160×600 text-47 lijevo

U trenutku smrti bit ćemo sami, bez obzira koliko smo bliski sa svojom obitelji, koliko braće ili sestara imamo, ili koliko bliskih i dragih prijatelja imamo. Oni nam se ne mogu pridružiti i ne mogu nam pomoći u trenutku smrti. Čak ni materijalne stvari koje smatramo toliko važnim, bez obzira koliko smo novca uštedjeli, koliko veliku i lijepu kuću ili auto imamo, ništa od toga nećemo moći ponijeti sa sobom kada umremo.

Ovo se odnosi i na ono što nam je najbliže i najdraže – naše tijelo. Naša sjenka nas je pratila tijekom cijelog života. Ne moramo je nositi sa sobom ili brinuti je li tu ili nije; prirodno je tu. Ali, nakon smrti čak nam se ni naša sjenka ne može pridružiti.

Jedina stvar koja se računa u trenutku smrti su sklonosti koje smo razvili u svom umu. I pozitivne i negativne impresije će nas pratiti, željeli ih mi ili ne. Ne možemo ponijeti samo pozitivne impresije, a ostaviti negativne iza sebe. Ove sklonosti će uvjetovati stanje našeg uma, one određuju kako ćemo doživjeti svoju smrt i period poslije nje.

Ako smo u svoj um utisnuli jako mnogo pozitivnih impresija, čeka nas odgovarajući rezultat: doživjet ćemo mnogo radosti i nećemo naići na patnju koju uzrokuju štetne sklonosti.

Ipak, ako su u našem umu dominantne negativne sklonosti, one će uvjetovati naše iskustvo na takav način da ćemo doživjeti patnju i bol.

Potrebno je da budemo svjesni ovoga.

U trenutku smrti, i nakon nje, ne može nam pomoći ništa osim načina na koji smo živjeli.

Lopön Tsechu Rinpoche

alternativainformacije.com

Prethodna objavaBog bi ovo želio za nas…
Slijedeća objavaGdje žurite? Usporite, kako biste brže došli do svog cilja!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.