Foto: pixabay.com

Jeste li znali da su blagdani najizglednije vrijeme za srčani napad? No, kako mirna noć za spavanje ili fitness u blagdansko vrijeme nisu uvijek mogući, predlažemo 10 načina da u manje od 10 minuta smanjite stres. Vjerujte, doista djeluje!

atma.hr – 78
Znamo da nije uvijek jednostavno opustiti se. Stigli ste s posla, jedva ste kupili poklone, kod kuće vas čeka još gomila posla, a netko vas je obavijestio da vam od idućeg mjeseca za deset posto smanjuju plaću.

K tome još morate na ručak, putujete i vozite pa je vrlo vjerojatno da se nećete moći na miru naspavati niti izbaciti stres na fitnesu. Donosimo vam deset načina kojima ćete za manje od deset minuta svoj organizam osloboditi stresa!

Jedna sekunda: Opsujte, zabeštimajte…

Znanstvenici engleskog University of East Anglia Norwich dokazali su kako psovanje ili kratkotrajna upotreba ružnih riječi smanjuje stres i uklanja napetost.

Znamo da nije baš prigodno za blagdane psovati, ali na jednu sekundu zaključajte vrata kupaonice ili sobe i dajte sebi oduška…

Deset sekundi: …tamne čokolade

Jedna znanstvena studija je pokazala kako tamna čokolada djeluje opuštajuće i smanjuje stres.

Jednostavno vašu blagdansku mliječnu čokoladu zamijenite tamnom i nasmiješite se…

atma.hr – 39

Trideset sekundi: Masaža dlana

Kinezi znaju kako masaža dlana i to dijela između palca i kažiprsta djeluje antistresno.

Masirajte taj dio dvadeset do trideset sekundi i napetost vašeg tijela bi trebala popustiti.

Trideset sekundi: Zavalite se u naslonjač

Znamo da je sjediti uspravno dobro za vašu kralježnicu, no kada je u pitanu stres, to pravilo ne vrijedi.

Zavalite se u naslonjač kako bi s vrata i kralježnice uklonili pritisak. Zavalite se za točno 135 stupnja unatrag i osjetite kako nestaje bol.

Jedna minuta: I dodajte malo češnjaka

Znanstvenici University of Alabama pokazali su da je češnjak, osim što pozitivno djeluje na rad srca, prirodni lijek protiv stresa.

Kada probavite češnjak i sve njegove korisne sastojke, vaše će se tijelo opustiti, a cirkulacija i krovotok ujednačiti. Dokazano je!

Tri minute za dobar čaj

Tijekom jednog ispitivanja, 75 osoba dobilo je šalicu čaja prije nego što su krenuli u rješavanje dva izuzetno stresna zadatka.

Razina stresa pala je za 43 posto u odnosu na osobe koje prije zadataka nisu popili čaj. Probajte metvicu ili neki drugi čaj sa smirujućim djelovanjem.

atma.hr – 75
Pet minuta: Smiješni video klipovi na Internetu

Samo spoznaja da ćete se uskoro smijati smanjuje stres. Stoga odvojite pet minuta vremena kako bi na internetu pronašli neke smiješne video klipove i dobro se nasmijali.

Tijekom jednog istraživanjama ispitanicima su prikazani kratki i smiješni video isječci, a rezultati su pokazalo kako im se za čak 22 posto poboljšala cirkulacija,a tijelo opustilo.

Osam minuta: Mudro s budžetom

Novac je jedan od najvećih uzročnika stresa, rekla je dr. Bonnie Eaker Weil, autorica knjige ‘Financijska nevjera’.

Dokazano je kako osobe koje ne planiraju svoje budžete u prosjeku potroše 36 posto više na darove od onih koji pažljivo planiraju svoje troškove. Budite nježni prema svom srcu i novčaniku i pronađite tih osam minuta za planiranje troškova!

Deset minuta: Napravite to!

Ljubite se i zagrlite svoju ženu, muža, djevojku, djecu…

Malo zagrljaja i topline trebalo bi djelovati kao sedativ na vaše napeto tijelo.

zadovoljna.hr

atma.hr – 78