atma.hr – 52
Neostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih? Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomiješanih, i kada umrete, iako vaše tijelo više ne postoji, ove sile nastavljaju živjeti. Kao kakva mentalna slika one prate vašu dušu kuda god da ide, a kada se ponovo rodite, ove slike se ispoljavaju kao sklonosti ka određenom ponašanju. Tako, na primjer, osoba koja umre kao alkoholičar donosi u idući život sa sobom sklonost ka alkoholizmu, koja ostaje sa njim sve dok ne prevaziđe svoju želju za alkoholom.

Čak i ponašanje sasvim male djece može nam otkriti određene karakteristike prošlih života. Neka djeca imaju nevjerovatne napade bijesa, dok su druga ćudljiva i mrzovoljna. Ali nije ih Bog stvorio takve. Neostvarene želje iz prethodnih života oblikovale su ove psihološke sklonosti i zbog njih duša često ne izgleda kao da je stvorena po Božjem liku. Ako se Božji lik u vama u ovom životu izopači pod utjecajem straha ili bijesa,  i ako ne pobjedite te sklonosti sada, ponovo ćete se roditi s njima i nosit ćete ih na plećima kao teško breme koje stvara patnju sve dok ih ne prevaziđete u nekoj budućoj inkarnaciji.

Bolje je, stoga, poraditi na prevazilaženju svih svojih želja sada. One bi sve istog trena i zauvjek nestale u najvišoj radosti Božjeg prisustva, ali dok Ga ne spoznate, vaše nepokorene želje ostat će s vama da vas progone.

Postoje dva načina da se riješite svojih želja – prvi je da pomoću razuma i rasuđivanja, odnosno mudrosti, shvatite da vam samo Bog može dati trajnu nepomućenu sreću; drugi je da ih ostvarite.

atma.hr – 52
roj-misliVrlo često želje leže skrivene u podsvijesti i vi mislite da ste ih se riješili, ali niste. Život je uistinu velika misterija, ali se ova misterija lako može razriješiti kada secirate život skalpelom razuma. Budete li svaki dan sjedeći nakratko u tišini analizirali sebe, otkrit ćete da imate puno neispunjenih želja. One su poput opasnih bacila koje nosite u sebi, i kuda god da odete, u ovom životu ili nekom budućem, one će ići s vama.

Najbolje rješenje je da se pomoću rasuđivanja riješite svih opasnih želja još u ovom životu, i da se usredsredite na ostvarenje onih dobrih želja. Ako, recimo, imate sklonosti ka samoubojstvu ili želju da učinite kakvo zlo, odmah se riješite takvih želja. Uvjerite sebe, pomoću razuma i ispravnih postupaka, da ste vi dijete Božje i da ste stvoreni po Njegovom liku, i izdignite se iznad svoje ćudljivosti i navika tijela. Budite nevezani. Ako patite od neke kronične bolesti, probajte se mentalno odvojiti od svijesti o tijelu. Rasuđivanjem možete ovladati osjetilima. Rasuđivanje je vatra u kojoj ćete spaliti svoje želje.

Uobičajeno je da se na tavan odlaže sav suvišni i nepotrebni „krš“, i da se onda povremeno uradi temeljno veliko spremanje. Slično tome, sakrivene na tavanu vašeg podsvjesnog uma nalaze se mnoge potencijalno štetne želje koje vam jednoga dana mogu donijeti puno nevolja. Zato je važno da neprestano analizirate sebe. Možda ste ćudljivi ili mrzite sve i svakoga; ako je tako, ove ukorjenjene osobine su posljedica vašeg vlastitog ponašanja u prošlosti.

Da biste svoj mentalni tavan očistili od takvog suvišnog namještaja, morate mnogo energije uložiti i s ljubavlju činiti ono što je ispravno, pozitivno i konstruktivno.

Autor: Paramahansa Jogananda
Preuzeto s: spiritualni-centar.orgnovasvest.com

atma.hr – 52