Po prvi put u životu se vašoj djeci događaju ovako drastične promjene života. Djeca se ugledaju u vas i trebaju vas kao stup obitelji. Oni trebaju vidjeti i osjetiti sigurnost i nadu u vama. Zato činite ono što vam to i pojačava, a ne što vam smanjuje. Okanite se vijesti, kukanja i jadikovanja, kao i okrivljavanja svih po spisku. Držite se današnjeg dana i izgurajte ga što bolje i ljepše kako bi se djeca ugledala u vas i činila isto.

atma.hr – 78
Odrasli su prošli svašta i doživjeli svašta, no usprkos svemu nekima je sve ovo dosta teško palo, dok se neki nose odlično sa svime.

Dosta je ljudi ostalo bez posla, neki s područja potresa su ostali bez domova, ima i onih koji u obitelji imaju oboljele i zaražene, a opet moral im je visok, volja im je snažna, a nada jaka.

S druge strane postoje oni koji imaju i dalje krov nad glavom, zadržali su posao i imaju sve ukućane na broju i zdrave, a opet se žale na okolnosti i situaciju, krive sve oko sebe i nikako da prihvate da je moglo biti još i gore. Njima je najgore.

Kako to da su nam stavovi različiti, a okolnosti drugačije?

Čovjek bi pomislio da svi oni koji imaju gore okolnosti trebaju više jadikovati, a najčešće je obrnuto. Do čovjeka je i do načina na koji gleda na život.

atma.hr – 39

Što je najvažnije u ovoj situaciji koja je zadesila sve, neke više i gore, a neke manje? Kako si možemo pomoći kada smo se već našli tu gdje jesmo?

Što manje gledajte ono što vas uznemiruje i truje vaše misli i time u vama pojačava strah i paniku, jer time nećete sebe moći dovesti u prisebno stanje. Naročito ako ste roditelj te se djeca ugledaju u vas i trebaju vas kao stup obitelji. Oni trebaju vidjeti i osjetiti sigurnost i nadu u vama. Zato činite ono što vam to i pojačava, a ne što vam smanjuje. Priznajte djeci kako se osjećate. Nemojte im lagati. No, dajte im neku nadu u bolje sutra a ne da im pojačavamo strah.

Znanstveno je dokazano da strah snižava imunitet te će više štete napraviti taj strah u vama nego li virus koji možda ni ne dođe do vas, ako ćete se pridržavati reda.

Jedite što zdravije, kuhajte raznovrsnije i unosite namirnice koje podižu imunitet, a s druge strane neka to bude ono u čemu uživate, a ne nešto što ne volite. Ako ćete sada eksperimentirati s namirnicama koje obitelj ne voli, onda će posegnuti za brzom hranom ili slatkišima, a sve to opet narušava imunitet.

atma.hr – 75
Sada je važno da uživate u kuhanju i jedenju te da vašem tijelu do donosi što veću količinu energije.

Dokazano je da vježbanje pomaže jer podiže hormon sreće, puni nas energijom, smanjuje rizik od bolesti, pomaže nas opustiti i još štošta dobrog što nam je važno u ovom trenutku. Što god da počnete vježbati, dobro će vam doći i goditi tijelu. Otvorite YouTube kanal i vježbajte ono što vam se sviđa.

Radite na tome da osnažite svoj duh. Pjevajte glasno i ne brinite što će drugi reći. Plešite na neku glazbu ili zaplešite s partnerom. Ionako vas nitko ne gleda. Možda samo djeca kojima će biti izuzetno drago što vide roditelje kako su zaplesali usred čitave situacije. Za moral je ovo idealno.

Sigurna sam da i kod vas na polici čekaju na red neke knjige davno kupljene koje nikako da dođu na red. Možda je sada vrijeme da ih uzmete i pronađete razlog zbog kojeg ste ih kupili. Tako možete okupirati svoje misli učenjem i nečim zanimljivim, a manje će vremena ostati za vijesti i crnilo.

Igrajte se s djecom društvene igre i više se smijte i družite s njima. Dokazano je da se djeca u danu smiju čak 400 puta, a odrasli prosječno 17 puta. Svako vaše druženje s djecom u vidu igre i zabave, potaknut će na smijeh i njih i vas te time pridonijeti boljem raspoloženju.

Gledajte šaljive serije ili filmove koje vam gode. Možda potaknu plač u vama što je jako dobro u ovim trenucima jer je nekima strah blokirao suze ili pak su sami sebi zabranili plakati pred djecom. Plač nam otpušta emocije i odličan je način oslobođenja nakupljenog u nama. Jednako kao i glasno pjevanje.

atma.hr – 78
Razmještajte stvari po stanu, pospremite nešto što već duže govorite da ćete pospremiti ili očistiti, riješite se viška. Tako se oslobađate starog i vidjet ćete kako ćete prodisati kada to učinite i opet sebi malkice popraviti raspoloženje.

Ako imate neki svoj hobby koji volite, posvetite se tome.

Nazovite ljude koje već dugo niste.

Crtajte ili slikajte. Pišite. Meditirajte. Molite se.

Radite bilo što od toga ako ste to već dugo priželjkivali.

Kada počnete živjeti tako da sami sebi dižete vibraciju iz dana u dan, doći će vam i neke nove ideje jer se kreativnost budi kada smo mi dobro.

Nikako ne zaboravite prakticirati najbolju tehniku za dizanje vibracije – zahvalnost. Kada stavimo fokus na sve ono  što imamo, a maknemo fokus s onog što više nemamo, tada će nam vibracija opet biti bolja, a nama lakše prebroditi dan.

Ima nekoliko načina na koje to možete raditi.

– Potaknite dijete da napravi kutiju ili ukrasi neku staklenku zahvalnosti. Napiše na nju – hvala. Svatko od ukućana treba svaki dan napisati sve što mu je danas bilo lijepo i na čemu je zahvalan. Obavezno jedan papirić dnevno, a može i više. Na kraju tjedna se skupite i zajedno pročitajte sve papiriće da vam otvore oči i bolje vidite što sve imate i čime ste bogati.

atma.hr – 39

– Možete pisati zahvalnosti u dnevnih zahvalnosti. Tamo pišite više svega što je lijepo u danu ili pak zahvaljujte tako da pomislite – sve što danas napišem da imam, to ću i sutra imati. Ono čega se ne sjetim to ne smijem sutra koristiti. Vidjet ćete da ćete se sjetiti i vode i plina, odjeće, paste za zube i četkice, svojih voljenih i svega što inače podrazumijevamo.

– Možete svaku večer sa svojom djecom napraviti ritual kao večernju molitvu i zahvaljivati na svemu što imate, na svemu što je danas bilo lijepo i dobro. Ovo djeca jako vole i uživaju u tome. Ako su pubertetlije tad im ide poprilično teško, no treba vremena i budite strpljivi. Neka kažu barem jednu zahvalnost svaki dan.

– Pubertetlije možete potaknuti tako da za svako dijete otvorite svoj dnevnik zahvalnosti i unutra im svaki dan napišete na čemu ste vi njima zahvalni. Ne tražite od njih da oni pišu vama. Mogu, ako žele. No, poanta je da roditelj posveti dnevnik zahvalnosti djetetu, a onda je to predivna uspomena i u situacijama kada će djetetu biti teško, ono će uzeti dnevnik i oraspoložiti se, pojačati ljubav.

I tako! Možete još puno toga! Sve što vam se čini da bi vam moglo uljepšati ove trenutke i dan, počnite primjenjivati. Manite se vijesti, kukanja i jadikovanja kao i okrivljavanja svih po spisku. Manite se tražiti rješenje i izlaz iz ove situacije jer to nije naš posao.

atma.hr – 75
Naš posao je ostati doma i učiniti sebi, djeci i obitelji dan što boljim, ljepšim i zahvalnijim. I tako dan po dan. Nikako ne iskačite u budućnost i razmišljate što će biti ako bude, jer ne znamo hoće li do toga uopće doći. Niti se ne bavite prošlošću koju ne možete mijenjati jer je već prošla.

Držite se današnjeg dana i izgurajte ga što bolje i ljepše kako bi se djeca ugledala u vas i činila isto.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas, anitavadas.com

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija

Prethodna objavaPodvojena
Slijedeća objavaKako ojačati imunitet u vrijeme korona virusa – 9 savjeta nutricionista
Anita Vadas
Po struci sam učiteljica razredne nastave. Radim u I. osnovnoj školi Čakovec. Imam 15-ak godina iskustva rada u školi s djecom i roditeljima. Majka sam dvoje djece. Nimai ima 20 godina i student je FER-a, a Sara ima 18 godina i maturantica je opće gimnazije. Oboje su divna djeca koja znaju što žele u životu. Završila sam edukaciju na Coaching Akademiji Slavice Squire te sam profesionalni coach. Upisala sam i edukaciju za NLP trenera te završila NLP Practitioner na NLP Institutu Slavice Squire. Na istoj Akademiji sam završila Prezentacijske vještine, te prošla i neke druge programe – Power Life Design i Power Love Design. Smatram da je cjeloživotno učenje najbolja životna investicija. Sama osmišljavam i kreiram svoje radionice za roditelje i djecu, predavanja, seminare i edukacije za roditelje. U planu je raditi i sa ženama kroz Program za žene koji trenutno osmišljavam kao pomoć ženama u osobnom razvoju. Nastojim biti uključena i u humanitarni rad te sam kroz projekte uključena u pomoć čakovečkom azilu za napuštene životinje. U tome nastojim aktivirati i svoje učenike. Moje uvjerenje je da poslije ovog života ne ostaje ono što smo skupili nego ono što smo dali.Nastojim živjeti u skladu s tim.