Foto: pixabay.com

Svi želimo ljubav, ali rijetki znaju kako je pronaći. Suvremena kultura ima nepotpun pogled na svijet jer vidi samo fizički svemir i vanjske pojave koje našem životu naizgled daju smisao. Ako se smatramo samo fizičkim bićima koja moraju manipulirati okolinom da bi preživjela ili iskusila bilo kakav privid zadovoljstva, život postaje beskrajna borba. Je li čudno što nam se život čini teškim kad popuštamo željama, natječemo se za prevlast, iskorištavamo druge ljude i okolinu te očajnički pokušavamo ugrabiti što više zadovoljstva?

atma.hr – 39

Naravno da ne možemo biti sretni živeći na takav način jer pokušavamo nemoguće. Ironija je ljudskoga života u tome što čeznemo za bezuvjetnom ljubavlju, neprekidnim blaženstvom, vječnim životom i potpunom sigurnošću, a živimo u ravnodušnoj, bolnoj, prolaznoj i opasnoj okolini. Ne možemo dostići trajno zadovoljstvo, sigurnost i mir kad nam okolnosti ne mogu pružiti ono što želimo. Zašto ne želimo to vidjeti, zašto tako uporno tragamo na krivome mjestu?

Ne moramo napustiti svoje želje. Naprotiv, želje nam pokazuju da smo namijenjeni za nešto više i trajnije. Ispod materijalnih prekrivača svi znamo da smo duhovna bića, inače ne bismo tražili nešto što se čini nedostižnim. No tražimo na krivome mjestu. Požuda je ono što nas prisiljava na neispunjenu potragu za trajnim zadovoljstvom u materijalnom svijetu. U suprotnome, lako bismo mogli shvatiti svoju situaciju i potpuno promijeniti svoj stav. Budući da nije tako, moramo potražiti pomoć kako bismo se oslobodili iluzija koje nas iznova i iznova mame u zamršenu mrežu egocentričnih želja i lišavaju vječne ljubavi na koju imamo pravo.

atma.hr – 39

Požuda je puno više od egocentrične želje za seksualnim zadovoljstvom, a seksualnost je puno šira od iskustva međusobne privlačnosti ili tjelesnog sjedinjenja. Suptilni seks, u kojem se naša požuda očituje kao sveprisutna želja za obožavanjem, ugledom ili zaradom, nalazi se u samome središtu suvremenog društva. Bismo li se bez suptilnog seksa natjecali za priznanje, manipulirali drugima radi financijske dobiti, ratovali da bismo osigurali vlast nad prirodnim bogatstvima, prekrivali ostarjela tijela skupom kozmetikom, kupovali najnovije proizvode kako bismo išli u korak s najnovijom tehnologijom i općenito iskorištavali Zemlju zbog rasipničkih navika?

Razorno djelovanje požude danas je vidljivo posvuda i planet više ne može podnositi štetu. Moramo pronaći drugi način. Naša kolektivna sudbina ovisi o sposobnosti pretvaranja požude u ljubav. Mahatma Gandhi jednom je rekao da se prava civilizacija ne temelji na udvostručavanju želja, već na njihovom dobrovoljnom ograničavanju. Tek tada slobodni smo nesebično voljeti i služiti jedni druge. Naš bi moto trebao biti “jednostavno življenje, duboko razmišljanje”.

atma.hr – 39

Da bismo mogli svojevoljno ograničiti svoje želje, moramo vjerovati da nećemo ništa vrijedno izgubiti ako odbacimo uobičajene obrasce osjetilnog uživanja. Da bismo to mogli postići, potrebna nam je pomoć. Zato je toliko važan duhovni sustav podrške. Sveti spisi, duhovni mentori i dnevne vježbe mogu nas naučiti kako da niža zadovoljstva koja su nam donijela toliko patnje zamijenimo višim, duhovnim zadovoljstvima. Kad razvijemo ljubav prema Bogu i svim bićima s kojima dijelimo ovaj planet, naše će materijalne želje postupno same otpasti jer ćemo doživljavati radost i ispunjenje koji se stalno produbljuju.

Ljubav je odgovor na probleme svijeta. No to mora biti ljubav na djelu, ljubav koja nudi nesebično služenje drugih. Iskrenost i dubinu ljubavi možemo prepoznati po stanju svjesnosti i ponašanju, a ne po riječima ili vjerovanjima. Kao duhovni ratnici moramo naučiti da u svako doba i u svim situacijama budemo spremni reći neku lijepu riječ, umanjiti sukob, ponuditi pomoć i ponizno isijavati ljubav koja raste u nama.

Da bismo mogli istinski služiti, moramo biti spremni duhovno raditi na sebi kako bismo se oslobodili najsuptilnijih utjecaja požude. Ne možemo davati ono što nemamo, ono što jesmo puno je jače od onoga što činimo. Da bismo drugima dijelili ljubav, moramo je sami iskusiti. Moramo postati živuće alternative zastrašujećem natjecateljskom raspoloženju današnjeg drušva. Kao duhovni ratnici pozvani smo da uzdignemo svjesnost svih živih bića.

Hoćeš li nam se pridružiti, dragi čitatelju, i pomoći u stvaranju kulture ljubavi?

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Duhovni Ratnik 2 – Preobrazba požude u ljubav”

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/duhovniratnik2/