atma.hr – 52
U organizam ne treba unositi previše čaja ili voća, a pogotovo ne previše tableta. U danima kada su prehlade jedna od glavnih briga treba misliti i o načinima kako svakodnevnu hranu učiniti saveznikom u borbi protiv svih virusa koji su spremni napasti naše tijelo u svakom trenutku. Ovo je mali podsjetnik na začine s kojima ovih dana trebate biti ‘na ti’.

Đumbir

Znamo, možda postajemo i dosadni sa ovim plodom, ali … Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu i pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe. Svježi se koristi za pripremu čaja, a prah možete posuti preko svoje omiljene hrane, ma koja god ona bila.

Kurkuma

Začin zlatno-žute boje posebno je cijenjen u indijskoj kuhinji. Uspješan je u borbi protiv brojnih infekcija. Kurkumin je antioksidans koji začinu daje snažna antiupalna svojstva. Kurkumu koristite u jelima od riže i varivima s povrćem.

Cimet

Šta još reći o cimetu? Ovaj začin ima dugu povijest u liječenju određenih bolesti. Možete ga dodati u kolače, na svježe voće, u žitarice za doručak, kavu ili čaj.

Zvjezdasti Anis

Osim što izgleda zgodno i atraktivno, ima i poseban okus i izvanredna antivirusna svojstva. Anis dodajte čajevima i jelima od riže.

Sjemenke komorača

Koliko su male, toliko su jake. Ugodnog su mirisa i sadrže magnezij, željezo, kalcij, kalij i druge minerale. Osim toga, sjemenke komorača bogate su antioksidansima s protuupalnim svojstvima. Obzirom na vrlo jak okus ne preporučuje se korištenje u velikim količinama. Možete ih kombinirati s povrćem ili sirom.

(A.S./Namirnice.ba)

atma.hr – 52