Nekad nam se činilo da nam mama i tata previše brane, lišavajući nas svih radosti bezbrižnog djetinjstva. Ali, sada razumijemo da su neke od zabrana na korist, i nama, sada već odraslima je ponekad drago, i s osmijehom se sjećamo tih vremena, prenosi uspesnazena.com.

Ovaj tekst će vas podsjetiti kako je bilo biti dijete strogih roditelja.

1. U društvu uvijek ste bili prvi koji ste morali ići kući, dok su ostali nastavljali da se zabavljaju.

2. Za odlazak prespavati u kući prijatelja, uvijek ste morali ostavljati adresu, telefon i drugu kontaktnu informaciju o toj obitelji, pripremali ste detaljni izvještaj o njihovom podrijetlu, a također obećali da nećete piti i da ćete biti u krevetu do 10 sati navečer.

3. Svaki put, kada su vaši prijatelji pravili plan, gdje bi mogli otići na neku večernju zabavu, znali ste da će roditelji reći “ne”. Zato ste se sa sličnim pitanjima morali obraćati 2-3 dana ranije, da bi vaša molba mogla biti razmotrena.

4. Prije nego što ste se obratili roditeljima s bilo kojom molbom, vježbali ste pred ogledalom, ne samo svoju riječ, već i odgovore na moguća pitanja.

5. Ma i uopće, prije nego što pitate o bilo čemu, trebalo se uvjeriti da su roditelji u dobrom raspoloženju.

6. Teško uzdišući, i s očima punim tuge, ponekad ste govorili: “Ma … nije bitno. Svejedno mi nećete dati … “Bila je to lukava varka, prije zaista važne molbe.

7. Samo jedan jedini put mogli ste pokušati pitati da odete na nečiju zabavu. I savjet prijatelja “pitaj još jednom” apsolutno nije djelovao.

8. Uvijek se moralo birati između izlaska u petak ili izlaska u subotu, zato što apsolutno sigurno vas roditelji ne bi pustili na oba.

9. Najstrašnija panika je počinjala kada su vaši prijatelji po sto puta mijenjali planove, te ste u isto vrijeme morali ponovo objašnjavati roditeljima gdje ćete ići, i što ćete tamo raditi.

10. Lagali ste, jer je to bio jedini način da pobjegnete od kuće. I, da .. još uvijek, s vremena na vrijeme, im lažete.

11. Niste psovali dok niste završili srednju školu ili fakultet.

atma.hr – 52
12. Vi nikad niste imali razgovor “o onome” sa svojim roditeljima. Moguće da su oni pokušavali vam poture knjigu tipa “Kako se mijenja tijelo”, dajući vam priliku da se o tome osobno informirate.

13. Za vrijeme večere obično ste pričali o tome kako se stvari odvijaju u školi, ali nikad niste pričali o svojim prijateljima (prijateljicama), ili zaljubljivanju. Da, i što su više roditelji brinuli o tome, sve manje šanse je ostajalo za priče o vašim ljubavima.

14. Vi se i sada ne možete obući, a da ne pomislite što bi rekli roditelji o ovoj garderobi. O, koliko ste se često svađali zbog prekratke suknje, ili pretjerano izazovne garderobe!

15. Probušiti uši – to je taj maksimum promjena kome ste mogli podvrgnuti tijelo. I nikakvo ekstremno bojanje kose, tetovaže ili ne daj bože piercinga – jedino ako ste bili spremni dospjeti u pakao, naravno.

16. Kada ste gledali televizor zajedno s roditeljima, uvijek se prebacivao program ako je postojala i najmanja mogućnost poljupca, i ne daj Bože, nešto više …

atma.hr – 52
17. Vaši roditelji su se uvijek pokušavali da se upišu u pratioce školskih putovanja i ekskurzija.

18. “Zovi, kad stigneš”, “Ti tako i u gostima radiš?”, “Skloni laktove sa stola”, “Nemoj me sramotiti” … fraze koje ste čuli tisuću puta.

19. Godinama ste sanjali o tome kako ćete živjeti po vlastitom planu.

20. Ali, unatoč tome, roditelji uvijek ostaju za nas najbolji na svijetu.

uspesnazena.com