Foto: pixabay.com

Mnogi od nas vjeruju da je bolje imati nekoga u životu, čak i ako se ne osjećamo potpuno sretni s tom osobom, samo da nismo usamljeni ni sami. No, ispada da takvo razmišljanje može imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

atma.hr – 78
Nedavno su znanstvenici objavili da „je bolje biti sam nego biti s krivom osobom.” Studija je objavljena u znanstvenom časopisu „Obiteljska psihologija” i pokazalo se da je bolje biti sam nego u lošem odnosu, jer su odnosi jako povezani s fizičkim i mentalnim zdravljem.

Prije dolaska do ovog zaključka, istraživači sa Sveučilišta u Buffalu (New York, SAD) su dvije godine istraživali odnose dvije stotine mladih ljudi, koji su bili u ozbiljnim vezama.

Nije važno je li to bio brak ili samo blizak odnos, bitno je koliko odnos kao takav utječe na naše zdravlje.

Mnogi od nas vjeruju da je bolje imati nekog u životu, čak i ako se ne osjećamo potpuno sretni s tom osobom, samo da nismo usamljeni ni sami. No, ispada da takvo razmišljanje može imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

Rezultati su pokazali da partneri koji se osjećaju ugodno u vezi, imaju veliko razumijevanje jedno za drugo i nemaju svakodnevne konflikte jer znaju da svađe nisu rješenje ni zdrave.

atma.hr – 75Prema Ashley Barrenu, koji je glavni autor studije, nedostatak stabilnosti u odnosima izravno je povezan s depresijom, ovisnosti o alkoholu i zdravstvenim problema u cjelini.

Isto je pitanje postavljeno i u znanstvenom časopisu ‘Psihosomatska medicina’. Oni su čak objavili konkretne brojke.

Na primjer, osoba koja stalno ima svađe s partnerom, ima 8,5% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti nego netko tko živi u ljubavi i skladu sa svojim partnerom.

Stoga, bilo bi dobro da zastanete malo i promislite o odnosu u kojem se nalazite.  Uzmite papir i olovku i odgovorite na ova pitanja uz pomoć skale od 1-10.

1 je loše, 10 je izvrsno.

Koliko ste uistinu sretni?

atma.hr – 78
Koliko vas ta veza ispunjava?

Koliko volite sebe i koliko volite svog partnera?

Koliku slobodu imate u vezi, kakvo je međusobno  povjerenje?

Kada dođete do odgovora, možda bi trebali nešto promijeniti u svom životu i obratiti pažnju na svoje zdravlje.

Ali isto tako, sada imate i znanstveni odgovor  na bakina, tetkina i rođakova pitanja“ kada ćeš pronaći nekoga“.

zdravaisretna

107 ŽENE KOJE PREVIŠE VOLE

Robin Norwood: ŽENE KOJE PREVIŠE VOLE

Za one koje stalno priželjkuju i nadaju se da će se on promijeniti

Ova knjiga je milijunima žena razotkrila bol ovisničke ljubavi - one ljubavi u kojoj žena postaje opsjednuta muškarcem koji je emotivno nedostupan, ovisan o radu, alkoholu ili drugim ženama, tj. muškarcem koji joj ne može uzvratiti ljubav.

U ovoj knjizi pomno ćemo razmotriti zašto toliko žena, u potrazi za nekim tko bi ih volio, naizgled neizbježno pronalaze zapravo loše partnere kojima nije stalo do njih.

Vidjet ćemo da ljubav prelazi u pretjeranu ljubav kad nam partner ne odgovara, nije mu stalo do nas ili nije slobodan, a mi ga ne možemo ostaviti, nego ga želimo i trebamo još i više.

2 KOMENTARA

  1. takva veza, takav odnos, vas jede žive! ja to ne bih mogla izdržati jedan dan a kamo li cijeli život. gledam ovu Andriju i Anđelku, pa ja tu vrištavu ženu ne bi trpjela pet minuta. 🙂 a puno ima takvih žena, kreštavih.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here