Irska. Malo je poznato da postoje zapisi prema kojima se u 8. stoljeću u Irskim školama poučavalo o oblasti našeg planeta i o ostalim njegovim stvarnim obilježjima, dok ostatak Europe, u srednjovjekovnom zaboravu i neznanju, o njegovom obliku nije imao pojma.

Obično se smatra da je prije 400 godina Galileo prvi otkrio da je zemlja okrugla i da se vrti i kreće. Ovdje saznajemo da su irske škole to već dugo podučavale. U vedskoj kulturi se to znalo i podučavalo tisućama godina prije Galileovog otkrića. Iz ovoga se da nazrijeti da je sasvim moguće da je nekada, prije pokrštavanja Europe, i u ostatku Europe ovo znanje bilo dostupno, ali je bilo zaboravljeno. Nažalost, mnogi rukopisi starih iraca i velšana uništeni su pod naletima prvih kršćanskih misionara, danaca, norvežana i ostalih. (-ii-144-1,2,3)

Ward-Rutheford-Celtic-Mythology

U duhovnom naslijeđu Kelta, naroda koji je u Britaniju stigao oko 800 B.C., brojne uočljive sličnosti s vedskom tradicijom nalazi Ward Rutheford u svojoj knjizi Celtic Mythology. On sugerira da, iako je Kelte i vedske ljude dijelilo veliko prostranstvo, oni svejedno mora da su bili dio iste izvorne kulture. (145-3),

Svastika u Njemačkoj

Svastika je povoljan i uzvišen vedski simbol. Sama riječ svastika znači simbol blagostanja, na sanskritu. Ona predstavlja karmu (djelovanje) u skladu s cirkuliranjem energija u svemiru. Također označava božansku energiju koja prožima svemir u osam pravaca.

Postoji mišljenje da su nacisti direktno preuzeli svastiku iz vedske tradicije, samo su je okrenuli naopako. No da li je naci-„svastika“ okrenuta naopako? Pogledamo li je, uočit ćemo da njene rašlje idu nadesno, upravo kao i ona koju ćete naći na mnogim hramovima u Indiji. Razlika je jedino ta što je naci-svastika nakošena za 45 stupnjeva, što ju može činiti naizgled preokrenutom, iako to nije. Čak i takva nakošena svastika postoji u drevnim indijskim građevinama, kao na primjer visoko na zidu veličanstvenog starog dvorca u Sikandri (10km sjeverno od Agre), gdje je kasnije Akbar pokopan, prema predaji.

Vedski tantrički nacrti obuhvaćaju obje vrste svastike. U drevnom razlazu između deva (božanskih viših bića) i daitya (ne-božanskih viših bića, tj. demonskih bića), deve su odabrali onu s rašljama na desno, a daitye onu s rašljama na lijevo.

HinduSwastika.svgSvastika je zapravo jedan drevni sunčev simbol kojeg su koristile mnoge kulture barem 3000 godina unazad. Najstarija pronađena je na slonovači u Ukrajini, te se procjenjuje na oko 10 000 godina pr.Kr. Koristili su ga Kelti u sjevernoj Europi i Grci već u 1000 AD. U drevnoj njemačkoj postoji barem od perioda velikih migracija (godine 400-700 AD). Ta davna prisutnost važnog i vrlo učestalog vedskog simbola, poznatog po svom sanskritskom imenu „svasti-ka“ („koji se odnosi na blagostanje“), u Europi, još je jedan mogući pokazatelj o prisutnosti vedske kulture na tlu Europe od vrlo davnih vremena.

Yamuna Jivana das


Collectania de Rebus Hibernicus, Lt.Gen.Charles Vallancey, str.315 (Craisberry and Campbell, Dublin, 1804)
World Vedic Heritage, Purushottam Nagesh Oak, str.745 (Good Will Society, Pune, India)
http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika
http://www.sanskrit.org/www/Hindu%20Primer/swastika.html