Foto: adme

Radite sjedeći – leđa vam na tome neće biti puno zahvalna. Osjećate nelagodu, bol, napetost u mišićima i vaše držanje se iz dana u dan pogoršava.

atma.hr – 78
Ukoliko nemate vremena da odete na masažu, a potrebno vam je opuštanje, pomoći će vam ovih pet učinkovitih vježbi istezanja, koje možete raditi na stolici u kancelariji, prenosi uspesnazena.com.

Isprobali smo uredsku mini-jogu! Vježbe na stolici su zapravo adaptacija klasičnih vježbi istezanja. Predlažemo vam da učinite nešto lijepo za vaša leđa, a na kraju članka vas očekuje bonus!

1. Leptirova krila

1 12

Djeluje na: vratne pršljenove, krvotok i vraća kičmu u pravilan položaj.

Početni položaj: sjesti na ivicu stolice i ispraviti leđa. Noge trebaju biti u širini ramena, a stopala čvrsto na podu.

Ova vježba sadrži nekoliko prilagođenih vježbi za istezanje (Zmija, Čamac). Savijemo ruke u laktovima i spojimo ih na potiljku s prepletenim prstima. Laktove raširimo najviše što možemo. Dok udišemo, širimo ruke i isprsimo se.

atma.hr – 39

Kad izdišemo, vraćamo se u početni položaj i savijamo leđa, a time uvlačimo grudni koš. Osjetit ćete kako vam se mišići zatežu, ali to ne smije izazivati bol. Osjećaj cijelo vrijeme mora biti ugodan.

Ponoviti: 5 puta.

2. Mačja leđa

2 10

Djelovanje: Uklanja bolove u križima i vraća u prirodan položaj pršljenove u donjem dijelu leđa.

Početni položaj: sjedeći, leđa uspravljena, ruke na koljenima.

Dok udišemo, isprsimo grudni koš i trudimo se maksimalno spustiti ramena i približiti lopatice. Tjemenom stremimo uvis. Tijekom izdaha, savijamo leđa i ramena maksimalno povlačimo naprijed. Glavu savijamo ka koljenima.

Ponoviti: 8 puta.

3. Vijak

3 10

Učinak: Otklanja bol u križima, olakšava rad želuca i crijeva.

Početni položaj: sjedeći, leđa su uspravljena, a stopala čvrsto na podu.


Widget not in any sidebars

Udahnemo duboko i dok izdišemo, okrećemo ramena u jednu stranu, trudeći se pritom da ne pokrećemo trup. Držimo se rukama za naslon stolice i ne savijamo se. Zadržimo se u tom položaju oko 30 sekundi i za to vrijeme napravimo pet dubokih udaha i izdaha. Zatim se vratimo u početni položaj.

Ponoviti: 3 puta u svaku stranu.

4. Balerina

4 7

Djelovanje: poboljšava cirkulaciju nakon dugotrajnog sjedenja, isteže bočne mišiće, kao i mišiće grudnog koša.

Početni položaj: sjedeći, leđa uspravljena.

Jednom rukom se držimo za sjedište stolice i sasvim opustimo rame. Podižemo drugu ruku i dok se polako naginjemo u stranu, osjećamo kako se mišići istežu. Pazimo da tijelo ne naginjemo naprijed ili nazad.

Ponoviti: 10 puta u svaku stranu.

5. Ptica

5 5

Učinak: uklanja umor u nogama, isteže mišiće bokova i donjeg dijela leđa.

Početni položaj: sjedeći, s uspravljenim leđima. Članak jedne noge položiti odmah iznad koljena druge noge.

atma.hr – 78
Dok naginjemo tijelo naprijed, osjećamo kako nam se grudni koš širi. Trudimo se trbuhom dotaknuti butine. Strogo pazimo da leđa ostanu uspravljena. Ostanemo u tom položaju oko 30 sekundi i za to vrijeme napravimo pet dubokih udaha i izdaha. Zatim promijenimo nogu.

Ponoviti: 2-3 puta u svaku stranu.

Bonus: Najbolja vježba za istezanje križa

6 5

Ovu vježbu vjerojatno nećete moći raditi u uredu jer je početni položaj – ležanje na leđima, ali trebate je upamtiti i raditi kod kuće.

Ovo je omiljena vježba trenera pilatesa jer idealno isteže i opušta donji dio leđa i mišiće zadnjice. To je jedan od najboljih položaja tijela za učinkovito smanjivanje bolova u leđima, što čini ovo istezanje savršenim krajem svakog treninga. Ovu vježbu možete raditi pred spavanje, zato što ugodno opušta.

Početni položaj: ležanje na leđima.

Privučemo oba koljena do grudi. Lijevo koljeno obuhvatimo rukama i maksimalno privučemo grudima. Tek nakon toga, ispravimo i spustimo desnu nogu. Ostanemo u tom položaju oko 30 sekundi. Ponovo podignemo koljena do grudi i onda promijenimo nogu.

uspesnazena.com/adme.ru

59 KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEĐIMA

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA