Foto: unsplash.com

Znamo da ne možete odoljeti svim iskušenjima koja će biti stavljena pred vas ovih blagdana, a ona dolaze u obliku ukusne i kalorične hrane ili pića. No, uz nekoliko malih promjena nećete morati strahovati od sljedećeg vaganja ili odjeće koja se “sama od sebe opet stisnula”.

atma.hr – 78
Mali varljivi zalogaji

Kanapei, brusketi ili mini sendviči – sve će to biti izloženo na blagdanskoj trpezi kao mala predjela, no možete prirediti zdraviju inačicu koja će biti blaga prema obujmu struka.

Maslac zamijenite jogurtom ili kravljim sirom, a nemojte dodati vrhnje. Ako koristite sir, odlučite se za posni.

Ne izbjegavajte hranu

Velika je greška “čuvati se” za blagdansku zabavu i ne jesti ništa cijeli dan. Izgladnjivanjem samo usporavate metabolizam i u stvari onemogućavate mršavljenje.

Stručnjaci preporučuju nekoliko manjih obroka tokom dana: jutro započnite jakim voćnim doručkom, a svakih nekoliko sati pojedite jednu voćku (jabuku, naranču, grejp ili mandarinu).

Priuštite si posebnu hranu i na druge dane

Čar božićne trpeze jest u tome što je ona bogata i ove specijalitete ne jedemo često.

Time u svojoj glavi dajete posebnu važnost određenim namirnicama i jelima, te ih povezujete samo s Božićem. Ako sada ne pojedete sve delicije, morat ćete čekati do sljedećeg Božića kako biste ih probali.

Priuštite si ovu “posebnu” hranu tijekom godine i onda nećete željno iščekivati kraj godine kako biste mogli uživati u finim okusima.

atma.hr – 39

Držite tanjur u ravnoteži

Uravnotežena prehrana ne prestaje biti važna čak ni za vrijeme blagdana.

Kada grabite namirnice na tanjur, nemojte zaboraviti na proteine i hranu bogatu vlaknima, poput cjelovitih krekera pa čak i voće, a slastice režite na tanje kriške.

Ustanite i prošećite

Najčešća greška je sjesti se na početku večeri i ne dizati se od stola do polaska kući. Kada pojedete, ustanite se, prošećite po prostoriji i pričajte s prijateljima.

Za stolom ćete moći razgovarati samo s nekoliko osoba koje sjede pored vas, a ako ste u pokretu, nećete nikoga ignorirati i svima ćete posvetiti svoju pažnju.

Također nećete biti u neprestanom iskušenju pojesti još samo ovo i samo ovo…

Hidratizirajte se

Između svakog alkoholnog pića popijte neko bezalkoholno.

Na taj ćete način očuvati hidrataciju organizma i umanjiti štetne utjecaje alkohola.

atma.hr – 78
Budite aktivni

Božićni su blagdani vrijeme radosti i veselja: plešite i zabavljajte se. Potrošite sve one kalorije koje ste unijeli.

Također možete predložiti šetnju s prijateljima i rodbinom.

ordinacija.hr

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

medicinski medij hrana koja mijenja zivot