Woman photo created by bearfotos - www.freepik.com

Je li vaša svakodnevnica jako stresna? Ako je odgovor pozitivan, ne treba vas čuditi činjenica da ste stalno gladni i da, kada ogladnite, jedete masnu i slatku hranu. Stručnjaci tvrde da povećana razina stresa može povećati razinu šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osjećaj gladi.

atma.hr – 78
Jeli ste prije nekoliko minuta i već osjećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše utjecati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu.

Postoji više razloga zbog kojih osjećamo glad vrlo brzo nakon što smo jeli, a neke od najčešćih možete pronaći u nastavku teksta. Kada budete svjesni razloga, moći ćete poduzeti potrebne korake da ih riješite – dovoljno će biti samo malo više truda (i odricanja).

1. Izbjegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije dio vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati pretjeranu glad.

Konzumiranje hrane bogate vlaknima “ubit” će glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim tlakom i kolesterolom.

atma.hr – 39

2. Ne konzumirate dovoljno proteina

Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju smanjiti unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme.

Proteini se sporije razgrađuju i zato nas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne trebate se brinuti o unosu proteina jer ih možete dobiti iz biljaka kao što su grah, grašak, mahune, orašasti plodovi i sjemenke.

3. Jedete previše šećera

Jednako kao primjerice alkohol, cigarete ili droge – i šećer stvara ovisnost. Zato nije nimalo čudno ako osjećate glad samo nekoliko minuta nakon što ste pojeli nešto slatko.

Ako želite smanjiti želju za slatkim, onda ćete morati smanjiti unos šećera. Taj dio možda će vam olakšati činjenica da šećer dovodi do pretilosti, uzrokuje propadanje zubi, a posljedica pretjeranog unosa može biti i primjerice dijabetes tipa 2.

atma.hr – 78
4. Pod velikim ste stresom

Je li vaša svakodnevnica jako stresna? Ako je odgovor pozitivan, ne treba vas čuditi činjenica da ste stalno gladni i da, kada ogladnite, jedete masnu i slatku hranu. Stručnjaci tvrde da povećana razina stresa može povećati razinu šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osjećaj gladi.

Zbog svega navedenog pokušajte izbjegavati stres. S obzirom na to da je u današnje vrijeme vrlo teško izbjeći ga u potpunosti, pronađite neku aktivnost koja će vam pomoći da se oslobodite stresa, ali i smanjite apetit i sve druge komplikacije povezane sa stresom.

5. Dehidrirani ste

Konzumacija dovoljne količine vode, barem dvije litre dnevno, bitna je za naše zdravlje, ali i za sprječavanje prejedanja. U nekim slučajevima kad mislite da ste gladni, zapravo osjećate žeđ.

Bitno je da vaše tijelo pravilno hidrirate, a ako ste u skupini koja zaboravlja posegnuti za čašom vode, možete namjestiti podsjetnik na mobitelu, napisati poruku na vašem stolu ili pronaći neki svoj način koji će vas podsjećati da dovoljno pijete.

zadovoljna.hr

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje