Svi dobro znamo da energija ne može nastati iz ničega niti može postati ništa. Zapravo, ona samo može mijenjati svoje ruho. Proljećem nosi proljetno zeleno, ljeti će ga zamijeniti vatrenim crvenim, u jesen će se nakititi zlatnosmeđim, a zimi će se ogrnuti ledeno hladnim ogrtačem.

Ovakva raskoš prirode govori o obilju različitih lica chija. Oštroumni majstori su primijetili da ipak postoji pet temeljnih manifestacija energije. I rodila se teorija “Pet elemenata” koja je postala još jedan kamen u temelju mudrosti Feng Shuija.

Sama riječ ” element” je doslovno prevedena iz kineskog jezika pa se njeno značenje ne podudara s izvornim. U istočnjačkoj kulturi ono ima jedno široko i slikovito značenje, ali zbog rasprostranjenosti ovog termina on se zadržao u upotrebi.

Točnije bi bilo reći da se radi o stanjima, transformacijama ili oblicima ispoljavanja energije.

Transformacije energije

Chi se u prirodi ispoljava na najrazličitije načine – juri kao vjetar, teče kao potok, plamti kao vatra, raste kao bambus, pleše kao zraka i miruje kao planina. Ali što je s onim prijelaznim igrama između ovih, nama dobro vidljivih pojava, onima koje mi ne doživljavamo našim čulima? Upravo to pojašnjava sustav “Pet elemenata”. Ova teorija objašnjava cjelokupan put energije kroz Yin i Yang faze i njihovu interakciju u cjelokupnom vremenskom ciklusu.

Energija prolazi kroz pet osnovnih faza transformacije. Svaka faza nosi ime fizičkog elementa koji je njen tipični predstavnik u fizičkom svijetu. Svaka faza ima sebi svojstvene osobine po kojima se razlikuje od drugih faza. Te osobine ćemo najlakše prepoznati po asocijacijama koje u nama izaziva samo spominjanje odgovarajućeg elementa.

Kada čujemo riječ “vatra”odmah se prisjetimo titraja nestabilnog jezička plamena, zračenja topline, crvenila, osjećaja opreza i opasnosti… Upravo ovo su temeljne osobine elementa vatre.

“Majka zemlja” nas nosi na svojim leđima, hrani i trpi, oprašta i daruje, samo kako to majka zna. Uvijek stabilna, spremna da nas podrži i da se pobrine za nas.

Zlato je čisto i plemenito, dragocjeno i svima toliko drago! Čvrsto i teško, možeš ga kovati ali ne i dušu mijenjati.

Ta čudesna voda! Koliko stanja i koliko lica, koliki put pređe? Sada je kapljica na izvoru, pa teče potokom, zatim je u listu biljke, onda u našim venama!

Što je sve vidjela, koliko informacija prenijela i u koji sve kutak stigla? Uporna da stigne svugdje, posjeti i najudaljeniji kutak! To je energija vode.

Zamislite bambus. Vitak, brzo raste. Povija se na vjetru a opet stoji, čvrsto ukorijenjen. Tako raste energija drveta, uvijek stremi ka visinama.

Osim navedenih stanja, elementi se pojavljuju i u odgovarajućoj boji: plava-zelena-crvena-žuta-siva, u odgovarajućem obliku: izduženi-trokutasti-pravokutni-okrugli-valoviti, u odgovarajućem godišnjem dobu: proljeće-ljeto-jesen-zima.

Ove faze chija se smjenjuju po prirodnom zakonu, svaka faza kada postigne svoj vrhunac prelazi u sljedeću itd. Prirodni slijed voda-drvo-vatra-zemlja-metal-voda zovemo hranidbeni ciklus. To je stvaralački i pokretački ciklus kojim se priroda svakodnevno uravnotežuje. U prostoru ovaj ciklus doživljavamo kao harmoniju, osjećaj ugode, kada nam se čini da su sve stvari na svom mjestu.

Suprotan smjer – smjer voda-metal-zemlja-vatra-drvo-voda zovemo iscrpljujući. Ovaj odnos je destruktivan i nepoželjan. Izaziva osjećaj nemira i nelagode, tjera vas da iziđete iz prostora.

Postoji još jedan odnos, javlja se kada u lancu nedostaje jedan element. U ovom slučaju odnos između dva susjedna elementa zovemo kontrolirajući. I ovaj odnos je nepoželjan jer oslabljuje tok energije. Kažemo da u prostoru nedostaje sklad, prostor ne diše.

Navedene odnose možemo lako objasniti u odnosu majke i djeteta. Na početku majka hrani dijete, kada dijete postane jače od majke odnos prerasta u iscrpljujući, tada dijete treba nastaviti lanac svojim nasljednikom.

U osnovi se uvijek radi o odnosu snaga i postojanju svih pet elemenata.

elements

Važnost teorije pet elemenata

U čemu se vidi važnost teorije pet elemenata? Već je spomenuto da hranidbeni lanac stvara dojam sklada i harmonije u prostoru, nasuprot tome, iscrpljujući i kontrolirajući izazivaju osjećaj nemira i tjeskobe. Priroda “elementima” komunicira s nama. Svojim bojama, zvukovima i oblicima djeluje na naše emocionalno, psihofizičko, estetsko i energetsko stanje. Modernim jezikom rečeno, ovo je “alat za komuniciranje s prirodom”.

Teorija se danas uspješno koristi u dizajnu (teorija boja), u medicini (terapija bojama, zvukom, frekvencijama), u psihologiji i mnogim drugim područjima estetike i simbolike. Sada je malo jasnije zašto kažemo da je Feng Shui vještina. Prepoznati oblike energije, odnose među njima, naći način da se nepoželjne transformiraju u poželjne i uskladiti to sa željama i potrebama čovjeka, stvarno traži veliko umijeće.

To se postiže korištenjem znanja o Chiju, Yinu i Yangu, Pet elemenata, uz pomoć mnogobrojnih iskustvenih formula i cjeloživotnim prakticiranjem. Kako vidite, do sada smo se upoznali samo s alatima za rad, samo odškrinuli vrata u svijet Feng Shuija. Tek sada trebamo popločavati stazu raznobojnim kockicama. Nadam se da smo vas pozitivno provocirali i da ćemo se nastaviti družiti s Feng Shuijem.

 

O autoru: Fina Balta-Šošić je učitelj Feng Shuija u sklopu Instituta PaKua u Rovinju: http://www.feng-shui.hr/

http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/pet-elemenata