Foto: unsplash.com

Znamo da ne možete odoljeti svim iskušenjima koja će biti stavljena pred vas ovih blagdana, a ona dolaze u obliku ukusne i kalorične hrane ili pića. No, uz nekoliko malih promjena nećete morati strahovati od sljedećeg vaganja ili odjeće koja se “sama od sebe opet stisnula”.

atma.hr – 78
Mali varljivi zalogaji

Kanapei, brusketi ili mini sendviči – sve će to biti izloženo na blagdanskoj trpezi kao mala predjela, no možete prirediti zdraviju inačicu koja će biti blaga prema obujmu struka.

Maslac zamijenite jogurtom ili kravljim sirom, a nemojte dodati vrhnje. Ako koristite sir, odlučite se za posni.

Ne izbjegavajte hranu

Velika je greška “čuvati se” za blagdansku zabavu i ne jesti ništa cijeli dan. Izgladnjivanjem samo usporavate metabolizam i u stvari onemogućavate mršavljenje.

Stručnjaci preporučuju nekoliko manjih obroka tokom dana: jutro započnite jakim voćnim doručkom, a svakih nekoliko sati pojedite jednu voćku (jabuku, naranču, grejp ili mandarinu).

Priuštite si posebnu hranu i na druge dane

Čar božićne trpeze jest u tome što je ona bogata i ove specijalitete ne jedemo često.

Time u svojoj glavi dajete posebnu važnost određenim namirnicama i jelima, te ih povezujete samo s Božićem. Ako sada ne pojedete sve delicije, morat ćete čekati do sljedećeg Božića kako biste ih probali.

Priuštite si ovu “posebnu” hranu tijekom godine i onda nećete željno iščekivati kraj godine kako biste mogli uživati u finim okusima.

atma.hr – 39

Držite tanjur u ravnoteži

Uravnotežena prehrana ne prestaje biti važna čak ni za vrijeme blagdana.

Kada grabite namirnice na tanjur, nemojte zaboraviti na proteine i hranu bogatu vlaknima, poput cjelovitih krekera pa čak i voće, a slastice režite na tanje kriške.

Ustanite i prošećite

Najčešća greška je sjesti se na početku večeri i ne dizati se od stola do polaska kući. Kada pojedete, ustanite se, prošećite po prostoriji i pričajte s prijateljima.

Za stolom ćete moći razgovarati samo s nekoliko osoba koje sjede pored vas, a ako ste u pokretu, nećete nikoga ignorirati i svima ćete posvetiti svoju pažnju.

Također nećete biti u neprestanom iskušenju pojesti još samo ovo i samo ovo…

Hidratizirajte se

Između svakog alkoholnog pića popijte neko bezalkoholno.

Na taj ćete način očuvati hidrataciju organizma i umanjiti štetne utjecaje alkohola.

atma.hr – 78
Budite aktivni

Božićni su blagdani vrijeme radosti i veselja: plešite i zabavljajte se. Potrošite sve one kalorije koje ste unijeli.

Također možete predložiti šetnju s prijateljima i rodbinom.

ordinacija.hr

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

MEDICINSKI MEDIJ: Hrana koja mijenja život

hrana koja mijenja zivot

Spasite sebe i svoje voljene iscjeljujućom snagom biljne hrane

Anthony William, poznatiji kao Medicinski medij i autor istoimenog svjetskog bestselera u novoj knjizi nastavlja oduševljavati informacijama koje nam mogu spasiti život! William otkriva kako najbolje iskoristiti skrivene dobrobiti više od 50 biljnih namirnica kako bismo promijenili svoj život nabolje.

Saznajte kako odabrati najbolju hranu za ublažavanje stotine različitih zdravstvenih tegoba i simptoma!

Cijena: 185 kn - Kupi ovdje