Artwork by Daniel B. Holeman

Drevne kulture su oduvijek bile svjesna da postoji neraskidiva veza između naših organa i naših emocija, odnosno našeg fizičkog i duševnog zdravlja. Ovom ćete drevnom tehnikom samoliječenja na najjednostavniji način oporaviti svoje organe i psihu koristeći samo vlastitu energiju i otpustiti teret godinama nakupljanog emocionalnog smeća čvrsto uhvaćenog u vaše organizam. Tako oporavljeni ući ćete u jednu novu dimenziju zdravlja, dugovječnosti i radosti. Već nakon prvog tretmana, zasigurno ćete osjetiti razliku i energetski pomak!

atma.hr – 52
Čovjek je mikrosvemir

Tijekom višestoljetne primjene, tradicionalna kineska medicina razvila se u jedinstven i integralni medicinski ustav, a spoj je zajedničke primjene brojnih tehnika i teorijskih postavki čiji su korijeni u drevnoj kineskoj filozofiji – taoizmu.

U osnovi ovog učenja je usklađenost čovjeka s prirodom. Postoji izreka da je čovjek nalik mikrosvemiru u okviru makrosvemira i da su procesi koji se događaju u našem tijelu pod utjecajem istih sila koje vladaju univerzumom. Zato je jako bitno da čovjek uskladi svoj način života, prehrane i ponašanja s prirodom i s godišnjim dobima.

Osnovni uzrok bolesti su emocije – svaki organ ima svoju emociju

Jedno od najvažnijih pravila kineske medicine jest – liječiti uzrok, a ne samo posljedice oboljenja. Zato ponekad ovaj način liječenja zahtjeva vrijeme, ali i potpunu promjenu ranijeg načina života.

Tradicionalna kineska medicina temelji se na teoriji pet elemenata: zemlja, drvo, vatra, voda i metal te postulira kako su osnovni uzrok bolesti naše neprerađene emocije, i da svaki organ ima svoju emociju.

Za pluća se tako vezuje tuga, za jetru bijes, za bubrege strah, za želudac briga.

Svaki organ ima i svoj okus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezena slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski liječnici, imaju i svoj energetski pravac.

atma.hr – 52
Ako primijeti da ima tanak, tih glas, liječniku je jasno da je pacijentu energija pluća na niskoj razini. Crvene oči mu ukazuju na vatru iz jetre, a žutilo u licu na nedostatak krvi i energije slezene. Ako žena ne može ostati u drugom stanju, procjenjuje se energija lijevog i desnog bubrega.

Energija se naziva chi (či, ki) i ovisi o krvi pa liječnici kineske medicine kažu da je krv majka energije, a energija otac krvi.

Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tijela. Vezani su za koštano-zglobni sustav, sluh i strahove. Liječenjem bubrega utječete na sve ove sustave.

Jetra je vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvijek tretira kod poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena. U jetri živi vjetar, a on se ponekad očituje u obliku svrbeža, glavobolje, vrtoglavice. Jedna od najznačajnijih funkcija jetre jest osiguravanje nesmetanog protoka energije kroz naše tijelo, ali i protoka misli. Ako je jetra u harmoniji, ne bi trebalo biti stresa i pritiska. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri. Ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije ili u njoj postoji vatra, otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz tijelo, što se manifestira kao niz fizičkih i emocionalnih problema.

Neki od prvih znakova disharmonije jetre povezani su s ljutnjom, bijesom, ohološću, ogorčenošću, tvrdoglavošću, nasiljem… Ako te emocije nisu iskazane, uz mogućnost promjene, onda one mogu dovesti do depresije ili čestih promjena raspoloženja. Postoji i niz fizičkih simptoma koji ukazuju na disharmoniju jetre. Najčešći simptomi tog sindroma su menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tijela, bol ispod rebrenog luka, alergija.

Uravnoteživanje organa povezanog s određenom emocijom, uravnotežit će dotičnu emociju. No isto tako, ponekad je organ izvan ravnoteže, te tako uzrokuje emocionalnu neuravnoteženost.

Sve emocije se dakle pohranjuju se u organima kao npr. tuga u plućima, ljutnja u jetri, tjeskoba u srcu, briga u slezeni, a strah u bubrezima.

atma.hr – 52
Smiješite se u organe i otpustite negativne emocije

Tehnika Unutarnji osmjeh se u drevnim istočnjačkim kulturama, a posebno u taoizmu koristila i još se koristi kao iscjeljujuća i meditativna praksa. Vjeruje se kako je zadržavanje osmjeha na vašem licu i njegovo usmjeravanje prema unutra, vašim organima i psihi, živcima, umu, ključ za dobro zdravlje i dugovječnost.

Jednostavnim davanjem pozornosti organima i ispunjavanje zdravim energijama kao što su osmijeh i disanje, a svi znamo da više kisika znači bolji protok krvi, možete otpustiti emocionalno smeće zahvaćeno u vašim organima i tako uspostaviti ravnotežu na fizičkoj i emocionalnoj razini.

Osmijeh je zarazan i ima moć transformirati negativnu energiju u pozitivnu. Isto tako, kada smo namršteni i namrgođeni, takav stav potiskuje dobro funkcioniranje našeg imunološkoga sustava, te povećava stres pri čemu dolazi do sužavanja kanala za tok energije koja se potom blokira.

Korisno je zapamtiti da nam za osmijeh treba samo 26 mišića, a za mrštenje čak 62. Ako se nasmiješite, odmah ćete osjetiti razliku i energetski pomak.

Čak i ako niste raspoloženi za smijanje, napor da se nasmijete će se isplatiti. Istraživanja iz neurobiofeedbacka dokazala su da i je površinski osmjeh učinkovit, jer čak i tada mozak otpušta hormone sreće.

atma.hr – 52
Tehnika Unutarnji osmijeh

Ova tehnika brzo ispire svu lošu energiju pa se preporuča raditi svakodnevno kao najjednostavniji način da umirite um i prizovete zdravlje.

Dakle, sjednite na neko tiho mjesto i usredotočite se. Osmjehnite se… zaista osjetite energiju osmjeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju u svaki vaš organ. Tijekom videa ćemo vas provesti korak po korak kroz najvažnije organe. Ono što treba sada znati je da polako i namjerno udahnjujete tu energiju osmjeha u svaki vaš organ.

Ostanite pri svakom organu barem 5 minuta kako bi dobio ljekoviti energiju osmjeha, prije nego li krenete na drugi organ. Isto tako, kao dodatna potpora organu, možete staviti ruku na njega dok udišete energiju osmjeha.

1. Smiješite se u jetru i otpustite ljutnju

Postavite ruku na mjesto gdje je vaša jetra. Nasmiješite se… zaista osjetite energiju osmjeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju, udahnjujete je svojoj vrijednoj jetri.

Naša jetra je akumulator za cijelo tijelo, no ona ne pročišćava samo s fizičkog aspekta, već čisti i olakšava na finoj energetskoj razini.

U drevnim tekstovima, ona je opisana kao general zbog svoje uloge regulatora i koordinatora protoka Qi i krvi kroz cijeli sustav.

pitanja poput neriješenog bijesa i ljutnja, frustracija s posla ili odnosa, i osjećaj da ima previše zahtjeva na naše raspoloživo vrijeme i energiju – uzima danak na energiju jetre.

Smiješenje u jetru ne samo da pomaže u rastvaranju ljutnje i zamjeranja, već uvelike pomaže u procesu donošenja odluka.

Dopustite si da oprostite, prihvatite i osjetite ljubaznost.

Ostanite tako nasmiješeni 5 minuta.

atma.hr – 52
2. Smiješite se u bubrege i rastvorite strah

Postavite ruke na mjesto gdje su vaši bubrezi. Nasmiješite se… zaista osjetite energiju osmjeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju, udahnjujete je svojim neumornim bubrezima.

Dopustite si da se osjetite sigurno.

Dišite u vaše bubrege, osjetite kako su postali mekani nakon otpuštanja straha i stresa.

Ostanite tako nasmiješeni 5 minuta.

3. Smiješite se u vaša pluća i rastvorite tugu i depresiju

Postavite ruke na mjesto gdje su vaša pluća. Nasmiješite se… zaista osjetite energiju osmjeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju, udahnjujete je svojim neprocjenjivim plućima.

Ispunite pluća zrakom prilikom udaha i potpuno ih ispraznite prilikom izdaha.

Dopustite svježem zraku da ispuni vaša pluća dok udišete energiju osmjeha.

Osjetite kako se opuštaju i kako otpuštaju osjećaje tuge i depresije.

Ostanite tako nasmiješeni 5 minuta.

atma.hr – 52
4. Smiješite se u trbuh i rastvorite tjeskobu

Postavite ruke na trbuh. Nasmiješite se… zaista osjetite energiju osmjeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju, udahnjujete je svom trbuhu.

Trbuh je mjesto gdje često držimo puno briga.

Smiješenje u trbuh može vam uvelike pomoći da budete prisutni u sadašnjem trenutku i otpustite brigu i tjeskobu glede prošlosti i budućnosti.

Nastavite udisati energiju osmjeha u trbuh dok ne bude u potpunosti opušten.

Opušteni trbuh znači poboljšanu probavu, kao i to da ćete se osjećati mirnije.

Ostanite tako nasmiješeni 5 minuta.

5. Smiješite se u srce i rastvorite mržnju i nestrpljenje

Postavite ruku na svoje predivno srce. Nasmiješite se… zaista osjetite energiju osmjeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju, udahnjujete je svom srcu.

Smiješenje u srce će vam pomoći da transformirate okrutnost, povrijeđenost, mržnju i nestrpljenje.

Ispunite svoje srce s radošću, ljubaznošću i suosjećanjem sa svakim ciklusom disanja.

Ostanite tako nasmiješeni 5 minuta.

atma.hr – 52
6. Smiješite se u bilo koji dio tijela

Možete uživati kratku petominutnu pauzu udišući osmijeh u bilo koji dio vašega tijela koji je premoren ili pod stresom.

Smiješite se u vaše oči ako su umorne.

Smiješite se u vašu vilicu ako stišćete zube.

Smiješite se u ramena ako su ukočena.

Smiješite se u stopala ako su umorna.

Osmjeh vas potiče da postanete mekši, da otpustite i poboljšate tok energije.

Na kraju, možete uputiti osmjeh cijeloj kralježnici, šaljući joj zlatno svijetlo koje ide preko svakog kralješnjaka, kroz živčani sustav, koštanu srž, kosti, mišiće, kožu i kosu.

Detaljnije upute o ovoj vježbi i meditaciji, te o posebnim položajima za čišćenje svakoga organa možete pronaći u knjizi Mantak Chia «Probudite iscjeljujuću energiju kroz tao».

atma.hr – 52
Bolest nije kaos

Bolest nije kaos, već strogi redoslijed događaja koji je izvorno uzrokovan našim odmakom od božanskog reda koji se potom lančano odražava na našu svijest, emocije, svakodnevne izbore i naše reakcije što sve zajedno dovodi do neravnoteže tjelesnih i mentalnih funkcija.

Naše zdravlje i naše bolesti nisu rezultat hrane koju jedemo – to je samo posredno povezano. Neprimjerena prehrana samo je jedan od mnogo načina kako se udaljiti od božanskog, dakle prehrana nije uzrok, ona je samo završni izvanjski simptom. Dobro fizičko zdravlje potječe od dobrog duhovnog i psihičkog zdravlja. Ako se udaljimo od naše duše i od Boga, polako ćemo navući na sebe ono što zovemo BOLEST.

Kako ćete prepoznati istinsku zdravstvenu praksu? To je ona koja uvijek ima za cilj uspostaviti i održavati tjelesnu, psihičku i duhovnu ravnotežu. Sve drugo je privremeno krpanje simptoma na štetu nečeg drugog.

ATMA