Food photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Ako ste dosad kupovali biljna mlijeka, vrijeme je da ih počnete i sami pripremati. Iznenadit ćete koliko je jednostavno i lako! Bilo da se odlučite za izradu rižina, bademova, zobenog ili pak sojina mlijeka, bit će to za vas bolja i zdravija opcija od kupovne – i daleko ukusnija!

atma.hr – 78




Već dugo ne pijete kravlje mlijeko zbog etičkih razloga ili zato što ne odgovara vašem probavnom sustavu? Umjesto toga, radije birate biljna mlijeka, koja su daleko bogatija nutrijentima i usto ne sadrže štetne hormone i teško probavljivu laktozu?

Ako ste dosad kupovali biljna mlijeka, vrijeme je da ih počnete i sami pripremati. Iznenadit ćete koliko je jednostavno i lako!

Bilo da se odlučite za izradu rižina, bademova, zobenog ili pak sojina mlijeka, bit će to za vas bolja i zdravija opcija od kupovne – i daleko ukusnija! Trebat će vam svega nekoliko sastojaka – obično samo glavni sastojak i voda, uz dodatak nekog prirodnog zaslađivača, ako volite slađi okus.

Volite li kremastija mlijeka bogatijeg okusa, idealan izbor za vas su orašasti plodovi, poput badema ili indijskih oraščića. S druge strane, zobeno ili rižino mlijeko je laganije strukture, nešto je siromašnije kalorijama, a opet jednako fino i ukusno.

atma.hr – 39

Kako napraviti popularna biljna mlijeka

1. Bademovo mlijeko

Bademi su bogat izvor kalcija, stoga je bademovo mlijeko odlična zamjena za ono kravlje. Ovo mlijeko zaista je kremasto i voljet će ga čak i djeca jer podsjeća na kravlje, a daleko je zdravije i nutritivno bogatije.

Za njegovu izradu trebat će vam 20-ak minuta.

Sastojci:

  • 100 g nesoljenih badema
  • 3-4 šalice vode
  • 2 datulje (po želji)

atma.hr – 75




Priprema:

Namočite bademe tijekom 4-6 sati, najbolje preko noći.

Ocijedite i isperite bademe. Po želji, možete ih i oguliti.

U blender ili multipraktik stavite bademe, datulje i vodu pa izmiksajte.

Procijedite kroz gusto cjedilo, gazu ili vrećicu za cijeđenje biljnog mlijeka.

Konzumirajte odmah, hladno ili toplo, a ostatak pohranite u zatvorenu posudu, smjestite u hladnjak i potrošite u roku od 3 do 5 dana.

Savjet:

U bademovo mlijeko, kao i u druga biljna mlijeka, možete dodati i malo soli kako biste naglasili njegov okus, a prirodni zaslađivač birajte po želji (u ovom receptu su predložene datulje).

Također, okus bademova mlijeka možete obogatiti i s malo cimeta, sirovog kakaa ili pak ekstrakta vanilije.

atma.hr – 78




2. Sojino mlijeko

Premda je i kupovno sojino mlijeko povoljno, ono koje izradite kod kuće bit će ipak daleko bogatijeg okusa. Iako se soja u medijima često spominje kao kontroverzna namirnica, to se odnosi isključivo na onu genetski modificiranu.

Ako birate organska zrna soje, zaista nemate razloga za brigu. Takva soja ne samo da je sigurna nego i je i poželjan i zdrav sastojak vaše prehrane.

Sojino mlijeko bogat je izvor proteina i kalija!

Sastojci:

  • 80 g (1/2 šalice) sušenih sojinih zrna iz organskog uzgoja
  • 4 šalice (1 l) vode
  • ½ žličice ekstrakta vanilije ili malo srži vanilije, po želji
  • 4 datulje, po želji

atma.hr – 39

Priprema:

Namočite sojina zrna u vodi preko noći.

Ocijedite sojina zrna te im ogulite kožicu (mlijeko će biti boljeg okusa ako odstranite kožicu).

U blender stavite sojina zrna i ulijte 3 šalice vode. Dobro izmiksajte.

Procijedite smjesu kroz gustu gazu ili vrećicu za cijeđenje mlijeka.

Ocijeđeno mlijeko prebacite u lonac pa ulijte preostalu šalicu vode. Zakuhajte, promiješajte i uklonite pjenu s površine.

Kuhajte na srednjoj vatri oko 20 minuta te povremeno promiješajte.

Ostavite sojino mlijeko da se ohladi. Po želji, dodajte ekstrakt vanilije i datulje te po potrebi još izmiksajte.

Ostatak mlijeka čuvajte u zatvorenoj posudi od 3 do 5 dana.

atma.hr – 75




3. Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko spada među najpopularnija biljna mlijeka, no ono kupovno često sadrži dodane šećere i druge nepotrebne sastojke. To je odličan razlog da zobeno mlijeko napravite sami.

Zobeno mlijeko sadrži beta-glukan, koji je odličan za probavu i podizanje energije. Ovo je mlijeko lagano, ukusno i izuzetno hranjivo, a izraditi ga možete u svega 15-ak minuta!

Sastojci:

  • 1 šalica (100 g) zobenih pahuljica
  • 3-4 šalice vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
  • 1-2 žlice javorova sirupa ili 1-2 datulje bez koštice (po želji)
  • prstohvat soli (po želji)

atma.hr – 78




Priprema:

Ostavite zobene pahuljice da se namaču u vodi 30 minuta.

Procijedite zobene pahuljice i malo ih isperite.

U blender dodajte zobene pahuljice, 3-4 šalice čiste vode i ostale sastojke po želji pa dobro izmiksajte. Dodajte više ili manje vode ovisno o tome koliko želite da mlijeko bude gusto.

Procijedite mlijeko kroz gustu gazu ili vrećicu za cijeđenje mlijeka.

Mlijeko čuvajte u hladnjaku u čvrsto zatvorenoj posudi od 3 do 5 dana.

4. Rižino mlijeko

Rižino mlijeko vrlo je zdravo i ukusno te je lakše probavljivo, primjerice, od sojina mlijeka.

Ima laganiju teksturu i nije tako kremasto kao orašasta mlijeka.  Nakon što skuhate rižu trebat će vam svega 5 minuta za njegovu pripremu.

Pogodno je i za osobe s celijakijom te one osjetljive na laktozu.

atma.hr – 39

Sastojci:

  • ½ šalice (100 g) kuhane riže (najbolje smeđe jer je nutritivno najbogatija i najhranjivija)
  • 2 šalice vode
  • 2 datulje (po želji)

Priprema:

Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Procijedite je i ostavite da se ohladi.

Stavite kuhanu rižu, vodu i datulje u blender pa sve dobro izmiksajte.

Procijedite mlijeko kroz gazu ili vrećicu za cijeđenje. Po želji, rižino mlijeko obogatite s malo ekstrakta vanilije ili cimeta.

Ostatak mlijeka pohranite u posudu s čvrstim poklopcem i potrošite u roku od 5 dana.

Ideje za konzumaciju

Biljna mlijeka možete piti samostalno, zaslađena ili nezaslađena, dodavati ih u smoothieje ili omiljene napitke, poput čaja ili kave.

Njima možete preliti i pahuljice ili žitarice u svom doručku, dodavati ih umjesto kravljeg mlijeka u pire-krumpir te obogatiti okus umaka ili pita.

alternativa-za-vas

113 MOJA ZELENA KUHINJA

Moja zelena kuhinja

Više od 70 slasnih, jednostavnih recepata punih bjelančevina, snage i zdravlja

Gaz Oakley, autor svjetske uspješnice Vegan 100 posto, planetarno poznat i kao @avantgardevegan, s razlogom ima više od milijun pratitelja na društvenim mrežama s kojima dijeli svoju strast za uzbudljivim veganskim jelima koja su slavlje za oko, dušu i nepce.

U svojoj drugoj knjizi na hrvatskom jeziku Gaz donosi nove gurmanske recepte koji su jednostavniji, s uputama koje će vas voditi korak po korak, uz savjete i praktične napomene o sastavu i načinu pripreme.

Od doručka do deserta, svaki je obrok eksplozija okusa u više od 70 fantastičnih veganskih recepata koje možete prilagoditi svojim potrebama, raspoloženju i rasporedu. Moja zelena kuhinja knjiga je uz koju će svatko poželjeti biti vegan.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here