Nijedan sustav misli nam ne može dati pristup stvarnosti. Moraš otići do izvora misli, a to je svjesnost. A svjesnost je izvor svih iskustava, svih senzacija, svih percepcija, svih misli.

atma.hr – 78
Kad se rodimo postoje samo buka, oblici i boje. Kako odrastamo, objašnjavaju nam ljudska tumačenja tih pojava i tako smo programirani ljudskim tvorevinama. Mi smo stvorili ono što nazivamo svemirom. Mi smo stvorili ono što nazivamo tijelom. Mi smo stvorili ono što nazivamo umom. Ali sve što se zapravo događa jest da je svjesnost u interakciji sama sa sobom i doživljava iskustvo. I to je sve!

Sve ostalo je priča. Počelo je s mitološkim pričama, pa religijskim pričama, pa teološkim pričama, filozofskim pričama i sad sa znanstvenim pričama. A znanstvenim pričama vjerujemo jer sadrže više predvidljivosti. Znanstvenici mogu predvidjeti neke rezultate, doduše ne točne, već vjerojatne, temeljene na matematičkim principima. A gdje se nalazi matematika? Ona je također aktivnost u svjesnosti.

Ne postoji ništa što se događa izvan svjesnosti. Ono što nazivamo fizičkim svijetom, ljudska je tvorevina. Ono što nazivamo svemirom, ljudska je tvorevina. Ono što nazivamo tijelom i umom, ljudske su tvorevine. Svako živo biće je je vrsta svjesnosti koja ima na određeni način suženo iskustvo u bezgraničnoj svjesnosti. I to je sve što postoji. Postoji bezgranična svijest i postoje individualna sužena iskustva određenih životnih vrsta koja stvaraju svoj svijet. Postoje i neke kombinacije, jer možete komunicirati sa svojim psom, ali mi zapravo ne znamo što pas čuje dok mi pričamo.

atma.hr – 39

Sve čemu smo dali ime, ljudska je tvorevina. Latituda, longituda, vrijeme, vremenski periodi, države, zvijezde, galaksije… Sve čemu smo dali ime, ljudska je tvorevina. Tako smo mi stvorili ovaj svijet. To je ljudsko iskustvo života. Mi ga stvaramo već tisućama godina. To se odvija otkad smo stvorili jezik. Jezik je simbolična ekspresija ljudskog iskustva. A mi smo oni koji pričaju priče. I tako danas imamo vrlo efektnu priča koja se naziva znanost, ali to je još uvijek samo priča.

Ono što želim reći je da nijedan sustav misli, bilo da je to religija, mitologija, filozofija, teologija ili znanost, ne može nam pružiti pristup stvarnosti. Nijedan sustav misli nam ne može dati pristup stvarnosti. Moraš otići do izvora misli, a to je svjesnost. A svjesnost je izvor svih iskustava, svih senzacija, svih percepcija, svih misli. Svjesnost je izvor bilo kojeg iskustva bilo da je riječ o perceptualnom iskustvu ili mentalnom iskustvo, a onda od tih ideja mi tvorimo svoju ideju o fizičkom svijetu, fizičkoj tvari i fizičkom tijelu i mentalnom umu, kojeg zapravo ne možemo niti locirati. Sve su to tvorevine, ljudske tvorevine.

I onda ako želiš znati što je stvarnost imaš veliki problem jer je tvoje razmišljanje produkt tisuća godina kolektivnih uvjetovanja. Mi smo rođeni u interpretiranom svijetu – ovo je cipela, ovo je ruka, ovo je tijelo, a ono su zvijezde. I tako smo indoktrinirani u praznovjerju o materiji, jer materija to zapravo jest – praznovjerje. Ono što nazivamo materijom su samo iskustva, a iskustvo je modificirani oblik svijesnosti, koja sebe modificira u osjete, kao što su percepcije, slike, osjećaji, misli te u priče i tvorevine koje tumačimo kao materijalni svijet.

atma.hr – 78
Ali zapravo naše iskustvo stvarnosti je vrlo prolazno, kratkotrajno i nedohvatljivo. Trenutno iskustvo koje proživljavate je nedohvatljivo jer je završeno čim se pojavi. Čim čujete neke riječi, dok ih čujete one su već nestale. Možemo iskusiti samo prošlost, a iskusiti prošlost možemo kroz filter naših tvorevina – i to nazivamo svakodnevnom stvarnošću.

„Mi spavamo, naš život je san, ali ponekad se malo probudimo kako bismo shvatili da spavamo.“ Ludwig Wittgenstein

Stoga je moja molba – probudimo se. Probudimo ono što doživljava ovo iskustvo. Mi nismo tijelo niti um, mi smo ono što doživljava tijelo i um kao iskustvo, a to je zapravo san. Ne postoji ništa drugo osim iskustva. Mi smo izmišljeni karakteri u interakciji s drugim izmišljenim likovima u snu koji smo stvorili.

Probudimo se!

Deepak Chopra

Pripremio: Dario Duišin Džunić

23 TESLINA PLOČA