Vjerovatno ste mnogo čuli o koristima konzumacije meda. Sada vam donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako pravilno konzumirati med, da bi se izvuklo najviše iz njegovih sastojaka, i šte ne bi trebali nikada raditi prilikom upotrebe meda.

Najbolji način za uzimanje meda je jedna jušna žlica na prazan stomak ujutro i jedna navečer.

Med treba stajati u ustima i polako se rastapati nekoliko minuta. Nemojte ga odmah progutati i zaliti vodom.  Zadržavanje meda u ustima omogućit će apsorciju dijela meda kroz krvne sudove ispod jezika u organizam prije nego dospije u želudac. Tako ćete pokupiti najbolje od zdravih sastojaka meda.

Druga varijanta je da rastopite jušnu žlicu meda u mlakom mlijeku ili čaju. Onda ovaj napitak lagano pijete uz manje zadržavanje u ustima. Na ovaj način aktivira se enzim koji podstiče aktiviranje antiseptičnog i antivirusnog svojstva meda koje djeluje prvo na usnu duplji i ždrijelo, a kasnije na ostatak organizma. Ovako se dobija maksimalna zdravstvena korist meda i jačanje vašeg imunološkog sustava.

Med konzumiran ujutro dat će vam snagu i energiju, a navečer pred spavanje uz mlijeko ili čaj pomoći će vama i vašoj djeci da imate bolji san.

Med se ne daje djeci starosti ispod jedne godine (po novijim istraživanjima dvije) zbog dva razloga i to: dojenačkog botulizma, teškog oboljenja koje med može izazavati i potencijalnih alergijskih reakcija. Med sadrži veliku koncentraciju potencijalnih alergena na koje dječiji organizam nije spreman te treba biti oprezan.

Med možete staviti na opekotine odmah nakon njihovog nastanka čime ćete izbjeći stvaranje plikova i ožiljaka. Med možete staviti i na manje rane i posjekotine jer je antiseptičan. Time ćete izvršiti sterilizaciju i umanjiti bol.

Nemojte nikada izlagati med visokim temparaturama. Med postaje toksičan kada se izloži visokoj temparaturi. Zato med nikada ne stavljate u kolače ili jela koji se peku. Jako zagrijan ili zapečen med postaje štetan jer stvara ljepljivu toksičnu masu koja zakrčuje probavni trak i crijeva.

Med gubi ljekovita svojstva na temparaturi većoj od 40 stupnjeva C te ga stavljajte tek kada se čaj dobro ohladi da bi zadržao svoje pozitivno djelovanje.

Med po mogućnosti uzimajte drvenom, porculanaskom  ili plastičnom, ali ne i metalnom žlicom. Navodno dolazi do kemijske reakcije prilikom koje se gube određena svojstva meda. Iako mnogi kažu da je to mit jer se prilikom obrade meda često također koriste metalne posudem ako želite biti sigurni, izbjegavajte metalnu žlicu.

Med kristalizacijom ne gubi ljekovita svojstva. To je samo prirodni process koji se odvija kada je med skladišten na nešto nižoj temparaturi. Rok trajanja dobro zatvorenog meda je neograničen.

Zdravlje BEZ doktora