Image by Freepik

Prema Vedama, postoje određena prijelazna doba u danu ili sandhye, koja imaju vrlo značajan utjecaj na ljudsko tijelo i um. Ako smo dovoljno osjetljivi, promjene koje se događaju u tijelu i umu tijekom ovih prijelaznih vremena, mogu se vrlo jasno osjetiti – i iskoristiti. Vrijeme netom prije izlaska Sunca, vrijeme točno u podne tj. kada je Sunce u zenitu (okomito nad nama) te tijekom zalaska Sunca su najmoćnija doba dana za molitvu i meditaciju. Ovi periodi dana, u kombinaciji s određenim tehnikama, olakšavaju prijelaz u duboko meditativno stanje. To nije proces koji funkcionira na temelju vjere već drevna i pomno razrađena metoda, osmišljena promatrajući prirodne pojave i njihove učinke na ljudsko tijelo, um i duh. 

atma.hr – 52
Postoje dvije vrste molitvi:

  1. molitve i mantre iz određene religijske i duhovne tradicije, koje se pamte i ponavljaju (izgovaranjem u sebi ili na glas ili se pjevaju)
  2. spontane, osobne molitve koje dolaze iz srca

Svaka religija ili duhovno učenje ima svoje knjige molitvi, mantri i meditacija za određene situacije. Ponavljanjem, recitiranjem i pamćenjem molitve, uzdižemo svoju vibraciju u svakom pogledu. Moliti treba s razumijevanjem i iskreno i to će ojačati naš um i duh te prizvati milost Boga.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na molitve iz prve točke, objašnjeno u skladu s drevnom mudrošću Veda.

Napomena: Neka svaki čitatelj koristi molitvu koju inače moli, koristeći tehnike iz ovog teksta. Mi ćemo se pak najviše osvrnuti na Gayatri mantru.

Što je sandhya?

Sanskritska riječ sandhya je kombinacija dva zvuka San=dobro, i dhya=meditacija. To znači vrijeme u kojem se može dobro meditirati. Sandhya vandanam niz je koraka koji olakšavaju prijelaz bez napora u duboko meditativno stanje.

To nije proces koji funkcionira na temelju vjere ili uvjerenja. To je pomno izrađena tehnika, osmišljena promatrajući prirodne pojave i njihove učinke na ljudsko tijelo.

Ponavljanje bilo kojeg zadatka bez razumijevanja njegove svrhe i značaja, prirodno ga pretvara u frustrirajuće iskustvo. Logičan, razmišljajući um naravno želi tražiti više odgovora, a ako se ne pronađe, prirodno potpuno odbacuje proces. Stoga je vrlo važno da razumijevanje ovih procesa ostane živo i svima dostupno.

Na internetu postoji mnogo članaka o tome kako sandhya vandanam ulijeva disciplinu i donosi tjelesne i psihičke zdravstvene beneficije, no nedostaje poanta da je to u srži procesa meditacije što je iskustvena pojava. Vanjske prakse same sebi nisu cilj, one su samo sredstvo za stvaranje unutarnje atmosfere!

Sam proces je prilično razrađen i malo se razlikuje u različitim tradicijama. No, postoji mnogo komponenti koje su svima zajedničke. Pogledajmo ih sada korak po korak i shvatimo njihov značaj.

atma.hr – 52
Uvodno objašnjenje procesa

Prva i najvažnija komponenta je kala ili vrijeme u kojem se proces izvodi. Postoje određena prijelazna doba u danu (sandhye) koja imaju značajan utjecaj na ljudsko tijelo. Ako smo dovoljno osjetljivi, fizičke promjene koje se događaju u tijelu tijekom ovih prijelaznih vremena, nazvane sandhya kala, mogu se vrlo jasno osjetiti; prije izlaska sunca, u podne te tijekom zalaska sunca. 

Sljedeća komponenta je asana ili držanje, stav tijela u kojem se proces izvodi. Upotrebljavaju se položaji koji su najpogodniji za meditaciju poput sukhasane ili držanja prekriženih nogu, ardha siddhasana, siddhasana i padmasana.

Slijede same mantre ili molitve koje se recitiraju tijekom cijelog procesa (najčešće gayatri). Osim što nose duboki osjećaj značenja na razini riječi, one djeluju na temeljnijoj razini, povećavajući vježbača na suptilniju razinu unutarnjeg postojanja.

I na kraju namaskara je proces spajanja dlanova. Ovo ujedinjuje obje polovice tijela i najčešći je simbol koji prikazuje jogu ili sjedinjenje. Doslovno značenje namaskare je na = ne i ma = ja.

Svi ti koraci učinjeni određenim redoslijedom u tom vremenskom razdoblju, prirodno će dovesti čovjeka u stanje duboke meditacije!

Cilj sandhya vandanama nije izvesti ove radnje što je brže moguće i biti gotovi s tim, ovi koraci su samo pripremni alat za okretanje prema unutra. Svaki od ovih koraka iza sebe ima mnogo slojeva značenja. Ovo pokazuje duboko razumijevanje naših starih o ljudskom sustavu i lakoću s kojom su ugradili moćne jogijske tehnike u sam način na koji sjedimo, stojimo, pozdravljamo se i započinjemo dan.

atma.hr – 52
GAYATRI – Najstarija i najpoznatija molitva tj. mantra za prosvjetljenje

Gāyatrī Mantra je najpoznatija mantra iz drevnih Veda, pretpostavlja se da je stara više milijuna godina, ona nema poznatog autora – u stvari njenim autorom se smatra svetac – mudrac Vishvamitra kojem je mantra bila otkrivena od strane same Božanske Osobe, a zapisana je pred nekih 5000 godina. Ona je stih iz sukte Rigvede (Mandala 3.62.10). Gāyatrī je naziv vedskog metra u kojem je sastavljena. Često se naziva i Sāvitrī mantra.

Gãyatrì mantra je univerzalna molitva kojom se ne traži ni oprost ni milosrđe, već se moli za čist i bistar intelekt u kojem bi se bez iskrivljavanja mogla odraziti Istina. Njome se mogu jednako koristiti i muškarci i žene svih podneblja i svih vjera.

Napomena: Gayatri je najmoćnija ako vam je da autorizirani duhovni učitelj procesom inicijacije (najčešće uz dodatne mantre koje je podržavaju).

GAYATRI MANTRA:

Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tát savitúr váreṇyaṃ
bhárgo devásya dhīmahi
dhíyo yó naḥ pracodáyāt

Čita se:

Om Bhur Bhuva Svaha
Tat Savitur Varenjam
Bhargo Devasja Dimahi
Dhijo Jo na Praćodajat

atma.hr – 52
Značenje:

Gajatri mantra može biti prevedena na puno načina, jedan od načina je slijedeći:

Om. Sada meditiramo na duhovni sjaj Te, dostojne obožavanja Božanske osobe, izvora fizičke, astralne i nebeske sfere postojanja. Neka To vrhovno božansko Biće osvijetli naš intelekt, tako da možemo ostvariti i jasno spoznati Vrhovnu Istinu.

Gayatri ima bezgraničnu snagu

Gayatri mantra je upućena Bogu kroz energiju Sunca i ima bezgraničnu snagu. To je vibrantna formula koja ima ogromne, uistinu zapanjujuće moći jer je Sunce njeno vladajuće božanstvo, odnosno Božanska Osoba preko Sunca, koje je Njegovo “Oko” ili sjaj.

Gayatri mantra ili meditacija je također poznata i kao Sandhya-vandana, što znači meditacija u zoru, podne i suton svaki dan. Drevni mudraci s Himalaja su utvrdili da je to najviša meditacija za prosvjetljenje. Ako netko predano prakticira tu duhovnu disciplinu, realizirat će Boga za vrlo kratko vrijeme. Molitva se vrši u umu ili se tiho izgovara.

Rano jutro i večer su periodi dana koji su znani kao periodi mira ili vrijeme duhovne snage. Udah i izdah su uravnoteženi za vrijeme tih sati i meditacija postaje duboka i mirna.

Vježba Gayatri meditacije uništava sve karme i grijehe. Čišćenjem srca i uma, ona otvara treće oko prosvjetljenja. Čovjek živi dugo sa zdravim tijelom, sjaji kao svjetiljka i pomaže čovječanstvu u bržoj evoluciji. 

”Grijesi počinjeni svjesno ili nesvjesno tokom dana uništeni su večernjom meditacijom, dok jutarnja meditacija pretvara u pepeo one noćne”, kaže Manu.

Drugim riječima, Gayatri meditacija održava naš um i srce uvijek čistima, tako da postižemo transcendentalni mir. Grijeh ne smije dotaći onoga tko striktno prakticira tu disciplinu.

atma.hr – 52
Praktične upute za Gayatri meditaciju

Za prakticiranje te discipline, mjesto treba biti jednostavno, sveto i odvojeno. Na tihom mjestu um ostaje neuznemiren, pa je zato koncentracija lagana i spontana. U svetoj atmosferi, svete misli dolaze same. Na jednostavnom mjestu um postaje ponizan. Na mjestu gdje se kreću ljudi i gdje se čine djela grijeha, ili koje je raskošno, um se ne može koncentrirati i loše vibracije mjesta nepopravljivo uznemiruju meditaciju.

Sveti hodočasnički centar, mjesto gdje je sveti čovjek meditirao, obala rijeke, pećina, planinska kućica, ašram (hram), ušće rijeke, mirni vrt ili podnožje drveta, Božja kuća ili hram, ili morska obala, mjesta su povoljna za meditaciju. U vlastitoj kući možete sjesti u sobu za meditaciju, koju treba koristiti samo za meditaciju, molitvu i štovanje Boga.

Prema Vedama; Sandhya, ili Gayatri meditacija izmoljena prije izlaska sunca je vrhunska. Meditacija ujutro kad se zvijezde više ne vide je u sredini. A meditacija nakon izlaska sunca je obična.

Slično, navečer, meditacija urađena točno za vrijeme zalaska sunca smatra se vrhunskom. U sredini je meditacija nakon zalaska sunca, ali dok zvijezde još nisu vidljive. Meditacija navečer nakon što su zvijezde vidljive smatra se običnom.

Ezoterijski gledano, najbolje vrijeme za meditaciju je ono kada vam je srce ispunjeno ljubavlju prema Bogu!

Prije Gayatri meditacije ujutro ne treba uzeti hranu.

Pod svaku cijenu ta dnevna duhovna disciplina mora se održavati i ne treba ju nikada zanemariti zbog nekakvih fiktivnih razloga. Dok pjevate mantru, ako znate značenje onoga što pjevate, meditacija će donijeti više mira i dobrobiti. Naravno, kada ju pjevate s vjerom, iscjeliteljska vibracija mantre donijet će vam blagoslov mira, bez obzira znate li značenje ili ne. Ali znanjem značenja dok meditirate, vaš intelekt nema sumnji i zato meditacija postaje smirujuća.

Jutarnju meditaciju treba raditi okrenut k istoku. U podne se okrenite k sjeveru. Na večer se okrenite k zapadu. Okretanje na jug se izbjegava iz razloga objašnjenih u spisima, jer se vjeruje da polubog smrti Yamaraja boravi u smjeru juga.

Dakle, za meditaciju sjednite ujutro okrenuti k istoku, u podne k sjeveru, a na večer k zapadu. Upotrijebite prste ili brojanicu za brojanje određenog broja mantri određenog od vašeg gurua, vaišnava naslijeđe ponavlja samu Gayatri 10 puta, ali uz nju još i dodatnih 7 mantri po 10 puta (najbolje brojanice su od Tulasi, Rudrakše, ili od sandalovih zrnaca). Neka mjesto za meditaciju bude čisto, tiho i sveto. Idealno je da se istuširate prije meditacije i da ne uzimate hranu netom prije.

atma.hr – 52
Dobrobiti izgovaranja Gayatri

Gayatri u vrijeme sandhyi priziva uzvišenu silu sadržanu u Bogu preko Sunca kao Njegovog oka u tri svijeta da probudi i ojača duhovnu inteligenciju, kako bi mogla voditi čovjeka kroz intenzivnu duhovnu disciplinu – sãdhanu do konačnog uspjeha. Ona daje beskrajnu snagu da prevladamo sve poteškoće i vodi nas do mira i blaženstva. Ništa nas toliko ne pročišćava na Zemlji kao ova mantra.

Gãyatrì je Majka Veda i ona uništava grijehe. Ponavljanje gãyatrì mantre daje plodove kao i recitiranje svih četiriju Veda. Ta mantra ponavljana tri puta svakog dana donosi veliku sreću- kalyãna.

To je najuzvišenija vedska mantra koja uklanja strah i sve bolesti, daruje savršeno zdravlje, ljepotu, snagu, vitalnost, magnetsku auru lica (sjaj Brahme), uništava karmu i blagoslivlja nas oslobođenjem!

Probajte i javite nam svoja iskustva.

ATMA