Kad se u okviru makrobiotičke prehrane govori o yin i yang namirnicama, iako su to složene kategorije, jedan od njihovih aspekata je utjecaj na stvaranje kisele ili lužnate sredine u našem organizmu. Da bi se održalo optimalno zdravlje, pH vrijednost krvi trebala biti blago lužnata.

Zato je najbolje da temelju naših obroka čine namirnice koje su i same takve – odnosno, ne izazivaju ni pretjeranu kiselost ni pretjeranu lužnatost organizma. Naravno, u obrok se mogu uključiti i namirnice koje su izrazito kiselotvorne ili izrazito lužnate, ali se one moraju uravnotežiti i ne treba ih konzumirati ni u velikoj količini ni previše često. Slijedeća klasifikacija može vam pomoći da se snađete u pogledu toga koje namirnice pridonose kiselosti, a koje lužnatosti organizma.

Namirnice koje čine organizam izrazito lužnatim (yang)




Morske alge, limun, celer, hurme, grožđe, smokve, biljni čajevi (većina), dinja, lubenica, paprika, peršin, potočarka …

Namirnice koje čine organizam srednje lužnatim (yang)

Krumpir (s korom), zeleno lisnato povrće, cvjetača, kelj, blitva, rotkva, repa, začinsko bilje (zelenih listova), zelena salata, rotkvice, bijeli luk, mahunarke (svježe, zelene), cikla, brokula, kupus, grašak ( svježi), paprike, kukuruz šećerac (svježi), jagode, maline, ribizle, jabuke, marelice, grožđe, kruške, bundeve, grejp, banane (zrele), hurme, kivi, nektarine, breskve, ananas, avokado, smokve (svježe) , rogač, bademi, voćni sokovi, suho grožđe, đumbir (svježi), zeleni čaj, šitake gljive, jabučni ocat, umeboši šljive, sokovi od povrća …

Namirnice koje čine organizam blago lužnatim (yang)

Integralni riža, tofu, tempeh, tamari, sojino mlijeko, rižin slad, miso, proso, heljda, kesten, mana hljeb (raznovrstan, ne pečen), masline, maslinovo ulje, plavi patlidžan, bamnje, prokulice, krastavac, rajčica, rotkvice, luk, poriluk, ukiseljeno povrće (domaća makrobička turšija), trešnje, mandarine, naranče, kokosov orah (svježi), kozje mlijeko, med, gljive, morska sol, crni luk …

Neutralne namirnice

Vrhnje, kravlje mlijeko, jogurt (običan), sirutka (sirova), maslac (nesoljen), ulja (izuzev maslinovog) …

Namirnice koje čine organizam blago kiselim (yin)

Jaja, crveni grah, bučino sjeme, sezamovo sjeme, ječam, ječmeni slad, maslac, spelt ili pir (vrsta žitarice), špinat …

Namirnice koje čine organizam srednje kiselim (yin)

Integralne žitarice i tjestenina od njih, peciva od integralnog brašna, mekinje, suhe mahunarke (osim soje), koštunjavo voće (osim badema), basmati riža, rižino mlijeko, raž, zob, pšenični hljeb sa organskim klicama, oguljeni krumpir, sirevi, riba , mlijeko (homogenizirano), kozje mlijeko (homogenizirano), kečap, melasa (organska, bez sumpora), borovnica, šljive, javorov sirup (neprerađen), senf, kokice (posoljene, s maslacem), suhe šljive i čaj …

Namirnice koje čine organizam izrazito kiselim (yin)

Bijeli hljeb, peciva i kolači od bijelog brašna, rafinirane žitarice (npr. bijeli ili glazirani riža), kikiriki, čokolada, kava, alkohol, gazirana bezalkoholna pića, zaslađeni voćni sokovi, vještački zaslađivači, junjetina, janjetina, piletina, riba, brusnice, suhe šljive, nerafinirani pšenični krem, krem ​​od jaja (sa bijelim šećerom), zaslađeni jogurt, sladoled, džemovi, želei, prerađeni javorov sirup, melasa (sa sumporom), industrijska turšija, plodovi mora, šećer, rafinirana ili jodirana sol, crni čaj , orasi, vinski ocat …

Ova tablica možda će vam na prvi pogled izgledati čudno. Na primjer, kako to da limun, koji je izrazito kiseo po ukusu, može učiniti organizam vrlo lužnatim (yang)?

U procesu probave limun se razlaže na lužnate sastojke i izrazito povećava lužnatost organizma. Ta osobina limuna iskorištena je iu poznatoj detoksikacionoj Neera dijeti, čiji je jedan od osnovnih sastojaka limun. I trkači na duge staze i maratonci iz prakse znaju za to svojstvo limuna da neutralizira umor, otklanjajući mliječnu kiselinu koja nastaje napregnutim radom mišića.




Lubenica također stvara lužnatu reakciju. Nije nikakvo čudo što i narodna medicina smatra limun i lubenicu odličnim za pročišćenje. Osim što čiste organizam, oni neutraliziraju i pretjeranu kiselost, koja je uzrok mnogih problema (između ostalog, i stvaranja bubrežnog kamena; zato se kaže da lubenica “čisti bubrege”).

Na drugom kraju spektra, bijeli hljeb i peciva, meso i druge slične namirnice u procesu probave izazivaju izrazito kiselu reakciju. Nije teško primijetiti da upravo namirnice koje su ovdje označene kao izrazito kisele predstavljaju prevladavajući način prehrane danas. Zato je kod mnogih ljudi kiselost organizma povećana, a takvo stanje je dobra podloga za razvoj raznih poremećaja.

(Zdravahrana.com / Wikipedia / Namirnice.ba)