Zaboravili ste godišnjicu braka ili se ne možete sjetiti kako se zove supruga vašeg prijatelja? Pogledajte koje prehrambene namirnice mogu pomoći da se sjetite.

Veliki broj osoba nakon 40 godine iskusi u nekim segmentima svog života, mali ili značajniji gubitak pamćenja.

Za našu su memoriju važni neurotransmiteri, kemikalije koje prenose informacije od neurona do neurona. Kako starimo, razine tih neurotransmitera u mozgu se smanjuju što dovodi do slabljenja memorije i misaonog procesa. Ponekad i hormonalne promjene i ateroskleroza mogu uzrokovati problem s memorijom, jednako kao i toksini iz okoliša, stres i premalo sna.

Emocionalni stress stimulira produkciju hormona kortizola koji je toksičan za neurone u većim količinama – svi ti faktori, više ili manje značajno utječu na našu memoriju . Za razliku od Alzheimerove bolesti koja je vrlo ozbiljno stanje, privremeni gubici memorije kod osoba nakon četrdesete, mogu rezultirati zaboravljanjem nekih imena, osoba, važnih datuma i laganom smušenošću koju često opravdavamo preopterećenošću s poslom i svakodnevnim obavezama, što, naravno, nije daleko od istine.

Međutim, osim nekih mentalnih tehnika kojima se mogu povećati naši memorijski kapaciteti – valja znati da i hrana i neke namirnice mogu odigrati određenu ulogu u povratku dobrog pamćenja.

Jedite hranu za mozak

Balansirana prehrana bogata esencijalnim aminokiselinama, omega masnim kiselinama, mineralima i vitaminima pomoći će vratiti oštrinu vašem pamćenju.

1. Izaberite složene ugljikohidrate – izaberite smeđu rižu, leću, ječam, zob, grahorice i cjelovite žitarice u svojoj prehrani koje će osigurati vašem mozgu dovoljno energije i povećati vaše memorijske sposobnosti

2. Jedite voće i povrće – voće i povrće prepuno je korisnih antioksidansa i pomaže vam u vraćanju moždanih kapaciteta. Jedite voće puno antioksidansa kao što su borovnice, višnje, rajčice, a od povrća tikvice i paprike, brokulu, kelj i kupus.

3. Uzimajte omega-3 masne kiseline – postoje dokazi da omega-3 masne kiseline blagotvorno djeluju na moždano zdravlje. Vegetarijanski izvori omega-3 masnih kiselina su bademovo ulje, sezamovo ulje, maslinovo i laneno ulje i dobar su izbor za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da visoki udio nezasićenih masnih kiselina u prehrani smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, dok zasićene masti i trans-masne kiseline povećavaju taj rizik.

4. Modrozelene alge – Spirulina i Chlorella su vrsta modrozelenih algi koje se lako probavljaju, bogati su izvor proteina i energije te pomažu dobro funkcioniranje mozga. Korisno ih je uzimati u obliku praha koji se umješa u sokove ili druge napitke.

5. Orašasti plodovi, sjemenke i suho voće – bogat su izvor esencijalnih masnih kiselina, karotenoida i antioksidansa koji podupiru zdrave moždane funkcije. Izaberite lješnjake, bademe, pinjole, sjemenke sezama, sjemenke bundeve, goji bobice, suhe marelice i borovnice.

Autor: Josipa Kovač
Izvo: http://www.naturala.hr/hrana-za-mozak/21/