Designed by Freepik

Kad shvatite da trebate živjeti u trenutku i biti svoji, shvatit ćete da u toj stvarnosti nema boli, nema tuge, nema straha. Očekivanja su nepotreban teret koji treba skinuti s leđa da bi bili slobodni i svoji. Život je je prekrasna putujuća priča, ima svoj tok i neprestano se mijenja. I zato je suludo imati očekivanja.

atma.hr – 78
Mnogi od nas često budu opterećeni očekivanjima u životu. A ako ne dobiju ono što očekuju, odgovore traže od učitelja, u sebi i na različite načine… Vjerojatno ste već mnogo puta čuli da je vrlo važno imati nešto što vas vodi u životu, nešto što vas vuče, podiže i da tek kad pronađemo to nešto, možemo biti sretni. I dugo sam vjerovala u to i imala velika očekivanja.

Očekivala sam da ću imati djecu, karijeru, bogat društveni život i u tome sam pronašala nešto što će me voditi. Tražila sam nekog vodiča, a da nisam razmišljala o njegovom značenju. Lutala sam, tražeći odgovore u sebi, meditaciji, kroz razne tretmane … i kad sam napokon saznala što me to vodi, shvatila sam da imam previsoka očekivanja u vezi s onim što me guši i opterećuje.

Shvatila sam da sam puno toga propustila u životu. Prošli su mi mnogi divni trenuci jer sam bila opterećena stvarima koje nisu bile za mene, barem ne za sada. Izgubila sam osjećaj za život, pogotovo sam zaboravila živjeti u trenutku.

atma.hr – 39

U ovom svijetu ludila, kada smo svi u žurbi, najteža bitka u kojoj ćete se ikad boriti je biti svoj. Svi očekuju da budete poput drugih, svi vas zbog nečega kritiziraju i očekuju nešto od vas. Onda vas uvuku u to pa počnete dokazivati da možete biti poput drugih, a ne shvaćate da je u biti neophodno da budeš svoj.

Počela sam dublje razmišljati o tome i došla do zaključka da sve za što imamo previsoka očekivanja nije dobro. Lijepo je imati ciljeve u životu, vizije, kao i “zvijezdu vodilju”, ali ne i očekivati da život i svemir daju sve odmah i sada. Trebamo naučiti živjeti u trenutku i dopustiti da sve što želimo uđe u naš život baš onda kada to trebamo, a ne kada to želimo.

Najveća razočaranja najčešće su rezultat naših velikih očekivanja. Kasnije nas ta razočaranja dovode do depresije, tjeskobe, tuge itd. Kad shvatite da trebate živjeti u trenutku i biti svoji, shvatit ćete da u toj stvarnosti nema boli, nema tuge, nema straha.

Lijepo je kad maštate, zamišljate i želite. No, jeste li se ikad zapitali kako je to živjeti bez ikakvih očekivanja? Samo živite… Jednostavno, bez usporedbe s drugima. Ako se trebate usporediti, usporedite se sa sobom.

atma.hr – 75
Kad živite u trenutku, vaš život postaje puno ljepši i važniji. Život u trenutku omogućuje vam da sve vidite i ništa ne propustite.

I kad kažem život, ne mislim na vašu obitelj, posao, ono što radite, s kim se družite, kako provodite vrijeme. Ne govorim o tome kao o životu. To su stvari i situacije, odnosi oko vas. A život … život je u vama, a ne oko vas.

Dakle, sve što doživite tijekom dana i što smatrate svojim životom, poput dobre financijske situacije, karijere, obitelji, društvenog života, zapravo nije pravi život. Vjerojatno mnogi od vas zaista žive svoj život najviše sat vremena dnevno. Malo nas živi u ovom sadašnjem trenutku, kada se posvetite samom sebi.

Dat ću primjer: Ako radite na sebi i posvetite se, recimo, pola sata dnevno meditaciji, tih pola sata nije vam bitno hoćete li biti odjeveni u skupu haljinu, moderne cipele i luksuzni nakit. Nije vam važno što živite u ogromnoj kući i što imate širok krug prijatelja. Nije vam važno, jer ste tada svoj na svome i živite svoj život u trenutku. A to možete u majici i donjem rublju i osjećati se božanstveno, možete raditi na livadi i osjetiti mir i bogatstvo duše.

atma.hr – 78
Dakle, vrlo je važno naučiti živjeti u trenutku, ne samo tih pola sata, već barem veći dio dana. Život je divan – i moj i tvoj i njezin. Život je tako složen, tako brz, ali istovremeno je prekrasna putujuća priča koju svatko od nas treba živjeti. Ima svoj tok i neprestano se mijenja. I zato je suludo imati očekivanja.

Očekivanja su nepotreban teret koji treba skinuti s leđa da bi bili slobodni i svoji. Kad smo potpuno otvoreni i prihvatimo se takvima kakvi jesmo, sve možemo postići bez ikakvog napora i bez ikakvih očekivanja. Istinska snaga je u duši, i u nama samima, a ne oko nas. Naš život je naša stvar.

Dolaskom na ovaj svijet, svatko od nas došao je s potencijalima i talentima, koji su dani samo njemu. Ne gubite vrijeme na očekivanja, već preuzmite odgovornost za svoj život i započnite život u trenu bez ikakvih očekivanja. Samo se prepustite i živite.

Ako malo pažnje obratite na svoju kreaciju zvanu život, neće vam trebati nikakva očekivanja da postignete ono što želite i da uspijete u životu i budete sretni. Svi oni koji imaju previsoka očekivanja, nemaju snage ni hrabrosti ni strpljenja suočiti se sa stvarnošću, već samo žele pobjeći od iste.

Da bi mogli postići sve ovo, moramo poraditi na sebi. Prvo uravnotežiti svoje tijelo i svoj život. U svemu je jako bitna ravnoteža. Možete puno raditi na sebi i rasti te naučiti kako živjeti svoj život u trenutku.

Napokon, neka vaša najveća očekivanja budu znati sebe i svoj život. Znati živjeti slobodno, zamišljati i stvarati, ali ne i očekivati.

Lidija Irmeš – učiteljica reikija

YouTube kanal

95 SADHGURU

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290