Tree photo created by freepik - www.freepik.com

Vrijeme je da nam djeca budu zdravija, vratimo ih prirodi!

atma.hr – 78
Zdravlje našeg djeteta je uvijek na prvom mjestu, a nismo ni svjesni koliko jednostavno možemo osigurati svom mališanu dobar i kvalitetan razvoj. Jedna od najvažnijih stvari je pružanje prilike djetetu da što više vremena provodi igrajući se vani.

Postoji mnogo stvari po kojima se današnje generacije razlikuju od prethodnih, ali najveći kontrast koji primjećujemo je upravo to koliko vremena provode vani.

Postoji mnogo razloga što današnji mališani manje provode vrijeme van kuće, što uključuje upotrebu elektronskih uređaja, preopterećen raspored aktivnosti i obaveza, briga zbog izloženosti suncu – pa i to što mnoge obitelji nemaju siguran prostor za igru. Nije to samo do djece – i odrasli su se sada previše zatvorili unutar zidova i manje provode vrijeme vani.

Izdvojit ćemo šest osnovnih razloga zbog kojih bi dijete trebalo provoditi više vremena vani.

atma.hr – 39

1. Sunčeva svjetlost

Da, izloženost suncu, kako svi znamo, može prouzrokovati rak kože. Ipak, našem tijelu je sunce zaista potrebno. Izlaganje sunčevim zrakama dovodi do stvaranja D vitamina, koji je od životnog značaja u mnogim procesima u tijelu, od razvoja kostiju pa do razvoja imuniteta.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti također ima značajnu ulogu i na druge načine, te kao i zdrav san poboljšava raspoloženje. Naše tijelo mnogo bolje radi kada je svakodnevno u dovoljnoj količini izloženo sunčevim zracima.

2. Trening

Naši mališani trebali bi biti aktivni bar sat vremena dnevno, a izlazak vani će ih svakako aktivirati.

Naravno da mogu vježbati i u kući, ali boravak na zraku, naročito uz loptu ili bicikl, potiče aktivnu igru, što je zaista najbolji trening za dijete.


Widget not in any sidebars

3. Predvodničke funkcije

Postoje određene sposobnosti koje nam pomažu da planiramo, pravimo prioritete, pregovaramo, radimo više stvari u isto vrijeme, a krucijalne su za uspjeh. U ovaj popis možemo ubrojiti i kreativnost, kao i upotrebu mašte prilikom rješavanja problema, ali i zabavljanja sebe. To su sposobnosti koje se uče i vježbaju, a da bi to mogli, potrebno im je slobodno vrijeme.

Trebaju provoditi vrijeme sami i s drugom djecom, i treba im biti dozvoljeno da sami smišljaju svoje igre, da otkrivaju, razumijevaju stvari oko sebe, da sami sebe zabave. Boravak vani im daje priliku da vježbaju ove za život bitne vještine.

4. Riskiranje

Potrebno je da nekada riskiraju. Kao roditelje, naravno da nas ovo plaši, jer svi mi želimo da naše dijete bude sigurno. Ipak, ukoliko ih previše čuvamo i ne dozvoljavamo im da pomalo riskiraju, neće znati za što su sve sposobni, a uz to neće ni steći samopouzdanje i hrabrost da se suočavaju s raznim izazovima u životu.

Da, zaista mogu polomiti ruku ukoliko padnu sa drveta, i da, i mi isto možemo biti poniženi ukoliko nas netko odbije. Pa opet, sve to ne znači da ne treba pokušati, lekcije koje naučimo iz poraza su isto značajne koliko one koje naučimo kroz uspjeh.

atma.hr – 78
5. Socijalizacija

Djeca moraju naučiti raditi u grupi. Trebaju upoznati drugu djecu i stvarati prijateljstva, naučiti dijeliti i biti kooperativni. Trebaju znati poštovati druge.

Ukoliko dolaze u odnos s drugima samo kroz organizirane okolnosti, kao što su škola ili sportska ekipa, oni neće moći naučiti sve što bi trebalo.

6. Poštovanje prirode

Naš svijet se konstantno mijenja i to ne na bolje. Ukoliko dijete odraste bez šetnje kroz šumu, kopanja vlažne zemlje, gledanja životinja u svom prirodnom okruženju, bez penjanja na planinu ili promatranja prostranstva mora, možda nikad neće razumjeti što sve može biti izgubljeno.

Budućnost naše planete zaista ovisi o njima, stoga trebaju naučiti da je cijene.

Dakle, pokušajte. Radite ono što su i naši roditelji – pošaljite dijete vani.

Još bolje je da odete i vi s njima. Ne samo da ćete zajednički provesti vrijeme, nego će i to vrijeme biti kvalitetno iskorišteno, a donijet će ogromne dobrobiti razvoju vašeg mališana.

stil.kurir/yumama.com

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija