Žvakanje je početak probave, a što viče žvačete hranu vaš će vam želudac biti zahvalniji.

George Oshawa jednom je rekao: “Kako želudac nema zube, čovjek mora dobro žvakati hranu u ustima.”

Žvakanjem se stvara pljuvačka koja blagotvorno djeluje na unutarnje organe i jača obrambeni sustav.

Nadalje, žvakanjem se poboljšava okus hrane, oslobađaju se složeni šećeri iz žitarica i povrća te se na taj način smanjuje potreba za slatkim.

Žvakanjem se razvijaju strpljivost i stabilnost, a neki stručnjaci tvrde da se i štetni sastojci hrane dugim žvakanjem mogu smanjiti – i to do 50%.

Nije važno samo promijeniti prehranu, nego i način na koji tu hranu jedemo. Dokazano je da su ljudi koji zbog stresa i ubrzanoga životnog tempa ne žvaču, nego samo gutaju hranu, izloženi visokom riziku od karcinoma jednjaka. Smatra se da bi zdrava osoba svaki zalogaj treba prožvakati 30 do 50 puta, a bolesna 100 do 150 puta pa čak i više. Ako vam se to čini mnogo, počnite tako što ćete svaki dan žvakati 5 do 10 puta više svaki zalogaj, dok ne dođete do pedeset puta! Blagodati ćete osjetiti vrlo brzo!

http://www.vegehop.hr/sadrzaj/zvakati-i-samo-zvakati

Probavljanje počinje u ustima

Većina ljudi smatra da probavljanje hrane počinje u želucu. To nije istina. Ona zapravo počinje u ustima. Pljuvačka u ustima sadrži potrebne enzime za probavu. Jedan od tih enzima zove se alfa amilaza. Ovaj enzim je neophodan za razbijanje škroba koji čovjek unosi u tijelo na manje molekule koje tjelesne ćelije koriste za energiju. Kad hranu ne sažvačete dobro, onda alfa amilaza nema mogućnost da razbije škrob na manje molekule, i tako tjelesne ćelije ostavi neuhranjene, bez energije.

Drugi važan enzim u pljuvačci je jezična lipaza. Luče ga žlijezde koje se nalaze ispod jezika. On počinje probavljati masti iz hrane koju čovjek unese u usta.

Neke od nuspojava ukoliko ne žvačete temeljito

Loše probavljena hrana znači lošu apsorpciju vitamina i hranjivih tvari iz hrane koju jedete. Gutanje velikih zalogaja i brzo jedenje pridonosi refluksu koji može oštetiti sluznicu grla i jednjaka.

Ostale nuspojave uključuju nadutost, loša probava, žgaravica, plin, IBS, i niz drugih tegoba. Potpuno žvakanje ne samo da će utjecati na važe zdravlje, nego će naglasiti ukus hrane koju jedete. Učinit će vaše obroke  ugodnijim.

Prethodna objavaApsolutna ljubav
Slijedeća objavaKolege znanstvenog programa HTV-a javno podupiru K. Mišaka
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.