U poznatom filmu The Matrix iz 1999. godine, glavni junak spoznaje da cijela ljudska rasa živi u umjetnom svijetu, stvorenom u njihovom umu, te da je sve što nam se događa u stvari samo san. Premda se može učiniti nevjerojatnim, scenaristi filma su zapravo jako blizu pravog opisa naše stvarnosti koju svakodnevno proživljavamo.

Materijalni svijet u kojem prebivamo nije naš pravi dom. Mi smo po svojoj prirodi vječna duhovna bića iste prirode kao i Svevišnji. U pradavna vremena stvoren je za nas ovaj materijalni poligon za igru, dodijeljena su nam odgovarajuća tijela i pušteni smo da pokušamo svoju sreću naći vlastitim naporima, odbacujući društvo Svevišnjeg. Učinilo nam se to dobrom zamisli, baš kao što djeca požele izbjeći “gnjavaži” roditelja i poigrati se bez njihova nadzora te im se načas učini da mogu lijepo živjeti i bez njih. Isprva su djeca zaokupljena igrom i uvjerena da uživanje može vječno potrajati, no uskoro osjete glad, umor, zasićenje, i počnu se ogledati, tražeći roditeljsko okrilje.

Dolaskom u materijalni svemir, našu je duhovnu inteligenciju i um prekrila duboka opsjena. Uvjereni smo da je naše tijelo naš pravi i jedini identitet. Bojimo se njegova uništenja, uvjereni da će to značiti i naše konačno uništenje.

“… Duhovni sjaj onoga tko se poistovjetio s materijalnim svijetom je prekriven iluzijom i, kretanjem materijalnih aktivnosti on misli da se kreće kroz različite sfere života. Razlog tome je lažni ego, koji predstavlja crtu razgraničenja između duhovnog i materijalnog postojanja, baš kao što oblak u kretanju razgraničava mjesečinu i tamu…” napisao je A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

Premda u ovom svijetu neprekidno ispaštamo, tjelesno i umno, čini nam se da tako mora biti i da je sve u redu, jer smo, zbog prekrivača materijalne iluzije, nesvjesni da postoji nešto bolje: duhovni svijet iz kojeg smo potekli, u kojemu nema patnji.

Vjerujemo li da je slika na televizijskom zaslonu stvarna? Plašimo li se da će nas vozilo koje se na filmu kreće prema nama pregaziti, kako su se plašili prvi posjetitelji kinematografa prije više od sto godina? Ne, jer znamo da se televizijska slika stvara iz gomile elektrona koji velikom brzinom udaraju u ekran, stvarajući iluziju drugog svijeta. Pogledajmo sada svijet oko nas i prisjetimo se iz škole kako je sve to što vidimo također samo bjesomučna vrtnja bezbroj elektrona u atomima. Oko nas je televizijska slika, za koju u iluziji čvrsto vjerujemo da je stvarna i odlučno igramo glavnu ulogu u filmu, koji na kraju ipak ima tužan kraj – našu smrt.

Zašto iluzija? Zašto tako važne stvari kao što su žena, muž, djeca, novac, smatramo iluzijom? Zato što iako nam se u sadašnjem trenutku čini da je sve u redu – lijepo ste sredili svoj život, stan, ženu, djecu, društveni položaj – no čim tijelu dođe kraj, svemu nabrojenom dođe kraj. Prisiljeni ste napustiti sve i gurnuti ste u drugu razinu. A nemate pojma kakva će ta druga razina biti. Vaše iduće tijelo može biti ljudsko, mačje, pseće ili neko drugo. No, čim budete napustili sadašnje tijelo, zaboravit ćete sve. Neće biti više sjećanja na to tko ste bili, tko je bila vaša žena, kako je izgledao vaš stan, koliko ste novca imali na računu u banci itd. Sve će biti gotovo…

Stoga našim sloganom izražavamo odlučnost da se oslobodimo iluzije ovog privremenog svijeta, i procesom predanog služenja spoznamo svoj vječni, blaženi identitet duhovnog bića u duhovnom svijetu. A tamo, s druge strane te spoznaje, ne čeka nas zli kompjuter s namjerom da nas ugnjetava, kao što je to slučaj iz filma spomenutog na početku članka, već Svevišnji Gospodin, naš otac, dobročinitelj i prijatelj, kojeg smo jednom davno greškom napustili, a koji nas sve vrijeme čeka, nadajući se da ćemo se konačno probuditi i vratiti Mu se.

http://avadhuta.hr/zanimljivosti/552/iluzija

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here