O zdravlju vašeg limfnog sustava uvelike ovisi rad vašeg imunosnog sustava i jetre, kao i sposobnost vašeg organizma da efikasno ukloni toksine i otpadne tvari iz tijela. Usporen i zakrčen limfni sustav veliki je faktor rizika za tumor i druga teška oboljenja. Osobe koje se ne kreću i unose premalo tekućine, imaju gustu limfu punu toksina koja po tijelu prenosi viruse, bakterije, stanice karcinoma… Za razliku od krvožilnog, limfni sustav nema svoju pumpu, a limfne žile imaju dvostruko više zalizaka u odnosu na vene. Za pokretanje limfe po tijelu nužan je mišićni rad! Nabavite kućni mini trampolin i već 15-ak minuta skakanja svakog dana probudit će sve stanice i bolje nego ijedna druga aktivnost pokrenuti limfu zaduženu za izbacivanje toksina iz organizma!

atma.hr – 78
Čovjek se svakog dana izlaže utjecaju od gotovo 82.000 različitih otrova koji se tijekom vremena mogu nagomilati u tijelu ako se se ono ispravno ne pročišćuje. Tu u prvi plan dolazi limfni sustav čija je uloga čišćenje tekućine koja okružuje tjelesne stanice. Ovo odstranjivanje nečistoća i otpadnih proizvoda ključno je za ispravno funkcioniranje tjelesnog sustava jer u protivnom može doći do raznih bolesti kao što su fibromijalgija, multipla skleroza, sindrom kroničnog umora, gojaznost, razni bolovi, nadutost, problemi s probavom, pa čak i karcinom.

Limfni sustav se sastoji od mreže tankih cjevčica ispunjenih bistrom limfnom tekućinom te limfnih čvorova. Timus, slezena i koštana srž pritom igraju jednu od ključnih uloga. U limfnoj tekućini nalaze se limfociti kao i bijele krvne stanice, glavni čimbenici održavanja zdravog i otpornog imunološkog sustava (više možete pročitati u tekstu Uklanjanje krajnika i imunološki sustav). No, ako se nečistoća iz organizma ne čisti na ispravan način, nastaju problemi u vidu nakupljanja u limfnim čvorovima i kanalima što može uzrokovati upale i općenito ugroziti cijeli imunološki sustav.

Bijele krvne stanice su one koje daju veliki značaj limfnom sustavu jer će, u slučaju napada patogena, napustiti limfne čvorove te ući u krvotok kako bi se borile protiv moguće infekcije. Pri pregledu krvne slike, to će se očitovati visokim brojem bijelih krvnih stanica u krvi te vrućicom koja je jasan znak upalnog procesa. Ono što limfni sustav čini drugačijim od ostalih, kao primjerice kardiovaskularnog, jest to što on nije zatvoren sustav i nema svoju „pumpu“ koja će održavati cirkulaciju pa njegov protok ovisi o tlaku pod kojim se nalazi tekućina unutar tkiva, kontrakciji okolnih mišića, pritisku iz okolnih arterija te negativnom pritisku u prsima tijekom disanja (osobito o udahu).

atma.hr – 39

To znači da protok limfne tekućine u potpunosti ovisi o fizičkom kretanju bez kojeg dolazi do blokade u limfnim čvorovima koja je posljedica nakupljanja odumrlih krvnih stanica u njima. Bez prikladnog kretanja tekućine može doći do upale čime se posljedično ometa normalna homeostaza imunološkog i vaskularnog sustava. Kad je o mozgu riječ, smanjena limfna drenaža može oštetiti područje odgovorno za memoriju te dovesti do nastanka Alzheimerove bolesti. Slično se događa s bilo kojim drugim organom u tijelu: kad se on ne prokrvljuje i ne čisti ispravno, može doći do disfunkcije.

Bolesti i poremećaji do kojih dolazi u slučaju lošeg protoka limfe, obično liječe imunolozi dok će se javiti potreba i za uključivanjem vaskularnih kirurga, dermatologa, onkologa ili drugih stručnjaka ukoliko nastane neka od ozbiljnijih bolesti limfnog sustava kao što su, primjerice, proširenje limfnih čvorova (limfadenopatija), otekline zbog začepljenja čvorova (limfedem) ili karcinom (limfom). Postoji nekoliko oblika limfoma, od kojih je najčešći ne-Hodgkinov limfom, tumor koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog reda.

Ukoliko se osoba oboljela od raka, osobito žene oboljele od raka dojke, podvrgava operativnom zahvatu kojim se on uklanja, protok limfe do srca može uzrokovati oticanje ili limfedem, što ovisi o težini slučaja. Pri operaciji dojke, uklanja se i dio limfnih čvorova pod pazuhom zbog čega preostali dio tog sustava kasnije radi smanjenim kapacitetom i ne uspijeva pročistiti limfni čvor te stoga nastaju otekline.

Nažalost, limfnog sustava sjetimo se samo kada se pojave zdravstveni problemi.

atma.hr – 75
Simptomi preopterećenog limfnog sustava kojem je potreban detoks:

konstantni umor i tromost
mentalna izmaglica
suhoća i svrbež kože
nadutost
bolni i ukočeni zglobovi
povećane žlijezde i limfni čvorovi
kronična glavobolja
hladne ruke i noge
kronični sinusitis
kronične prehlade i upale uha

Što je to što pokreće vašu limfu?

Budući da srce nije dio limfnog, nego krvožilnog sustava, ono ne može pumpati limfu.

Dakle, što je to što uopće pokreće kolanje limfe i eliminaciju otpadnih tvari?

Kako biste potaknuli svoju limfu i vratili organizam u ravnotežu, trebate se aktivirati – u doslovnom smislu te riječi!

Naime, prvo i najvažnije pravilo za zdrav limfni sustav glasi: fizička aktivnost!

Limfa se, naime, aktivira isključivo pokretanjem dijafragme, odnosno dubokim disanjem i – kontrakcijom mišića.

Primjerice, prakticirate li svaki dan žustru šetnju, trčanje, plivanje, jogu…, a sve to zahtijeva i duboko disanje, budite sigurni da će vaš limfni sustav (i cijeli organizam) biti zdrav.

Ne zaboravite da je vaše tijelo „dizajnirano“ za kretanje i dinamiku.

atma.hr – 78
Savjeti za prirodni detoks limfnog sustava

1. Konzumirajte što više vode i svježeg voća i povrća

Budući da čak 95 posto vaše limfe sačinjava voda, jako je važno dostatno hidratizirati organizam, primjerice konzumacijom filtrirane vode ili čajeva.

U vodu, osobito ujutro, možete iscijediti i malo svježeg soka od limuna, koji će povećati alkalnost vašeg organizma i potaknuti čišćenje od toksina.

Konzumiranje svježeg voća i povrća dodatno će hidratizirati vaš organizam i tako potaknuti rad limfnog sustava.

Sirovo i svježe voće i povrće opskrbit će vaš organizam vitaminima, mineralima i enzimima, koji će pomoći „razbijanju“ nakupina toksina u vašem organizmu.

Takva hrana stvara i zaštitnu barijeru u vašim crijevima te sprečava, primjerice, pojavu sindroma propusnosti crijeva.

2. Krećite se, plivajte, skačite, trčite, biciklirajte!

Kada je riječ o limfnom sustavu, ne možemo dovoljno naglasiti važnost tjelesne aktivnosti.

Kada bi vaš limfni sustav mogao govoriti, jedino što bi vam poručio bilo bi: „Skačite! Vježbajte! Krećite se!“

Svaki oblik kretanja i aktivnosti povećava pritisak u limfnim žilama te na taj način pokreće limfu.

Bilo da je riječ o plesu, skakanju na trampolinu, bicikliranju, jogi, tai chiju… svaki je izbor dobar na svoj način.

A, ako ste odabrali šetnju, hodajte žustro i što češće podižite ruke u zrak i spuštajte ih – to će također potaknuti vašu limfu.

Monotoniju sjedenja za radnim stolom također možete „razbiti“ povremenim podizanjem ruku ili izvođenjem čučnjeva.

Za rad limfnog sustava odlične su i jogijske vježbe inverzije, poput svijeće ili stoja na podlakticama, jer preokreću tok krvi i limfe i tako stimuliraju organizam.

U tim položajima gravitacija radi u vašu korist, a ne protiv vas, te vaše zglobove oslobađa pritiska.

atma.hr – 39

3. Priuštite si limfnu drenažu i(li) suho četkanje tijela

Limfna drenaža poseban je oblik masaže koji ciljano stimulira pokretanje limfe kroz tijelo.

Tijekom ove masaže primjenjuju se specifični kružni pokreti u smjeru srca koji imaju zadatak pokrenuti drenažu fluida i otpadnih tvari iz organizma.

Istraživanja su pokazala da se limfnom masažom može pokrenuti čak 78 posto stagnirajuće limfe, koja se tako ponovno vraća u cirkulaciju. No, naravno, nemojte se oslanjati samo na masažu, nego je kombinirajte s redovitom tjelovježbom.

Osim masaže, prakticirati možete i suho četkanje tijela prirodnom četkom, i to ujutro, najbolje prije tuširanja.

Na taj način, osim što ćete ukloniti mrtve stanice kože, potaknut ćete cirkulaciju, otvoriti začepljene pore te stimulirati znojne žlijezde i rad limfnog sustava.

Suho četkanje uvijek započnite od stopala pa se kružnim pokretima polako krećite prema srcu. Svaku ruku četkajte od dlanova prema ramenima i vratu.

Dobra je vijest i ta da ćete suhim četkanjem smanjiti i celulit i vaša će koža biti ljepša i blistavija.

4. Spavajte u širokoj pidžami i ugodnom donjem rublju

Jeste li znali da se veći dio detoksikacijskog procesa u vašem organizmu odvija noću – između 22 h i 2 ujutro?

Zato je jako važno da noću spavate u širokoj pidžami ili spavaćici te da nosite rublje koje vam se ne urezuje u kožu.

Naime, preuska odjeća i rublje mogu ometati protok limfe i detoksikacijski proces, stoga ih izbjegavajte.

Preuski grudnjaci sa žicom također ometaju protok limfe i cirkulaciju (imajte na umu i to da se najveće nakupine limfnih čvorova nalaze ispod pazuha i na gornjem dijelu vaših prsa!)

atma.hr – 75
5. Prakticirajte duboko trbušno disanje

Svoj limfni sustav možete pokrenuti i dubokim trbušnim disanjem.

Na taj način smanjit ćete i osjećaj preopterećenosti i stresa, koji se negativno odražava na vaš limfni sustav. Izdvojite svaki dan barem 5 minuta za trbušno disanje.

Trbušno disanje izvodi se tako da sjednete zatvorenih očiju, ravne kralježnice te duboko udahnete.

Dok uvlačite zrak u pluća, potpuno izbacite trbuh prema van (zamislite kao da vam se u trbuhu nalazi veliki balon).

Zatim s izdahom polako ispraznite „balon“. Ponavljajte tijekom 5 minuta ili više – možete i nekoliko puta na dan.

To je izvrstan način da svom tijelu pošaljete signal relaksacije i opuštanja. A vaš limfni sustav će vam na tome biti zahvalan.

6. Sauna

Ukoliko ste osoba koja iz određenih razloga ne može ili ne smije izvoditi takve vježbe, sauna je sjajno rješenje kojim se, stimulacijom žlijezda znojnica, izlučuju nakupine otrova kao što su bakar, olovo, natrij, živa te mnogi drugi. Naravno, odlazak u saunu može poslužiti i kao nadopuna vježbama čime će se limfni sustav brže i kvalitetnije pročistiti.

7. Masaža dojki

Masaža, odnosno, limfna masaža predstavlja jedan od najpopularnijih načina pročišćavanja limfnog sustava, osobito područja kao što su dojke i pazusi. Dojke je potrebno masirati pažljivo, nježnim kružnim pokretima koji se kreću od bradavice prema pazuhu i prema dolje. Ovime se limfna tekućina uklanja iz limfnih čvorova pod pazuhom i iz dojki, a predstavlja tehniku koja se može primijeniti i na ostala limfna čvorišta.

8. Ljekovito bilje

U pročišćavanju limfnog sustava može pomoći i ljekovito bilje. Pritom je najučinkovitija ehinaceja koja pomaže jačanju stanica limfnih čvorova zvanih mikrofagi, a koje izlučuju otrove iz limfnog sustava. Slično će djelovati i ricinusovo ulje koje se primjenjuje na površini kože. Natopite tkaninu ricinusovim hladno prešanim uljem i preko noći ju ostavite neka djeluje na donji dio trbuha. To će potaknuti protok limfe, smanjiti upalu, ali i poboljšati cjelokupni probavni sustav.

atma.hr – 78
Moć običnog trampolina

Terapija odskokom ili skakanjem je također jedan vid vježbanja koji se posebno usredotočuje na drenažu i detoksikaciju limfnog sustava. Laganim skakutanjem na odskočnim površinama (kao što je trampolin) poboljšava se cirkulacija i limfna drenaža. Skakutanje se smatra učinkovitijim od samog hodanja jer pritisak koji se stvara u donjim udovima (prilikom dodira s podlogom) utječe na zatvaranje i otvaranje limfnih „ventila“ čija je uloga propuštanje limfne tekućine u jednom smjeru, što je obilježje toka limfnog sustava – odozdo prema vratu. Pri skakanju će se ti ventili učinkovitije otvarati (i zatvarati) i tako bolje drenirati cijeli sustav.

Nabavite kućni mini trampolin i već 15-ak minuta skakanja svakog dana probudit će sve stanice i bolje nego ijedna druga aktivnost pokrenuti limfu zaduženu za izbacivanje toksina iz organizma!

Kada pokrenemo tijelo, svaka naša stanica ima od toga koristi jer pojačana cirkulacija donosi više hranjivih tvari i kisika te ubrzano odnosi štetne produkte metabolizma koji mogu biti toksični.

Kad mirujemo, toksini se zadržavaju u organizmu pa je potrebno redovito se kretati, izmjenjivati periode intenzivne i umjerene aktivnosti, uz dovoljno odmora i tako drastično smanjiti zatrovanost stanica pa i cijelog organizma.

U aktivnom tijelu rad stanica se mijenja i kroz staničnu membranu događa se i do 10 puta brža izmjena tvari! Međustanična tekućina prima izbačene viškove i toksine iz stanica, kako bi se stanica pročistila, bolje funkcionirala i bila spremnija na obranu od mikroorganizama.

atma.hr – 75
Najbolja preporuka za staničnu tjelovježbu je tzv. antigravitacijski trening, za kojeg možete odvojiti 15-ak minuta svakog dana. To su vježbe laganih do intenzivijih skokova po vertikalnoj osi na trampolinu.

Ako nemate mogućnost vježbati na trampolinu, postoje vježbe s istim ciljem na debeloj strunjači, u vodi i obrnuti položaji uz zid, ali daleko najbrži rezultati za staničnu revitalizaciju i otpornost su vježbe na trampolinu.

Skokovi na trampolinu će već u prvoj minuti izazvati osmjeh na licu i vratiti u djetinjstvo. Imate savršen osjećaj zadovoljstva, laganog i pokretnog tijela.

Amortizacijom se na trampolinu apsorbira preko 85 posto opterećenja, što je minimalno opterećenje na zglobove.

Svaka stanica ima dobrobiti od poskoka i zato se ovakvo vježbanje zove – stanična tjelovježba. Stanica se na mikrorazini pokreće gore-dolje i na trenutak postane bestežinska, a na trenutak je izložena opterećenju. Tako se stanice međusobno guraju, rastežu i masiraju te povećavaju intracelularnu cirkulaciju.

Dok skačete, zamišljajte u svom tijelu milijune sitnih stanica koje se pokreću gore-dolje, i budite bez straha jer svaka stanica ima sposobnost prilagodbe na vanjska opterećenja. Skokovi stvaraju veću gravitacijsku silu, ali na trampolinu ne prelaze našu razinu tolerancije, dok kod skokova na tvrdom i trčanja – prelaze.

atma.hr – 78
Skakanje na trampolinu stimulira proteinsku proizvodnju, što jača stanične membrane i direktno utječe na jačanje tkiva, bolji tonus tkiva i veću otpornost na povrede.

Faza doskoka snaži sve mišiće na tijelu, kao ni u nijednoj drugoj vrsti aktivnosti, a za fazu odskoka nije potrebna tolika snaga jer dolazi do reverzibilnog procesa sila. Na taj se način pokreće limfni sustav!

Za razliku od krvožilnog sustava, limfni nema svoju pumpu koja potiče kretanje limfe po tijelu, a limfne žile imaju dvostruko više zalizaka u odnosu na vene. Za pokretanje limfe po tijelu nužan je mišićni rad!

Osobe koje se ne kreću i unose premalo tekućine, imaju gustu limfu punu toksina. Takva limfa cirkulira im po tijelu i prenosi viruse, bakterije, stanice karcinoma i slično.

Za pravilno pokretanje limfnog sustava, najvažnija je mišićna kontrakcija nogu koja gura limfu prema srcu. Vertikalne sile kod skokova naizmjenično otvaraju i zatvaraju limfne zaliske, mijenjaju stanični tlak i tako još puno sati nakon vježbanja čiste organizam. Osjećaj pečenja u listovima je znak ste pokrenuli limfu!

Barbara Kovačević, portalosuma.com / alternativa-za-vas

73 DETOKS OD A DO Ž

banner za knjige detoks