Foto: pixabay.com

Ovi orašasti plodovi imaju jače djelovanje po zdravlje – ako ih koristite na ovaj način!

atma.hr – 39

Bademi su puni vitamina i hranljivih materija, te imaju veliki broj zdravstvenih prednosti. Štite srce i vene, poboljšavaju pamćenje i snižavaju kolesterol.

Preporučuje se da svaki dan pojedete nekoliko badema dnevno. Ali, njihovu hranjivost još ćete više osjetiti ako ih preko noći ostavite natopljene u vodi.

Tako ćete smanjiti količinu kiseline koja se nalazi u ljusci orašastih plodova, a koje mogu smanjiti apsorpciju hranjivih tvari iz badema u tijelu.

Iz mokrih badema organizam će još bolje upiti njihovu hranjivost, vitamine i minerale, stimulirati aktivnost enzima u tijelu i poboljšati probavu.

Namočeni bademi imaju više vitamina B i enzima poput lipaze od suhih badema i ukusniji su.

atma.hr – 78
Također, blanširani bademi su dobar izvor kalija, vlakana, proteina i zdravih masnoća, uključujući monozasićene i polizasićene masne kiseline, dok s druge strane imaju malu količinu zasićenih masti.

U ovom orašastom voću se nalaze i kalcij i željezo, te moćni antioksidansi koji nas drže zdravijim.

Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, namočeni bademi poboljšavaju rad probave, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i kroničnih bolesti, poput srčanih smetnji i reumatoidnog artritisa.

Osim toga, efikasan je saveznik i kod mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, a time i unos kalorija i potiče gubitak kilograma.

Najbolji pristup je namakanje u dvije čaše vode tijekom 24 sata.

Oko 250 grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte ih toplom vodom.

Nakon 12 sati iscijedite vodu i dodajte u bademe dvije žličice soli.

atma.hr – 75
Zatim ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.

Nakon 24 sata namakanja lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila.

Namočene bademe možete koristiti tjedan dana, bez bojazni da će izgubiti svoje nutritivne vrijednosti.

stil.kurir

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".