Zdravlje je nešto što najviše od svega uzimamo zdravo za gotovo, sve to trenutka kad nam je narušeno. Tek onda doista postajemo svjesni koliko je dragocjeno. Često nismo svjesni koliko je neka hrana korisna ili štetna – konzumiramo je po navici, načelno znamo da je voće i povrće zdravo, dok su slatkiši i masnoće nezdravi. Ali poželjno je ući dublje u tu tematiku da bismo bili svjesni zašto je nešto dobro za nas, a nešto drugo nije – zašto nam nešto koristi, dok nam drugo nanosi štetu. Ali kad bismo imali još više informacija, sigurno bi nas još više motiviralo da više ili manje jedemo neku hranu. Zato ćemo vas se truditi što više informirati da vas potaknemo na što zdraviji život. Jer, kad počnemo razmišljati o nečemu, to potiče i naše emocije, a nakon toga slijedi akcija, odnosno postupci u skladu s emocijama. Ali sve uvijek počinje od misli.

Sve tajne crvenog pigmenta

Evo, dok upravo počinje sezona rajčica, stoga ne čudi što smo ih u Kaufland katalogu pronašli na akciji. Jeste li razmišljali o benefitima tog povrća koje uljepša svako jelo svojom vrištećom crvenom bojom? Možda niste čuli za likopen, aktivnu tvar u rajčicama koja osigurava crvenu boju, biljni pigment iz skupine karotenoida. Taj sastojak, zaslužan za “crvenilo” rajčice, nije samo tu za njen dobar izgled.

Ovaj članak nije dovoljan da nabrojimo sve dobre strane rajčica, ali definitivno najvažnija uloga je zaštita od velikog broja karcinoma, prvenstveno raka dojke, prostate, i pluća. Kemijski kancerogeni djeluju tako što oštećuju deoksiribonuklensku kiselinu. A namirnice koje djeluju antikancerogeno  djeluju protiv upala.

Rajčicama protiv oksidansa

pexels engin akyurt 2899682

Dovoljan razlog da konzumirate, primjerice, neodoljive cherry rajčice, je izrazito antioksidativna snaga. Stalno slušamo o antioksidansima, ali što to zapravo znači? Antioksidansi štite naše stanice od pogubnog djelovanja slobodnih radikala.

A kad pričamo kemijskim riječnikom, slobodni radikali su nestabilne molekule,  koji u organizmu stupaju u razne kemijske reakcije s drugim dijelovima stanica, te dovode do funkcionalnih poremećaja. Oksidacija je zapravo uklanjanje jednog elektrona iz para u molekuli, čime molekula postaje nestabilna, te napada susjedne biomolekule, tako da njenim djelovanjem dolazi do stvaranja novih slobodnih radikala.

Nadalje, likopen je zaslužan i za smanjenje kardiovaskularnog rizika, budući da smanjuje razinu LDL kolesterola – takozvani loš kolesterol, kada čestice ili lipoproteini male gustoće prenose kolesterol iz jetre do stanica. A on je negativan lik u filmu našeg zdravlja jer je broj tih čestica izravno povezan s brzinom taloženja kolesterola u stijenke krvnih žila.

Također, proizvodi od rajčice mogu štititi od astme. Stručnim riječnikom, likopen smanjuje broj eozinofila u bronhima i alveolama, te smanjuje otpuštanje specifičnih citokina koji su pokazatelji upalnih stanja.  Studije su pokazale kako likopen smanjuje alergijsku upalu u plućima, kao i sistemsku upalu na razini cijelog organizma. Ne treba ni zaboraviti ulogu u prevenciji nastanka Alzheimerove bolesti.

Rajčice umjesto anti-age krema

pexels karolina grabowska 4022123

Likopen ima značajnu ulogu i u osiguranju lijepe i mladolike kože – baš zbog anti-age učinka, razvijen je laktolikopen za kožu. Formula je sljedeća: katotenoid uronjen u matriks proteina sirutke daje laktolikopen. Istraživanja pokazuju da on značajno podiže obrambene mehanizme kože. I sve to zbog crvenog pigmenta iz rajčice.

Ipak, ako pretjerate, možete se probuditi s crveno-narančastom bojom dlanova i tabana, što je rezultat nakupljanja crvenog pigmenta u potkožnom tkivu.

Ali za takve posljedice morate doista neumjereno konzumirati rajčice, oko kilogram dnevno.

Dobar tek, i uživajte u crvenoj boji na vašem tanjuru.