Bruce Lee (San Francisco, 27. studenoga 1940. – Hong Kong, 20. srpnja 1973.), bio je kinesko-američki glumac i majstor borilačkih vještina, koji je razvio sistem borilačke vještine, odnosno, koncept samoobrane “Jeet Kune Do”.

U filmovima je glumio od malih nogu te je tako zabilježeno da je svoju prvu ulogu ostvario kada mu je bilo manje od godinu dana u filmu “Golden Gate Girl”. Tijekom svoje filmske karijere snimio je više od 30 filmova te je žanr borilačkih filmova (kung-fu film) učinio svjetski popularnim i utjecajnim. Iako je službeni uzrok njegove smrti edem na mozgu, postoje i mnoge teorije zavjere koje sugeriraju kako njegova smrt nije bila prirodna.

Iako je od tragične i misteriozne smrti Brucea Leeja prošlo već više 40 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju, a on je i dalje ikona popularne kulture, nadahnuće ne samo mnogobrojnim mladima, nego i filmašima, reperima, dizajnerima… Na njegov grob u Seattleu netko svaki dan stavlja svježe cvijeće, a životopis “The Bruce Lee Story”(“Priča o Bruceu Leeju”), koju je napisala njegova udovica Linda Lee, doživjela je već 14 izdanja.

Dana 20. srpnja 1973. godine, dok je snimao film “Igra smrti” (Game Of Death – Bruce Lee’s Game Of Death, koji je poslije dovršio njegov prijatelj Robert Clouse), otišao je u posjet prijateljici, glumici Betty Ting Pel, kojoj je kanio ponuditi glavnu žensku ulogu u svojem sljedećem filmu. Boljela ga je glava, pa mu je ona ponudila tablete protiv boli, koje je i sama koristila. Samo nekoliko trenutaka nakon što ju je progutao, Bruce Lee se onesvijestio. Uspaničena Ting Pel odmah je pozvala hitnu pomoć, no, kad su bolničari stigli, on je već bio mrtav.

Liječnici su napisali da je glumac u 32. godini umro od cerebralnog edema, izazvanog alergijskom reakcijom na lijek koji dotad nije uzimao. Mnogi nisu mogli povjerovati kako je zdrava osoba, u naponu snage, tako iznenada umrla. Sumnjalo se i da ga je Betty Ting Pel otrovala, pa je dugo morala dokazivati svoju nevinost, drugi su, pak, tvrdili kako je netko ljubomoran na njegov uspjeh bacio na njega kletvu te je njegova smrt djelo crnih sila.

Nakon tradicionalnoga kineskog ispraćaja u Hong Kongu, kojemu je prisustvovalo više od 30 tisuća obožavatelja, obitelj Lee vratila se u Seattle, gdje je njegovo tijelo pokopano na groblju Lake View.

Bruce Lee i danas je kultno ime među obožavateljima borilačkih vještina, a Kinezi ga smatraju nacionalnim junakom. U Pekingu je otvoren muzej posvećen njegovim filmovima, a u Hong Kongu su mu 2005. godine podignuli spomenik. Zanimljivo, iste godine Leejev spomenik podignut je i u Mostaru, čiji autor je poznati hrvatski kipar Ivan Fijolić. Na inicijativu “Urbanog pokreta” otkriven je spomenik junaku koji je bio drag svima u tom gradu, podijeljenom zbog rata.

(Izvor: Wikipedia)

bruce-horoskop

atma.hr – 52
Budući da se Sunce nalazi u Lagni (podznak), horoskop ćemo prvo razmotriti istodobno i od Udaya lagne (podznak, ascendent) i Surya lagne (položaj Sunca).

Bruce Lee je rođen u podznaku Škorpiona, što ukazuje na njegovu karizmatičnost, hrabrost, ekstremnost i buntovnost. Jedno od zanimanja koje se u Jyotishu veže uz Škorpiona je i majstor borilačkih vještina. Sunce (samopouzdanje, ambicija, snaga, karizma, vatra, snaga volje, vodstvo) nalazi se u podznaku, 1. kući, dakle, u znaku Škorpiona, što povećava odlike energičnosti i natjecateljskog duha. Jyotish klasik, “Bhrigu samhita”, za ovaj položaj Sunca kaže da donosi bogatstvo, kraljevsku raskoš, ponositost, slavu i veliki utjecaj. Ono je ujedno i vladar 10. kuće karijere, što tvori Karmajiva yogu (vladar 10. kuće nalazi se u Lagni), planetarnu kombinaciju, pa je time označilo život Bruce Leeija u “borilačkim vodama”.

Sunce i podznak u Škorpionu nalaze se u Anuradha nakshatri (jedna od 27 zvijezda stajačica), koja ukazuje na brojna putovanja, mijenjanje mjesta boravka, bogatstvo, prijateljstva i partnerstva, vodstvo i dobre organizacijske sposobnosti.

Vladar podznaka, Mars (tijelo, ratnik, borilačke vještine, borilački i natjecateljski duh, borbenost, oštri predmeti), nalazi se u lošoj 12. kući (gubitak, svršetak, bolest, strane zemlje). Ovo ponovno potvrđuje da će se Bruce Lee baviti borilačkim vještinama, da će često putovati i mijenjati mjesto prebivanja, ali da će i rano otići s ovoga svijeta u stranoj zemlji, budući da on ovdje tvori Ava yogu (kratak život). Međutim, Mars ovdje tvori i Vimala Harsha Raja yogu (vladar 6. kuće u 12. kući), koja daruje uspjeh.

U ovoj 12. kući nalaze se čak četiri planeta: spomenuti Mars, Merkur (putovanja, intelekt, govor, pisanje, izdavaštvo), koji je ujedno i atmakaraka (predstavlja tijelo i dušu osobe), Venera (umjetnost, film) i Mjesec (javni život, film). Za ovu kombinaciju, Jyotish klasik, “Garga hora”, kaže sljedeće: “Osoba će patiti od bolesti, bit će lišena želja i uznemiravana od kralja (osoba višeg  ranga) i lopova.” Ovu situaciju donekle popravljaVenera, koja se ovdje nalazi u svom vlastitom znaku, Vagi. Ona ovdje tvori i Viparita Vimala Raja yogu (vladar 12. kuće je u 12. kući), koja daruje moralnost, zadovoljstvo, sreću, nezavisnost, cijenjeno zanimanje i dobre odlike.

Budući da nema niti jednog planeta, osim Sunca, u 2. ili 12. kući od Mjeseca, ova situacija stvara lošu Kemadruma yogu, koja uvjetuje loše zdravlje i nemirnost uma.

Ono što jasno ukazuje na kratak život i preranu smrt svakako je nedostatak dobroćudnih planeta u kendra kućama (1., 4., 7. i 10.), i smještaj Saturna (dužina života, smrt, gubitak), u lošoj 6. kući (nesreće, oboljenje), u znaku (Ovan) svoje debilitacije (iznimna slabost).

Merkur, vladar 8. kuće (smrt), nalazi se u lošoj 12. kući (svršetak, gubitak, strane zemlje). Nadalje, podznak (život, cjelokupno zdravlje) nema potporu (aspekt) niti od jednog dobroćudnog planeta, a konjukcija Marsa (vladar Lagne i loše 6. kuće) i Merkura (vladar loše 8. kuće) u 12. kući stvara nekoliko loših Arishta yoga (ove su yoge iznimno loše po zdravlje i život osobe).

Saturn, kao vladar 3. kuće (film, TV, mediji), u lošoj 6. kući (nezgode, nesreće, sukobi, neprijatelji) najavljuje velike probleme i prerani svršetak karijere. Kao vladar 3. i 4. kuće, svojim položajem u 6. kući Saturn tvori lošu Mriti yogu i Kuhu yogu.

Retrogradni Jupiter (djeca), vladar 5. kuće djece (a posebno prvog djeteta) u lošoj 6. kući (nezgode, nesreće, oboljenje), aspektiran od loše smještenog Merkura (vladar kuće smrti), i u konjukciji s debilitiranim Saturnom (dužina života, smrt), doveo je također i do prerane, nesretne smrti njegovog prvog djeteta, sina Brandona. Na probleme s djecom ukazuje i položaj Ketua u 5. kući djece. Gubitak djeteta dodatno potvrđuje i loša Pamara yoga (vladar 5. kuće, Jupiter, u 6., 8, ili 12. kući).

Konjukcija Jupitera i Saturna govori da je Bruce Lee bio fanatičan u svojim uvjerenjima i da se oštro suprotstavljao svojim neprijateljima.

Smještaj Rahua u 11. kući ukazuje na dobrobit od prijatelja iz stranih zemalja, nagli uspon, ali i pad.

U Dashamshi (varga tj. podjelna karta koja govori o karijeri), podznak je također uŠkorpionu, Sunce je isto tako u 1. kući i vladar je 10. kuće karijere (Karmajiva yoga), a vladar podznaka, Mars, nalazi se u 3. kući. Sve ove značajke ukazuju na uspješnu karijeru borca na filmskom platnu i TV-u.

Chandra lagna (horoskop od položaja Mjeseca) dodatno nam pojašnjava brz uspon, ali i preranu smrt, budući da ovdje postoji cijeli niz dobrih i povoljnih yoga (planetarnih kombinacija), ali i, nažalost, nekoliko vrlo loših yoga.

Ovdje se u 1. kući nalaze Mjesec, Merkur, Mars i Venera, a Venera u ovoj kući, i svom vlastitom znaku Vage, tvori vrlo povoljnu Malavya yogu, koja daruje uspjeh u umjetnosti, slavu, bogatstvo, a također i prvo muško dijete. Povezanost Venere s Mjesecom Merkurom je iznimno povoljna, a prisutnost Marsa (vladar 2. kuće novca) u ovoj kombinaciji također daje svoj obol glede stjecanja bogatstva i društvenog statusa. Međutim, kao vladar 2. kuće i 7. kuće (marake – kuće ubojice), Mars je ujedno i maraka planet (planet ubojica), opasan po život.

U 7. kući smjestili su se debilitirani Saturn i Jupiter, a oba ova planeta stvaraju međusoban odnos (putem aspekata) sa Mjesecom, Marsom, Merkurom i Venerom, koji se nalaze u spomenutoj 1. kući. Utjecaj debilitiranog Saturna nije povoljan, dok je ovdje Jupiter, kao vladar 3. i 6. kuće, donekle snažan u Ovnu, prijateljskom Marsovom znaku, pa je podario Brucea Leeija s velikom hrabrošću i entuzijazmom. Pored toga, međusobni odnos Jupitera s drugim planetima odgovoran je i za njegovo ćudljivo i autoritativno ponašanja, dok je odnos između Marsa i Jupitera s Merkurom blagoslovio Brucea Leeija s uspjehom u sportu (borilačke vještine).

Konjukcija Venere i Mjeseca u 1. kući daje veliki uspjeh u glumačkoj karijeri, a također i u produciranju i režiranju filmova. Prisutnost većine dobroćudnih planeta u 1. kući rezultiralo je multi-talentiranošću u različitim aspektima života.

Dobra strana Jupitera u Chandra lagni (7. kuća) ukazuje na vitalnost i pobjedu nad neprijateljima, dok njegove negativne osobine (vladar 6. kuće nesreće), “potpomognute” aspektom debilitiranog Saturna, utjecale su da Mars zadrži status snažne marake (planet ubojica).

Debilitirani Saturn (dužina života) u 7. maraka kući (uzročnik smrti) i utjecaji Marsa (maraka – planet ubojica), Jupitera (vladar 6. kuće nesreće), i Venere (vladar 8. kuće smrti), odigrali su veliku ulogu u preranoj smrti Brucea Leeija.

Autor: Nikola Đurđević
https://jyotish-vedska-astrologija.com/