Mnogo vijesti o pretpovijesnim pronalascima i njihovim mogućim značenjima je fasciniralo svijet u posljednjim desetljećima. Jedno od njih, pronađeno u Južnoj Njemačkoj, zadivilo je znanstvenike u cijelome svijetu.

Središnji artefakt je ” čovjek lav ”, božanstvo koje je izrađeno od mamutovog zuba u obliku čovjeka s lavljom glavom. Fascinantno je da se pretpostavlja da je staro oko 32000 godina.

Ovo otkriće privuklo je mnogo pažnje u arheološkim krugovima iz Europe. U iskopinama koje su pronađene oko 1930-1935.g. u zoni zvanoj Lonetal koja se nalazi pored grada Ulma, u Njemačkoj, znanstvenici su već pronašli neizmjeran sustav špilja sa mnogo pretpovijesnih artefakata unutar njih.

Do sada su pronađene samo reprezentacije ptica, konja, kornjača te čak i pojedinačnih lavova, ali ne i morfološka kombinacija čovjeka i životinje. Prirodno da je ” čovjek lav ” bio izvanredno i unikatno otkriće. Tijekom posljednjih iskopavanja postalo je jasno da je ” čovjek lav” korišten u ritualne svrhe, što nije slučaj kod drugih artefakata koji su pretežno namijenjeni da budu pratnja mrtvima ili slično.

Božanstvo je pronađeno točno na mjestu u špilji gdje se susreću dan i noć, oko 20-tak metara od ulaza i zakopano u zemlji na dubini oko 1,2 metra. Mnogi su polomljeni dijelovi figure pronađeni su malo dalje od baze. Stoga je bilo potrebno malo više vremena kako bi se kompletiralo i finaliziralo krajnje obličje pronađenog objekta te kako bi se sastavio i cjelokupni oblik.

S gledišta antički drevne Vedske kulture, Gospodin Višnu se pojavio u božanskom ljudskom obličju s lavljom glavom, kako bi zaštitio svoje posvećenike i religiju. Opis stajaće forme božanstva ovog božanstva je pronađen u agama silpa šastrama i naziva se kevala narasimha. U Indiji još uvijek postoje mnogobrojni drevni hramovi, gdje se božanstva Sri Narasimha Bhagavana još uvijek obožavaju, uglavnom na posebnim lokacijama kao što su visoke planine, vrhovi ili u špiljama.

nrsimhadev
Božanstvo Gospodina Narasimhe pronađeno u Njemačkoj

Mnoge antičke, visoko razvijene kulture su imale neke vrste idola ili slika lavova sa ljudskim licima ili torzom. Vrlo su poznati primjeri Sfinga iz Gize, egipatska božica rata Sekhmet s lavljom glavom, Mithra – Perzijski bog Sunca s lavljim licem, Čuvari Asirijskih Vratiju Babilona ili Etrušćanski lav s krilima koji stoji na ulazu u Hramsku planinu u Troji.

I sada ovo izvanredno otkriće iz Lonetala koje se nalazi u dubokoj špilji, koja se prostire prema sjevero-istoku u smjeru male rijeke Ioni.

Također je i vrlo neuobičajena točna pozicija pronalaska ovog “čovjeka lava”. Podsjeća na jednu drevnu priču iz Purana, poznatu svih štovateljima Gospodina Višnua, u kojoj je Hiranyakashipu, veliki demon, skoro uspio dostići besmrtnost blagoslovom Brahme. Ovaj je demon tražio vrstu blagoslova koji bi ga zaštitio od zvijeri i ljudi, od napada sa zemlje i s neba, niti izvana kuće niti iznutra, niti po noći niti po danu, niti s oružjem niti s rukama i tako dalje….Gospodin Višnu se tada pojavio iz stupa, kako bi ubio ovog demona. Ali kako bi ispoštovao zabranu koju je dao Brahma, pojavio se u praskozorje i ubio ga na stepenicama pred ulazom u njegovu palaču sa Svojim oštrim noktima.

Poprilično je teško, a možda čak i nemoguće donijeti zaključak je li ova figura dio globalne Vedske civilizacije, ali u svakom slučaju, sam posjet izložbi, u kojoj možemo vidjeti statuu u hodniku koji nalikuje na špilju i put na izvorno mjesto pronalaska, uistinu je vrlo mistično iskustvo koje oduzima dah te tjera ljude na duboku meditaciju o našim precima i drevnim vremenima davno prije, kad je Bog bio osobno prisutan na Zemlji, ili kasnije u Svojoj formi božanstva u mnogobrojnim hramovima na svijetu.

nrasimha
Prikaz priče iz Purana