Mahashivaratri je jedan od najvećih i najznačajnijih među svetim festivalima Indije. Za svakog duhovnog tragača ostajanje budnim ove noći izuzetno je korisno za njegovo fizičko i duhovno blagostanje. Ove noći sjeverna hemisfera planeta je pozicionirana na takav način da u čovjeku postoji prirodni uzlet energije. Ovo je dan kada priroda gura čovjeka prema njegovom duhovnom vrhu. Što čini ovu noć važnom i kako je možemo iskoristiti?

atma.hr – 52
U indijskoj kulturi nekada je bilo 365 festivala u godini. Drugim riječima, ljudima je samo bio potreban izgovor da slave svaki dan u godini. Ovih 365 festivala slave razne povijesne događaje, pobijede ili određene životne situacije, poput žetve, sadnje i ubiranja plodova. Za svaku situaciju postojao je festival.

Četrnaesti dan svakog lunarnog mjeseca ili dan od mladog Mjeseca poznat je kao Shivaratri. Među svih dvanaest Shivaratri-ja koji se javljaju u kalendarskoj godini, Mahashivaratri, onaj koji se javlja u veljači/februaru-ožujku/martu je od najvećeg duhovnog značaja.

Ove noći sjeverna hemisfera planeta je pozicionirana na takav način da u čovjeku postoji prirodni uzlet energije. Ovo je dan kada priroda gura čovjeka prema njegovom duhovnom vrhu. Da bismo to iskoristili, u ovoj tradiciji uspostavljamo određeni festival koji traje cijelu noć. Jedan od temelja ovog noćnog festivala je osigurati da ostanete budni. Da biste dozvolili da ovaj prirodni nalet energije pronađe svoj put, ostajete uspravljene kralježnice.

Mahashivaratri je vrlo važan za ljude koji su na duhovnom putu. Također je vrlo važan za ljude koji su u obiteljskoj situaciji, kao i za one ambiciozne. Razlog zašto su ovaj dan i noć u jogijskoj tradiciji od tolikog značaja je zbog mogućnosti koje on pruža duhovnom tragaču.

Suvremena znanost prošla je kroz mnoge faze i stigla je danas do točke  gdje pokušavaju dokazati vam da sve što znate kao život, sve što znate kao materiju  i postojanje, sve što znate kao kozmos i galaksije je samo jedna energija koja se manifestira na milijun načina.

Ova znanstvena činjenica je iskustvena stvarnost svakog Jogija. Riječ „jogi“ označava onoga tko je spoznao jedinstvo postojanja. Kada kažemo „joga“, ne mislimo na neku određenu praksu ili sistem. Sva čežnja za upoznavanjem neograničenog, sva čežnja za spoznajom jedinstva u postojanju je Joga. Mahashivaratri noć pruža pojedincu priliku da to iskusi.

atma.hr – 52
Najtamnija noć u godini

Shivaratri je najmračniji dan u mjesecu. Proslava Shivaratrija svakog mjeseca, a određenog dana Mahashivaratrija, gotovo se čini kao proslava tame. Bilo koji logičan um odupirao bi se tami i prirodno bi se odlučio za svjetlost. Ali riječ “Shiva” doslovno znači “ono što nije”. “Ono Što jest” je postojanje i stvaranje. “Što nije” – je Shiva.

Ako otvorite oči i pogledate oko sebe, ako je vaša vizija okrenuta malim stvarima, vidjet ćete puno stvaranja. Ako vaša vizija doista traži velike stvari, vidjet ćete da je najveća prisutnost u postojanju – velika bezgraničnost, beskonačnost, prostor. Nekoliko točaka koje nazivamo galaksijama općenito su puno primjetnije, ali ogromnu prazninu koja ih drži na okupu ne primjećuju baš svi … Ovo prostranstvo, ta neograničenost prostora, je ono što se naziva Shiva.

Dakle, kad kažemo Shivaratri, koja je najmračnija noć u mjesecu, to je prilika da čovjek raspusti svoja ograničenja, da iskusi bezgraničnost izvora stvaranja, koji je sjeme svakog čovjeka. Mahashivaratri je prilika i mogućnost da se dovede do tog iskustva bezgraničnosti u svakom čovjeku, koja je izvor svega stvorenog. Naša želja i blagoslov je da ne smijete proći kroz ovu noć, a da ne upoznate barem trenutak prostranstva ove beskonačnosti. Neka ova noć za vas bude ne samo noć budnosti, već noć buđenja.

Sadhguru / ishaeu.org

95 SADHGURU

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290