivajući se na Dr. Fadini, Breuningstr. 31, 7400 Tubingen) kaže: “Kakao, čokolada i praline uzrokuju “čokoladnu bolest”, koju kliničari opisuju kao teški živčani poremećaj. Kineski čaj (kao i svi pravi prirodni čajevi) uzrokuje kiseline, bubrežne kamence, išijas, giht, migrenu uslijed kiselotvornog učinka teina. Kava uzrokuje nadraženost srca, opću nervozu, preveliku nadraženost i artritične smetnje.” Onome tko zdravo živi nisu potrebni takvi lažni poticaji. Živa sirova hrana uvijek stvara dovoljno energije, posebno energije za živce.

Izvori:

alternativa-za-vas

Dio iz knjige: Helmut Wandmaker “Želiš li biti zdrav, zaboravi kuhanje”